Het mineraal: Fosfor
Fosfor is een macro-mineraal. Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminen voor ons lichaam. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat we dagelijks alle vitaminen en mineralen en zelfs spoorelementen binnen krijgen zodat we gezond blijven en ons lichaam optimaal kan werken. Gek genoeg hebben de meeste mensen wel interesse in vitamines maar staan veel minder stil bij mineralen. Toch zou een beetje meer kennis over deze heel nuttig kunnen zijn.
Mineralen zijn belangrijk
Niet alle mineralen zijn onbekend of minder besproken. De meeste mensen drinken bijvoorbeeld melk omdat hen is geleerd dat melk belangrijk is omdat er
calcium in zit en calcium is goed voor sterke botten en tanden. Dat is ook zeker zo, maar dat geld dus ook voor fosfor, en daar hoor je veel minder over. Oké, calcium komt percentsgewijs íets meer voor in de botten, namelijk met zo’n 98%. Maar, fosfor is een goede tweede met 85% in de botten en tanden en daarnaast dan nog zo ongeveer 15% in de celmembranen. Ook fosfor geeft stevigheid aan het skelet en verder bemoeit het zich met de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten en word gebruikt bij de energievoorziening. Fosfor wordt ook gebruikt voor de vorming van collageen en in die zin is fosfor dus van invloed op een gezonde huid want ons bindweefsel bevat collageen. Fosfor heeft calcium en
vitamine D nodig om zijn werking te kunnen doen. Zouden we dus een teveel van fosfor hebben dan zou dat betekenen dat een tekort zou ontstaan aan calcium en vitamine D.
Melk nodig voor sterke botten?
Nog heel even een opmerking over melk want inmiddels is al uit vele onderzoeken naar boven gekomen dat melk helemaal niet zo goed is voor een mens als ons altijd is verteld. Wil je daar meer over weten waarom niet?
Volg dan deze link… Daar komt dan nog eens bij dat calcium in heel veel andere producten te vinden is en dat je daar helemaal geen melk voor nodig hebt. De reden dat melk zo gepromoot werd in die tijd had meer te maken met het feit dat er een overschot aan melk was en de consument werd bedolven onder reclame campagnes. Dat reclame werkt is dus i.v.m. melk wel gebleken. Maar ja, waar hadden we het over? Juist. Over fosfor.
Wat doet fosfor?
Fosfor is vaak verbonden met zuurstof en word dan een fosforzuur genoemd. Het werkt samen met veel enzymen en activeert de vitamines uit het vitamine B-complex. Het verhoogt ons uithoudingsvermogen en bestrijd vermoeidheid en komt in veel verschillende moleculen voor zoals het DNA, RNA en het voor het lichaam belangrijke ATP.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De benodigde hoeveelheid fosfor per dag ligt tussen de 800 en ten hoogste 1400 mg per dag.
Een tekort aan fosfor
Fosfor kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Het moet dus via voeding worden ingenomen. Nu is dat niet zo’n probleem want heel veel voedingsmiddelen bevatten fosfor dus een tekort aan fosfor kan eigenlijk alleen voorkomen bij ernstige gevallen van hongersnood. Wanneer dit het geval is en er een tekort is dan bemerk je dat aan de volgende symptomen:
Pijn in de botten, rachitis, botverweking, tintelingen in de ledematen, spierzwakte (moeite met lopen), een slechte zenuwfunctie, een slechte cognitieve functie en concentratieproblemen.
Een teveel aan fosfor
Een teveel zou veel eerder voor kunnen komen. De meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten namelijk een hoog fosforgehalte in de vorm van polyfosfaat dat als voedingsadditief wordt toegevoegd en ook koolzuurhoudende dranken zijn rijk aan fosforzuur. Het nadeel van een teveel is dat het kan leiden tot een verlies van calcium in het lichaam (met kans op botontkalking), een vermindering van de vorming van vitamine D en een verminderde opname van koper, ijzer, magnesium en zink.
Tot slot
Vitamines, mineralen, spoorelementen, ze zijn allemaal nodig. De één wat minder of meer dan de anderen maar toch zijn ze stuk voor stuk onmisbaar en dat geldt dus ook voor fosfor. Alle nutriënten werken samen als een geoliede machine en als er één ontbreekt dan gaat de rest ook mank lopen.
Lees verder