Is Stevia de nieuwe natuurlijke gezondere zoetstof?

Puur natuur
Stevia is een natuurproduct. En dat is belangrijk want steeds meer mensen krijgen belangstelling voor natuurlijke en biologische producten. Door de vele sites op het internet krijgt de consument steeds meer informatie over de vele toevoegingen die aan ons voedsel wordt toegevoegd en ook welke gevolgen deze toevoegingen voor de gezondheid kunnen hebben. Zo is suiker ongezond en maakt dik. Daarom was Aspartaam, een middel dat geen calorieën bevat en vele malen zoeter dan suiker jarenlang is, hét antwoord op suiker. Aspartaam echter is een omstreden stof dat al jarenlang besproken word. De meningen zijn verdeeld maar uit vele onderzoeken is gewoon als feit gebleken dat Aspartaam vele ziektes en aandoeningen kan veroorzaken waaronder kanker. Langzamerhand dringt dit nu ook tot de consument door en een alternatief voor Aspartaam is dus hard nodig. En dit alternatief is het natuurlijke Stevia.Stevia komt van oorsprong uit zuid Amerika en word ook wel ‘honingkruid’ genoemd. Het is een plantje waarvan de gedroogde bladeren al honderden jaren gebruikt worden door de inwoners van Paraguay en Brazilië om hun thee te zoeten en ook in Japan is het al jarenlang de enige toegestane zoetstof die gebruikt mocht worden als vervanger van suiker. Stevia is dus al heel lang bekend als vervanger van suiker.
Waarom kennen wij dat hier dan eigenlijk niet zo goed?
Dat komt omdat Stevia hier bij ons in Europa maar ook in de Verenigde Staten tot nu toe verboden was. Het vermoeden bestond dat het misschien kankerverwekkend zou zijn. Inmiddels hebben onderzoeken dat allang tegengesproken en is Stevia dé ‘natuurlijke’ vervanger van suiker waar op dit moment het meest over gesproken wordt.
Coca Cola
De oorzaak van de belangstelling voor Stevia ligt ook in het voornemen van het grote concern van ‘Coca Cola’. Deze heeft namelijk in het nieuws laten weten dat de tot nu toe gebruikte zoetstof ‘Aspartaam’ vervangen zal gaan worden door deze ‘nieuwe’ natuurlijke zoetmaker. En dat is natuurlijk groot nieuws.Het probleem was tot nu toe dat Stevia in Amerika evenals in Europa niet mocht worden verwerkt in frisdranken en voeding. In Europa is dat probleem inmiddels opgelost want sinds 14 april jl. is bekend gemaakt door de Europese voedselautoriteit EFSA dat Stevia, een natuurlijk zoetmiddel, in Europa is goedgekeurd en gebruikt mag gaan worden in de voedselconsumptie.
Nu was het zo dat Stevia allang bekend is in Nederland en al wel was goedgekeurd als supplement en in die vorm dus ook al beschikbaar. Maar nu Stevia is goedgekeurd als zoetstof zijn de mogelijkheden eindeloos omdat Stevia ook nog eens stabiel blijft bij verhitting en dus niet alleen gebruikt kan worden om thee en koffie te zoeten maar ook in bijvoorbeeld in de productie van gebak en koek e.d.
Geen calorieën
Verder zal de consument dit nieuwe ‘veilige’ zoetmiddel in de armen gaan sluiten want het bevat geen calorieën en dat is natuurlijk voor velen hét grootst voordeel dat een zoetmiddel maar kan bieden. Vele mensen die dagelijks worstelen met de kilo’s zullen de mogelijkheid om voedsel te zoeten met een calorieloos middel verwelkomen.Aspartaam was ook zo’n calorie vrij middel. Aspartaam word dan ook verwerkt in ontelbaar veel producten, maar is gebleken heel slecht voor de gezondheid te zijn. De meningen daarover zijn verdeeld maar… ‘Waar rook is, is vuur’ en dat doet de verkoop van bijvoorbeeld een concern als Coca Cola natuurlijk geen goed. Coca Cola doet er momenteel dan ook alles aan om juist Stevia voor humane consumptie geschikt te krijgen en dat is ook niet verwonderlijk omdat het concern samen met Cargill de op basis van Stevia nieuwe zoetstof Rebiana heeft ontwikkeld.
Wat is nu eigenlijk Stevia?
Stevia is een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Paraguay komt. De oorspronkelijke naam van dit plantje is Stevia Rebaudiana Bertoni. Het werd 1500 jaar geleden al gebruikt door de Guarini – indianen als zoetmiddel en werd in de 16de eeuw voor het eerst door Spaanse veroveraars ontdekt. Toch duurde het nog tot eind 19de eeuw tot het echt tot de westerse wereld doordrong. Maar toen werd het dan ook steeds meer bekend.Wilde Stevia groeit in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Verder zijn er plantages in Brazilië, Paraguay, Uruguay, Centraal Amerika, Israel, Thailand en China waar Stevia gekweekt wordt. Dit kweken geschied op een vrij arme bodem en de plantjes blijven dan 5 jaar of langer geschikt voor consumptie. De oogst is 2x per jaar. De wortels blijven na de oogst in de grond zitten en de plant groeit daarna gewoon weer aan.