Linolzuur. Gezond of ongezond?
We horen het al jaren en jaren aan. Linolzuur helpt een te hoog cholesterol-gehalte te verlagen, en Becel helpt ons daarbij. Alle Becelproducten bevatten extra linolzuur en vele mensen, zeker die met hartziekten betalen een pittige prijs voor deze super-gezonde margarine. Maar klopt het wel? Want er zijn ook steeds meer berichten dat linolzuur, een teveel aan linolzuur, meer kwaad dan goed doet. Maar dan worden we dus al die jaren al misleid? lees verder...
Ken je de uitdrukking: ‘overal waar ‘té’ voor staat is niet goed voor je’? Dat geld ook voor linolzuur. Om te beginnen is linolzuur een essentieel vetzuur, en dat wil zeggen dat ons lichaam het nodig heeft, maar het niet zelf kan aanmaken. Wij moeten het dus dmv voeding in ons lichaam brengen.
Waar linolzuur ook van bekend is, is dat het helpt om een te hoog cholesterol gehalte te verlagen en zo hart en vaatziekten kan helpen voorkomen. Nou, dat is heel mooi, want vele mensen hebben een te hoog cholesterolgehalte. Becel startte dus een mega-campagne die heden te dagen nog steeds loopt omdat er in Becel producten extra linolzuur is verwerkt.Mensen kopen dat dus graag want zij denken goed bezig te zijn met hun gezondheid. Het feit blijft staan dat linolzuur het cholesterol doet verlagen, maar…Een tevéél aan linolzuur is niet goed en werkt het tegenovergestelde in de hand. Dus kun je gerust zeggen:
'Teveel linolzuur is ongezond’.
Dat is dus heel andere koek. Maar wel de waarheid, die is gebleken uit vele onderzoeken en al bekent sinds de jaren ’80. Ook dat is dus bewezen. Unilever, en daarmee het merk ‘Becel’ trekt zich hier niets van aan en schotelt ons dus al 50 jaar lang verkeerde informatie voor, want ja, de verkoop is goed natuurlijk aangezien deze producten ook nog eens pittig geprijsd zijn. Maar, hoe zit dat dan?
Linolzuur = Omega 6
Linolzuur is een omega 6 vetzuur. En iedereen weet dat omega 3-6 en 9 belangrijk zijn voor onze gezondheid. Jammer genoeg zorgt een teveel aan omega 6 in het lichaam er voor dat de omega 3 niet goed kan worden opgenomen. Dus wat we aan de éne kant denken goed te doen breken we aan de andere kant af. Maar dát staat níet met koppen in de krant en je hoort het ook niet in de reclames.
Omega 3
Omega 3 is op zich ook heel belangrijk. Ons word dagelijks op het hart gedrukt dat we toch maar 2 tot 3 keer per week vis moeten eten want dat zit boordevol omega 3. En anders: visoliecapsule, die ook door velen worden aangekocht. Maar het is vechten tegen de bierkaai wanneer we een teveel aan omega 6 binnen krijgen (linolzuur dus…) want de ene soort valt tegen de andere weg en dus schiet je er niets mee op. Het is ook niet alleen die margarine van Becel die er voor zorgt dat we een teveel binnenkrijgen. Tegenwoordig maken we heel veel gebruik van vooral plantaardige oliën, omdat dat zo gezond is. oliën zoals zonnebloemolie, olijfolie zijn verwerkt in veel producten en wij gebruiken het ook graag als bakolie. Dit laatste, daar gaan mijn tanden van knarsen want wanneer je deze laatste oliën verhit dan worden ze kankerverwekkend. Maar ook dat staat natuurlijk niet in de krant. Ook in deze oliën zit linolzuur en daardoor krijgen we een stapeleffect van linolzuur in ons lichaam dat er voor zorgt dat we een tekort aan omega 3 krijgen en een overdosis aan linolzuur.
Kijk uit met ‘rijk aan linolzuur’ producten.
Heel veel mensen schrijven hierover en overal op het internet kun je de resultaten van de vele onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, maar de mensen willen het ook gewoon niet aannemen. En dat komt zeker niet in de laatste plaats omdat hartspecialisten, huisartsen, de kranten, Unilever e.d. maar blijven beweren dat Becel hét antwoord is. de reclames blijven dus maar doorgaan ten koste van onze gezondheid. Er is gewoon heel veel geld mee gemoeid en dat is doorgaans de reden dat de waarheid ondergesneeuwd wordt.
Conclusie.
Dus, wat is de conclusie? Linolzuur is en blijft een essentieel vetzuur, dat is zeker. Maar, we hebben daar absoluut geen Becel bij nodig en we dienen ook voorzichtig om te gaan met andere producten waarin veel linolzuur zit zoals zonnebloemolie ( tot 63% linolzuur), saffloerolie (65/70% linolzuur), olijfolie (8% linolzuur) en rijstolie (39% linolzuur. Zoals je ziet komen we dus niet zo snel te kort al is het wel mogelijk, dat moet ook gezegd worden. Er bestaat ook een linolzuurdeficiëntie dat zich uit in een rode schilferige huid. Zoals altijd geld ook hier dus: De gulden middenweg! Dus denk eraan: ‘Overal waar té voor staat…
Lees verder
Reacties
Corien Acda-Kok, 25-02-2013
Wij bakken met Becel bak & braad (de gele fles met de groene dop) en we smeren
Becel light op ons brood. Soms bakken we met Becel dieetolie (bruine fles). Mijn man heeft een cholesterol van 8, 3 als hij geen pillen zou slikken en mijn cholesterol is ook verhoogd. Gebruiken we nu dus teveel omega 6 of teveel omega 3? Wat ingewikkeld allemaal! In het ziekenhuis is indertijd aangeraden aan mijn man om becelprodukten te gebruiken. Wat kunnen we doen? De gulden middenweg houdt dat in dat we of de smeerboter of de bakboter weg moeten doen? Ik hoop op uw advies.
Reactie infoteur, 25-02-2013
Ik kan en mág u geen advies geven want ik ben geen arts! Ik schrijf mijn artikelen aan de hand van de informatie die ik vind op het internet. Ik kan u wel zeggen dat het om linolzuur gaat en dat is omega 6. Ga eens snuffelen op het internet. Begin bijvoorbeeld eens bij Foodwatch. Deze site (Foodwatch) is nogal kritisch maar ik blijf zeggen dat iedereen zijn eigen conclusies moet trekken uit de informatie die beschikbaar is en dat is vaak niet gemakkelijk.
Christine van den Berg, 09-02-2013
Geachte Meneer/mevrouw.
6 Feb stond er op teletekst dat Omege 6 alleen maar slecht is voor de gezondheid.
Verder heb ik al op div producten ondekt dat er omega 6 in zit wat ik al jaren gebruik, heb er verder niets meer over gelezen alleen in u Site,
Hoe nu verder?
Vriendelijke groeten
Reactie infoteur, 11-02-2013
Tja. zoals gezegd: de gulden middenweg bewandelen. Bewust zijn van wat we eten en drinken is belangrijk.