De avocado. Een vet gezonde vrucht

De avocado. Een vet gezonde vrucht Een avocado is fruit, en fruit is gezond! Dat is helder en simpel. Toch liggen avocado’s niet bij iedereen in de fruitschaal. Je koopt ze namelijk per stuk en ze zijn een heel stuk prijziger dan bijvoorbeeld appels en sinaasappels. Verder zijn er ook nog veel mensen die niet helemaal weten wat ze met een avocado aanmoeten. Hoe schil of pel je eigenlijk een avocado? En, wist je al dat er echt ‘vetten’ in een avocado zitten? En dan niet van die vetten waar je alleen maar dik van wordt. Nee, echt 'goede' vetten! Vetten die je gezondheid bevorderen. Misschien toch eens verder lezen…

De avocado ofwel de ‘Persea americana’

Avocado’s groeien aan een boom die van oorsprong in centraal Amerika te vinden was, maar de grootste exporteurs van dit moment zijn de landen Mexico en Chili. Dit zijn dan ook gelijk de twee landen waar men de grootste hoeveelheid aan avocado’s eet, naar men zegt. In Chili bijvoorbeeld eten de mensen ongeveer 11 kilo avocado per persoon/per jaar!

Zóveel avocado’s worden hier bij ons in Nederland niet gegeten, Maar, een avocado is wel interessant om eens te vergelijken met andere fruitsoorten. Wat dan natuurlijk onmiddellijk opvalt, is dat er vetten in een avocado zitten. Gelukkig wél vetten van de ‘goede’ soort. Het zijn namelijk enkelvoudige onverzadigde vetten die gunstig zijn voor de vorming van het zogenaamde ‘goede cholesterol’(HDL). Want ja, ook cholesterol hebben we gewoon nodig, anders dan de meeste mensen denken. Eet je dus regelmatig een avocado dan ben je goed bezig voor je hart en bloedvaten. Natuurlijk is het eten van avocado alleen daar niet voldoende voor, maar het helpt wel bij het totaalplaatje.

De gezondheidsvoordelen

Op www.voedingswaardetabel.nl kun je zien wat en hoeveel er allemaal precies in avocado zit. De avocado scoort heel goed als het om voedingswaarde gaat, namelijk een 8.2.

De avocado bevat eiwitten, gezonde vetten en carotenoïden, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en bevat ook een redelijke hoeveelheid kalium, wat weer heel goed is voor het hart en een hoge bloeddruk tegengaat. Verder vinden we vitamines en mineralen als vitamine B1, B2, B6, B11(foliumzuur) en COPD, kalium(450mg), fosfor(30mg), magnesium(30mg), calcium(10mg), natrium, zink(0.60mg), koper(0.40mg) en ijzer(0.10mg).

Uitgelicht: Kalium

Zoals je ziet is kalium ruim aanwezig en kalium is belangrijk voor hart, vaten en bloeddruk. Bij een te hoge bloeddruk wordt ook vaak geadviseerd om gedroogde abrikozen (bevatten kalium) te eten omdat deze helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Nadeel daarvan is wel dat gedroogde vruchten heel veel (natuurlijke) suikers bevatten die dan op hun beurt de suikerspiegel weer omhoog jagen, wat natuurlijk wel weer een heel ander probleem is maar voor mensen met diabetes dus verboden is. Een alternatief is dus het eten van een avocado, waar ook veel kalium in zit.

Uitgelicht: carotenoïden

Carotenoïden zijn stoffen die behoren tot de groep: antioxidanten. Deze zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid want ze bevorderen de werking van ons immuunsysteem en dat is het belangrijkste systeem dat we hebben in ons lichaam om de verdediging tegen ziektes en aandoeningen hoog te houden. Lees ook: ‘Antioxidanten en vrije radicalen’.

