Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vetten

Goede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Deskundigen zeggen dat het eten van vis, twee keer per week, bijdraagt aan een gezond hart. Maar ook noten bevatten veel Omega-3 vetzuren. Omega 3 & 6 worden beschouwd als gezonde vetzuren. Omega-3 vetzuren (ook wel bekend als linoleenzuur en gezonde vetzuren) zijn onverzadigde vetzuren. In vis en zeevruchten zit veel linoleenzuur dat is opgebouwd uit twee verschillende gezonde vetzuren genaamd EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

Er bestaan ook Omega-6 vetzuren. Dit zijn, net als de Omega-3, ook onverzadigde vetzuren. Omega-6 komt veel voor in plantaardige oliën, zoals bijvoorbeeld maïsolie en koolzaadolie. Zowel Omega-3 als Omega-6 worden beschouwd als belangrijke onderdelen in het dagelijkse voedsel omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Ze vallen onder de noemer gezonde vetzuren.

Gezonde vetzuren: Omega-3 versus Omega-6

De meeste mensen weten dat beide vetzuren erg belangrijk zijn voor het lichaam. Echter, wat is een goede balans tussen beide? Over het algemeen eten de meeste mensen te veel Omega-6 vetzuren en te weinig Omega-3 vetzuren. Door een slechte balans in beide wordt het lichaam gevoeliger voor ontstekingen, wat kan leiden tot chronische klachten.

Het gemiddelde voedingspatroon vertoont een verhouding van 15:1 van Omega-6 versus Omega-3. Niemand weet wat precies de goede verhouding moet zijn tussen beide vetzuren, maar veel experts denken dat het maximaal 4:1 zou moeten zijn. Dat wil zeggen dat er niet meer dan vier keer Omega-6 dan Omega-3 in het voedingspatroon moet zitten.

Gezonde vetzuren: De voordelen van Omega-3

De Omega-3 vetzuren verlagen onder andere het risico op ontstekingen in het lichaam. Ze zijn ook belangrijk voor het ontwikkelen van de hersenen en de cognitieve functies van het lichaam. Ook zouden ze bijdragen aan gezondere ogen. Daarnaast beschermen ze de hartfunctie door het gezond houden van de hart- en bloedvaten, het normaliseren van het cholesterol en in sommige gevallen het reguleren van het hartritme.

Hersenen

Omega-3 vetzuren, in het bijzonder DHA, zijn heel belangrijk voor de groei van de hersenen van een ongeboren kind in de tweede helft van een zwangerschap, en in de eerste drie maanden na de geboorte. Baby’s kunnen uiteraard geen voedsel eten, maar krijgen het dan binnen via de borstvoeding van de moeder.

Hart

Door het eten van vis met veel Omega-3 vetzuren blijft het hart gezond. De vetzuren dragen bij aan het normaliseren van het cholesterolgehalte en het verlagen van het triglyceridengehalte. Beide komen voor in het bloed. Een verhoogd gehalte van één van beide zijn gerelateerd aan een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een goed hartritme. Deze vetzuren kunnen bijdragen aan het voorkomen van een onregelmatige hartslag. Door het eten van (vette) vis, twee keer per week, wordt het risico op hart- en vaatziekten enorm verlaagd.

Gezonde vetzuren: Vegetarische Omega-3 bronnen

Wanneer vis of zeevruchten niet in het voedingspatroon passen zijn er ook plantaardige bronnen om Omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Walnoten, pompoenzaad en lijnzaad zijn belangrijke bronnen van ALA (alfa-linoleenzuur). Het lichaam zet ALA om in EPA en DHA. Onder normale omstandigheden kan het lichaam genoeg EPA en DHA maken van ALA. Bij een grotere vraag naar deze vetzuren, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, is het verstandig om ook een voedingsuplement erbij in te nemen, zoals bijvoorbeeld visolie capsules.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Vetten, vetzuren en hun functiesVetten, vetzuren en hun functiesVetten hebben, vooral de laatste jaren, een negatieve klank. Veel mensen zijn bezig met gezonde voeding en afvallen en v…
Goede vetten in voeding: Omega-3 en Omega-6Goede vetten in voeding: Omega-3 en Omega-6We leven in een tijd dat iedereen wil lijnen. De markt wordt overspoeld door lightproducten. En toch is het verkeerd om…
Krillolie, omega 3 voor een goede gezondheidKrillolie, omega 3 voor een goede gezondheidVisolie wordt vaak aangeraden als goede bron van omega 3-vetzuren. Onder andere voor gezonde bloedvaten, een goede hartf…

Is Stevia de nieuwe natuurlijke gezondere zoetstof?Is Stevia de nieuwe natuurlijke gezondere zoetstof?Momenteel hoor je er steeds vaker over. Stevia…een zoetstof die geen calorieën bevat en 300 keer zoeter is dan gewone su…
Korstmos als voedselKorstmossen hebben als voedselbron voor ons geen betekenis meer, maar in vroeger tijden werd er veelvuldig gebruik van g…
Bronnen en referenties
  • http://www.hartstichting.nl/
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 17-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.