Coca Cola Life: Nieuw, groen, gezond en nog net zo lekker?

Sinds januari 2015 is er een nieuwe Coca Cola smaak te koop: Coca Cola Life. Met het groene label, wordt de consument zo duidelijk mogelijk gemaakt, dat deze smaak gezonder is dan gewone cola. Maar dat het niet de kunstmatige zoetstoffen bevat, waar soms veel om te doen is. Hoe zit het met deze nieuwe smaak? Is het inderdaad gezonder, terwijl de authentieke Coca Cola smaak blijft behouden? Coca Cola is zonder meer het bekendste Cola merk ter wereld. Het Amerikaanse merk is in het thuisland enorm populair. Maar je komt het eigenlijk overal ter wereld tegen. De precieze Coca Cola formule wordt nog altijd geheim gehouden, ook al zijn de ingrediënten natuurlijk allang bekend en zijn er vele andere cola merken en varianten verkrijgbaar. Toch blijft het merk onverminderd geliefd met dagelijks meer dan 1,8 miljard geserveerde Coca Cola drankjes.

Wel lekker, maar teveel suiker?

Coca Cola mag dan nog steeds erg geliefd zijn, met het oog op de gezondheid en het lichaamsgewicht, wil menigeen de grote hoeveelheden suiker in de frisdrank vermijden. Daarom zijn er ook al jaren lang varianten met minder suiker en calorieën te koop. De bekendste is Coca Cola Light en sinds 2005 ook Coca Cola Zero. In deze twee varianten zit geen suiker, maar worden zoetstoffen gebruikt om de suiker te vervangen. Praktisch gezien bevatten beide smaken geen calorieën.

Een andere reden om geen gewone cola te willen drinken is dat de grote hoeveelheid suiker slecht is voor het gebit. Vooral bij kinderen en jongeren is dit iets om rekening mee te houden. Tot slot is reguliere cola voor mensen met suikerziekte natuurlijk geen goede optie. Light en Zero kunnen dan uitkomst bieden. En nu is er dus ook Coca Cola Life als alternatief voor normale cola.

Kunstmatige zoetstoffen - wel zo onschuldig?

De zoetstoffen die in Light en Zero worden gebruikt zijn aspartaam en acesulfaam-K. Beide zoetstoffen zijn kunstmatig, omdat ze synthetisch van oorsprong zijn. Dergelijke kunstmatige zoetstoffen krijgen vaak kritiek te verduren. Vooral rondom aspartaam is de nodige onrust. Officieel zijn ze gezond verklaard binnen bepaalde grenzen.

Maak kennis met Coca Cola Life

Sinds januari 2015 is de nieuwe Life variant te koop. In sommige landen is deze smaak al sinds 2013 te koop. Opvallend is het groen gekleurde etiket en dop, die duidelijk afwijken van typische kleurcombinaties van rood, zwart en wit die we zo gewend zijn van het frisdrankmerk. Ongetwijfeld wordt met deze kleur een associatie met leven, natuur en gezondheid nagestreefd.
Dat blijkt ook wel uit de marketing rondom het product. We zien de flesjes cola in het gras verschijnen met de tekst dat het gezoet is met stoffen uit natuurlijke bronnen. Het product wordt zoet gemaakt met een combinatie van suiker en een zoetstof. Vergeleken met gewone cola zit er namelijk 33% minder gewone suiker in. Het verschil wordt gecompenseerd met de zoetstof stevia.

Is Stevia dan geen zoetstof?

Stevia is zeker wel een zoetstof. De stof wordt ook wel met E-nummer E960 aangeduid. De stof heeft een zoetheidsfactor van 250, wat betekent dat het 250 maal zo zoet is als gewone suiker. Sinds 2011 is de stof toegestaan als additief binnen de Europese Unie. In de Verenigde Staten al sinds 2008. De stof stevia, of stevioglycoside wordt gewonnen uit de steviaplant (Stevia rebaudiana). Daardoor is deze zoetstof niet kunstmatig, maar mag het natuurlijk genoemd worden.

Is Coca Cola Life gezond?

Coca Cola Life kun je niet gezond noemen. Maar wie echt gezond wil leven zal sowieso niet snel aan cola denken, in welke variant dan ook. In meerdere opzichten kun je de Life-smaak als een compromis zien. Minder suiker en minder calorieën dan de reguliere smaak. Maar er zit toch nog steeds best wat suiker en de nodige zeker calorieën in. In dat opzicht zijn de Light en de Zero smaken beter. Maar dan drink je wel weer een drankje gebaseerd op kunstmatige zoetstoffen.

Hoe smaakt Coca Cola Life?

Over smaak valt eigenlijk niet te twisten. In hoeverre de smaak van Life beter of slechter is dan die van Zero of Light is dus vooral een persoonlijke zaak. Je zal het zelf eens moeten proberen en zo je eigen oordeel vellen. Toch is er wel iets te zeggen over de smaak van Coca Cola Life. Het smaakt wel anders dan gewone Coca Cola. Daarbij is vooral de nasmaak afwijkend.
Net als met de Light en Zero varianten, proef je wel dat er in plaats van suiker, zoetstoffen zijn gebruikt. In hoeverre je dat storend of onsmakelijk vindt, is natuurlijk strikt persoonlijk. Aangezien er in de Life-smaak wel gedeeltelijk suiker en minder zoetstoffen zitten dan in Light en Zero, is het effect op de smaak ook minder sterk. Je kunt Coca Cola Life wat betreft smaak dan ook tussen gewone Cola en de Light/Zero plaatsen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is Coca Cola light slecht?Is Coca Cola light slecht?In de Jaren 80 introduceerde Coca-Cola een nieuwe cola op de markt, de zogenaamde Coca-Cola light. Deze drank was de eer…
Stevia; een gezond alternatief voor suikerStevia; een gezond alternatief voor suikerSteeds vaker is te lezen over de nadelige gevolgen van suiker (verslavend, dikmakend). Gelukkig is er een gezond alterna…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…

Het gevaar van E-621 oftewel ve-tsinHet gevaar van E-621 oftewel ve-tsinIn het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2…
De lookfamilie, smaakmakers eerste klasDe lookfamilie, smaakmakers eerste klasJe kunt er niet meer omheen in de keuken, uien in alle soorten, maten en variëteiten, knoflook, prei of bieslook. Je pas…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia#Availability_and_legal_status_by_country
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola_Life
  • http://www.cokecce.com/news-and-events/news/coca-cola-life-will-launch-in-france-belgium-and-netherlands
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola
  • http://www.cokezero.com/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.