De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6

De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6 Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht tussen deze twee vetzuren niet wordt verstoord. Helaas worden het vetzuur omega-3 en het vetzuur omega-6 niet altijd in de juiste verhouding geconsumeerd. Wat zijn essentiële vetzuren? Waarom zijn ze zo belangrijk? Waar moet je op letten om de verhouding tussen deze de vetzuren omega-3 en omega-6 niet te verstoren en wat heeft onze westerse voedingspatroon hier mee te maken?

Essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren zijn essentiële vetzuren omdat het lichaam deze voedingsstoffen zelf niet kan maken. Omega-3 en omega-6 zijn beiden essentiële vetzuren en dit betekent dat we deze belangrijke voedingsstoffen uit onze voeding moeten halen.

In welke eten zit (meer) omega-3 (alfa linoleenzuur)?

Omega-3 vetzuren komen onder andere voor in;
  • Schaaldieren
  • vette vis (zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis)
  • Lijnzaadolie
  • Hennepolie
  • Koolzaadolie
  • Koolzaadolie
  • Tarwekiemolie
  • Walnotenolie
  • Lijnzaad
  • Noten (vooral walnoten)

In welk eten zit (meer) omega 6 (linolzuur)?

Omega-6 vetzuren komen onder andere voor in;
  • Vlees
  • Margarine
  • Maïsolie
  • Zonnebloemolie
  • Palmolie
  • Sesamolie

Hoe zit het met de andere omega’s?

Naast omega-3 en omega-6 bestaat ook omega-7 en omega-9

Welke relatie bestaat er tussen omega-3 en omega-6 vetzuren?

Omega-3 wordt door het lichaam omgezet in EPA en DHA en alfa-linoleenzuur. Omega-6 wordt door het lichaam omgezet in GLA (gamma-linoleenzuur). Voor zowel de afbraak als voor de omzetting zijn dezelfde enzymen nodig. Het lichaam geeft echter voorrang aan de afbraak van linolzuur waardoor de omzetting van omega-3 in EPA, DHA en alfa-linoleenzuur in het gedrang komt.

Wat is de beste verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren?

De beste verhouding tussen omeg- 3 en omega-6 vetzuren is meestal 1:1 of 1:2. De ideale verhouding is afhankelijk van de desbetreffende persoon en diens eventuele ziektes. Eén ding is zeker: de verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren dient altijd onder de 1:4 te blijven. Een teveel aan omega 6 kan dus net zo goed een probleem zijn als een tekort aan omega-3

Gevolgen teveel omega-6

Hoewel het omega-6 vetzuur in principe gezond is, keert dit vetzuur zich als het ware tegen het eigen lichaam als de verhouding omega- 3:omega- 6 teveel uit balans raakt. Op dat moment gaat omega-6 ongewenste ontstekingsreacties veroorzaken. Ook kan een teveel aan omega-6 vetzuur een belangrijke oorzaak zijn bij;
  • Hoge bloeddruk
  • Depressie
  • Hart en vaatziekten
  • Diabetes
  • Overgewicht
  • Stemming- en gedragsstoornissen

Waarom is omega-3 zo belangrijk?

Het vetzuur omega-3 heeft een gezonde invloed op het hart en de bloedvaten. Daarnaast kunnen omega-3 vetzuren werkzaam zijn tegen depressies, stemmings- en gedragsstoornissen. Omega-3 is ook belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van onze hersenen.

Het Westers dieet/voedingspatroon en omega-3 en omega-6 vetzuren

In ons westerse voedingspatroon worden er in vergelijking met vroeger meer zaden dan bladeren gegeten en dit geldt ook voor de dieren die wij eten. Zij krijgen vaak maïs en soja in plaats van gras en andere gewassen. Hierdoor komen er in ons westers dieet steeds meer omega-6 vetzuren dan omega-3 vetzuren voor. Met als gevolg dat de ideale balans tussen deze vetzuren verstoord is/raakt. Het is daarom goed te weten dat ‘het biologische vlees van kippen en runderen die gras eten bevat 20 maal meer gezonde omega-3 dan ongezonde omega 6 verzuren en het vlees van niet-grazende koeien 15 tot 40 keer meer omega-6 dan omega-3 vetzuren bevat’ (Bron: De voedselzandloper, 2013). Probeer dus zoveel mogelijk voor biologisch vlees te kiezen voor een betere verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren.

Vetzuurprofiel

In gespecialiseerde laboratoria is het mogelijk om vetzuurprofielen te laten maken van de omega-3 en omega-6 vetzuren. Dit kan bij via een orthomoleculaire natuurarts.
© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
Omega 3, 6 en LinolzuurOmega 3, 6 en LinolzuurHart- en vaatziekten zijn lange tijd nr. 1 in doodsoorzaken geweest en in die tijd hebben wij kunnen lezen en vernemen d…
Omega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidOmega-3 voor de hond, belangrijk voor de gezondheidHet is bekend dat omega-vetzuren belangrijk zijn voor de mens, maar minder bekend is dat het ook heel goed is voor honde…
Hoe gezond is paksoi?Hoe gezond is paksoi?Paksoi hebben we al lang in de schappen van de supermarkt of groentewinkel liggen en toch is het niet echt heel erg beke…
Bronnen en referenties
  • Voeding als medicijn (2007), Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest NV, Amsterdam/Brussel
  • Verburgh, Kris (2013) De Voedselzandloper over afvallen en langer jong leven Uitgeverij Prometheus Bert Bakker, Amsterdam
  • De natuurlijke keuken (1997), Uitgever Könemann
  • www.natuurdietisten.nl
  • Pollan, Michael (2009) Een pleidooi voor echt eten Uitgeverij De Arbeiderspers Amsterdam Antwerpen
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 12-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.