Avocado weetjes

  • Wordt ook wel ‘advocaatpeer’ genoemd.
  • Is een groene tot zwarte vrucht die groeit aan een boom.
  • Een avocado rijpt pas na oogsten.
  • Een avocado weegt ongeveer 200 gr en dat is een goede bijdrage aan je dagelijkse portie fruit.
  • Een avocado kan wel 30% vet bevatten.
  • Bevat oliezuur= enkelvoudig onverzadigd vet = gunstig v cholesterol.
  • Snelle koolhydraten.
  • 10 gram vezels per vrucht.
  • Het mineraalgehalte is bijna drie keer zoveel als bij andere vruchten.
  • Smaakt nootachtig.
  • Gezichtsmasker maken: beetje yoghurt, honing en avocado.
  • Avocado’s worden een heel jaar door geïmporteerd: van mei t/m december uit Afrika, Zuid-Amerika en van dec./ mei uit Israel.
  • Een rijpe avocado voelt rond de steelaanzet zacht aan als je er met de vinger licht op drukt. Het vruchtvlees is dan geel/groen romig.
  • Bewaar avocado’s niet in de koelkast, want dat stoort het rijpingsproces. Wel op een koele plaats. En dan zijn ze tot 6 dagen houdbaar.
  • Sneller laten rijpen? Stop de avocado dan in een plastic zak samen met een rijpe appel of peer.
  • In de lengte doormidden snijden en de twee helften van elkaar afdraaien. Pit laat gemakkelijk eruit wippen.
  • Wanneer je de avocado even opwarmt in je handen dan is hij nog gemakkelijker te schillen. Uiteraard door het vet erin dat dan vloeibaar wordt.
  • Wanneer je het rijpingsproces wilt stopzetten leg de avocado dan in de groentebak van je koelkast.

Onrijp, rijp of rot. Hoe kun je dat zien?

Wanneer je op het punt staat om eens avocado te proberen dan kun je heel gemakkelijk checken of deze rijp is of niet. Je moet daarvoor even het steeltje verwijderen om te zien welke kleur daaronder te zien is. Is het groen? Dan is de avocado nog niet rijp. Is het beige? Dan is de avocado precies goed. Wanneer het kuiltje donkerpaars of paars laat zien dan is deze vrucht rot van binnen en kun je hem dus beter laten liggen.

Hoe eet je een avocado?

De bedoeling is dat je met een mesje de vrucht in de lengte doormidden snijdt tot aan de pit. Je draait dan de twee helften tegengesteld van elkaar af. Eén helft bevat dan de pit maar deze kun je er gemakkelijk uitwippen. Eenmaal open zal de vrucht wel redelijk snel bruin worden. Om dit te voorkomen kun je het vruchtvlees wat besprenkelen met citroensap.

Wil je een avocado in reepjes of blokjes snijden, dan is de meest simpele manier om dit te doen wanneer de schil er nog omheen zit. Je snijdt dan alvast reepjes of blokjes in het vruchtvlees en dan wip je gewoon de partjes eruit. Supergemakkelijk dus.

Tenslotte:

De Hass avocado met zwarte schil wordt door liefhebbers als de lekkerste gezien. Deze bevat veel kalium, namelijk 450mg per 100gr avocado. Avocado smaakt prima bij tomaat, ei en chili con carne. En, wil je zelf eens een avocado plantje opkweken? Dat kan ook. Zoek even op YouTube onder de titel: Avocado ontkiemen doe je zo'.

Succes!
© 2014 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met avocadoAvocado is een vrucht die vooral veel gegeten wordt in Midden en Zuid-Amerika. Er wordt vaak gezegd dat avocado een gezo…
Avocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocadoAvocado's: Voordelen voor gezondheid van vrucht avocadoAvocado's, de vruchten van de avocadoboom (Persea americana), zijn beroemd om hun rijke voedingswaarde en veelzijdigheid…
Avocado: waar het eten van deze vrucht goed voor isAvocado: waar het eten van deze vrucht goed voor isBij fruit denken de meeste mensen aan koolhydraten en vitaminen, omdat de meeste vruchten ook vooral suikers bevatten. E…
Is avocado gezond?Is avocado gezond?Is avocado gezond? Ja, deze fruitsoort is erg goed voor uw gezondheid. Meer dan gezond zelfs! Avocado bevat namelijk een…

Zelf lekker en vers eten koken: de basisZelf lekker en vers eten koken: de basisLekker en vers koken is de basis van een gezond eetpatroon en een goed gevoel. Maar als je net op jezelf gaat wonen en/o…
Bronnen en referenties
  • www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1135
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.voedingswaardetabel.nl
  • www.youtube.com
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 20-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.