De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6
Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht tussen deze twee vetzuren niet wordt verstoord. Helaas worden het vetzuur omega-3 en het vetzuur omega-6 niet altijd in de juiste verhouding geconsumeerd. Wat zijn essentiële vetzuren? Waarom zijn ze zo belangrijk? Waar moet je op letten om de verhouding tussen deze de vetzuren omega-3 en omega-6 niet te verstoren en wat heeft onze westerse voedingspatroon hier mee te maken?
Essentiële vetzuren
Essentiële vetzuren zijn essentiële vetzuren omdat het lichaam deze voedingsstoffen zelf niet kan maken. Omega-3 en omega-6 zijn beiden essentiële vetzuren en dit betekent dat we deze belangrijke voedingsstoffen uit onze voeding moeten halen.
In welke eten zit (meer) omega-3 (alfa linoleenzuur)?
Omega-3 vetzuren komen onder andere voor in;
- Schaaldieren
- vette vis (zalm, makreel, haring, sardines en ansjovis)
- Lijnzaadolie
- Hennepolie
- Koolzaadolie
- Koolzaadolie
- Tarwekiemolie
- Walnotenolie
- Lijnzaad
- Noten (vooral walnoten)
In welk eten zit (meer) omega 6 (linolzuur)?
Omega-6 vetzuren komen onder andere voor in;
- Vlees
- Margarine
- Maïsolie
- Zonnebloemolie
- Palmolie
- Sesamolie
Hoe zit het met de andere omega’s?
Naast omega-3 en omega-6 bestaat ook omega-7 en omega-9
Welke relatie bestaat er tussen omega-3 en omega-6 vetzuren?
Omega-3 wordt door het lichaam omgezet in EPA en DHA en alfa-linoleenzuur. Omega-6 wordt door het lichaam omgezet in GLA (gamma-linoleenzuur). Voor zowel de afbraak als voor de omzetting zijn dezelfde enzymen nodig. Het lichaam geeft echter voorrang aan de afbraak van linolzuur waardoor de omzetting van omega-3 in EPA, DHA en alfa-linoleenzuur in het gedrang komt.
Wat is de beste verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren?
De beste verhouding tussen omeg- 3 en omega-6 vetzuren is meestal 1:1 of 1:2. De ideale verhouding is afhankelijk van de desbetreffende persoon en diens eventuele ziektes. Eén ding is zeker: de verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren dient altijd onder de 1:4 te blijven. Een teveel aan omega 6 kan dus net zo goed een probleem zijn als een tekort aan omega-3
Gevolgen teveel omega-6
Hoewel het omega-6 vetzuur in principe gezond is, keert dit vetzuur zich als het ware tegen het eigen lichaam als de verhouding omega- 3:omega- 6 teveel uit balans raakt. Op dat moment gaat omega-6 ongewenste ontstekingsreacties veroorzaken. Ook kan een teveel aan omega-6 vetzuur een belangrijke oorzaak zijn bij;
- Hoge bloeddruk
- Depressie
- Hart en vaatziekten
- Diabetes
- Overgewicht
- Stemming- en gedragsstoornissen
Waarom is omega-3 zo belangrijk?
Het vetzuur omega-3 heeft een gezonde invloed op het hart en de bloedvaten. Daarnaast kunnen omega-3 vetzuren werkzaam zijn tegen depressies, stemmings- en gedragsstoornissen. Omega-3 is ook belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van onze hersenen.
Het Westers dieet/voedingspatroon en omega-3 en omega-6 vetzuren
In ons westerse voedingspatroon worden er in vergelijking met vroeger meer zaden dan bladeren gegeten en dit geldt ook voor de dieren die wij eten. Zij krijgen vaak maïs en soja in plaats van gras en andere gewassen. Hierdoor komen er in ons westers dieet steeds meer omega-6 vetzuren dan omega-3 vetzuren voor. Met als gevolg dat de ideale balans tussen deze vetzuren verstoord is/raakt. Het is daarom goed te weten dat ‘het biologische vlees van kippen en runderen die gras eten bevat 20 maal meer gezonde omega-3 dan ongezonde omega 6 verzuren en het vlees van niet-grazende koeien 15 tot 40 keer meer omega-6 dan omega-3 vetzuren bevat’ (Bron: De voedselzandloper, 2013). Probeer dus zoveel mogelijk voor biologisch vlees te kiezen voor een betere verhouding omega-3 en omega-6 vetzuren.
Vetzuurprofiel
In gespecialiseerde laboratoria is het mogelijk om vetzuurprofielen te laten maken van de omega-3 en omega-6 vetzuren. Dit kan bij via een orthomoleculaire natuurarts.