Omega 3, 6 en Linolzuur

Omega 3, 6 en Linolzuur Hart- en vaatziekten zijn lange tijd nr. 1 in doodsoorzaken geweest en in die tijd hebben wij kunnen lezen en vernemen dat dit vooral veroorzaakt kan worden door slechte verzadigde vetten. Wanneer er vet wordt gebruikt dan dienen dit onverzadigde vetten te zijn of meervoudig onverzadigde vetzuren en vooral ook zoveel mogelijk vetarme producten.

Campagne Becel

Becel margarine bevat linolzuur dat het cholesterolgehalte doet dalen. Becel is daar alom door bekend. Ook het feit dat linolzuur dus nodig is om hart- en vaatziekten te bestrijden is algemeen aanvaard. Maar dat is een misvatting! En bovendien is het nog heel erg prijzig ook.

Becel belooft een cholesteroldaling van 10%, dat dan weer resulteert in 20% minder kans op hart- en vaatziekten. Wanneer u dus een te hoog cholesterolgehalte heeft of dit wil voorkomen: gebruik Becel met linolzuur. Het zou ook wetenschappelijk bewezen zijn dat het zo werkt. Linolzuur is een omega 6 vetzuur dat inderdaad het cholesterolgehalte in het bloed verlaagd. Maar tegelijkertijd is nu bekend dat een teveel aan omega 6 vetzuur de kans op hart- en vaatziekten juist verhoogt.

Omega 3 en 6

Omega 3 en omega 6 zijn vetzuren die goed zijn voor een goede gezondheid. We hebben deze allebei nodig. (en laten we omega 9 ook niet vergeten voor het gemak) Maar, met een kanttekening! Dit geld zolang ze in de juiste verhouding in ons lichaam aanwezig zijn. En die juiste verhouding, daar schort dus nogal wat aan. Wetenschappelijk onderzoek laat ons nu ook weten dat een teveel omega 6/linolzuur dus, juist tegengesteld werkt en dat niet alleen. Wanneer er een teveel aan omega 6 is, dan neemt de omega 3 in het lichaam af en word het niet meer opgenomen. En omega 3 is nu juist ook zo ontzettend belangrijk.

Vroeger...

Vroeger was de verhouding van inname van omegavetten 1á 2 op 1 en dat was ook de juiste verhouding. Maar tegenwoordig is die verhouding verandert. Die ligt nu op: 1op 20. Wel een heel groot verschil dus. Een grote hoeveelheid aan omega 6 verdringt de opname van omega 3.

Omega 6

Tot omega 6 vetzuren behoren: linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA). Vooral saffloerolie bevat veel omega 6 vetzuren, maar ook teunisbloemolie en borage olie. GLA word ingezet tegen overgangsklachten, afwijkingen aan haren en huid en ontstekingsreacties van de slijmvliezen zoals allergieën, darmproblemen, chronische verkoudheid en bijholteontstekingen.

Omega 3

Omega 3 bestaat uit ALA, EPA en DHA en deze worden gevonden in lijnzaadolie (ALA) vis (EPA EN DHA). EPA werkt bijvoorbeeld tegen chronische ontstekingen, ter voorkoming van hart- en vaataandoeningen, psoriasis en bij een verstoorde cholesterolhuishouding. DHA is van groot belang bij de opbouw en werking van het zenuwstelsel en bijvoorbeeld ook belangrijk voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.

Er is dus geen twijfel over dat zowel omega 3 vetzuren evenals omega 6 vetzuren belangrijk zijn voor ons lichaam. Het probleem zit hem juist in de verhoudingen en het feit dat een teveel aan omega 6 vetzuren de omega 3 vetzuren verdringt en we dus een hele scheve balans krijgen van een teveel aan omega 6 en een tekort aan omega 3. Omega 6 vind je veel in dierlijke voeding en ook in gekweekte vis, eieren waardoor dus de omega 3 in die producten af aan het nemen is. Daarom dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we meer omega 3 binnenkrijgen en omega 6 beperken.

Linolzuur is omega 6

Zoals je begrijpt is het dus totaal overbodig en zelfs helemaal niet aan te raden om producten te gebruiken die de aanwezigheid van omega 6 verhogen en omega 3 verlagen. Houd je portemonnee dus maar dicht en laat je niet verleiden door reclames met linolzuur want je doet je lichaam er geen plezier mee. Je creëert er juist meer problemen mee.

Maar…

Laat je dan ook niet verleiden door margarines, light en halvarine. Want ook daar is wat aan op te merken. Deze bevatten namelijk ‘geharde vetten’ en deze vetten verhógen weer de kans op hartziekten.

Is er dan nog iets dat je wel op je brood mag smeren?

Jazeker! Roomboter en/of kokosolie/vet. Gewoon lekkere roomboter is nog de beste keuze die je kunt maken. En dan niet een cm dik op je boterham natuurlijk maar gewoon in normale verhoudingen. En…kokosolie/vet. Kokosolie kun je gebruiken om te bakken, braden, frituren en ook voor op de boterham. Het is supergezond en het is hét gezondste en meest stabiele vet dat je kunt gebruiken voor allerlei doeleinden.

Lees verder

© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…
Becel Keuken (vloeibaar): voor koken, bakken en roerbakkenBecel Keuken (vloeibaar): voor koken, bakken en roerbakkenVoor gebruik in de keuken heeft Becel (merk van Unilever) verschillende vloeibare producten. Ze zijn gemaakt met zonnebl…

Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan: eet je depressie weg!Tryptofaan is een van de aminozuren in ons lichaam. Tryptofaan, ook wel l-tryptofaan genoemd, wordt geroemd om de positi…
Gezond en verantwoord snacken, kan dat?Gezond en verantwoord snacken, kan dat?Het antwoord is positief. Natuurlijk mag je je zo nu en dan eens te buiten gaan aan een snack maar probeer het dan wel g…
Bronnen en referenties
  • Bron: www. spiritueel-bewust.nl
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.