Het mineraal: Fosfor

Het mineraal: Fosfor Fosfor is een macro-mineraal. Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminen voor ons lichaam. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat we dagelijks alle vitaminen en mineralen en zelfs spoorelementen binnen krijgen zodat we gezond blijven en ons lichaam optimaal kan werken. Gek genoeg hebben de meeste mensen wel interesse in vitamines maar staan veel minder stil bij mineralen. Toch zou een beetje meer kennis over deze heel nuttig kunnen zijn.

Mineralen zijn belangrijk

Niet alle mineralen zijn onbekend of minder besproken. De meeste mensen drinken bijvoorbeeld melk omdat hen is geleerd dat melk belangrijk is omdat er calcium in zit en calcium is goed voor sterke botten en tanden. Dat is ook zeker zo, maar dat geld dus ook voor fosfor, en daar hoor je veel minder over. Oké, calcium komt percentsgewijs íets meer voor in de botten, namelijk met zo’n 98%. Maar, fosfor is een goede tweede met 85% in de botten en tanden en daarnaast dan nog zo ongeveer 15% in de celmembranen. Ook fosfor geeft stevigheid aan het skelet en verder bemoeit het zich met de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten en word gebruikt bij de energievoorziening. Fosfor wordt ook gebruikt voor de vorming van collageen en in die zin is fosfor dus van invloed op een gezonde huid want ons bindweefsel bevat collageen. Fosfor heeft calcium en vitamine D nodig om zijn werking te kunnen doen. Zouden we dus een teveel van fosfor hebben dan zou dat betekenen dat een tekort zou ontstaan aan calcium en vitamine D.

Melk nodig voor sterke botten?

Nog heel even een opmerking over melk want inmiddels is al uit vele onderzoeken naar boven gekomen dat melk helemaal niet zo goed is voor een mens als ons altijd is verteld. Wil je daar meer over weten waarom niet? Volg dan deze link… Daar komt dan nog eens bij dat calcium in heel veel andere producten te vinden is en dat je daar helemaal geen melk voor nodig hebt. De reden dat melk zo gepromoot werd in die tijd had meer te maken met het feit dat er een overschot aan melk was en de consument werd bedolven onder reclame campagnes. Dat reclame werkt is dus i.v.m. melk wel gebleken. Maar ja, waar hadden we het over? Juist. Over fosfor.

Wat doet fosfor?

Fosfor is vaak verbonden met zuurstof en word dan een fosforzuur genoemd. Het werkt samen met veel enzymen en activeert de vitamines uit het vitamine B-complex. Het verhoogt ons uithoudingsvermogen en bestrijd vermoeidheid en komt in veel verschillende moleculen voor zoals het DNA, RNA en het voor het lichaam belangrijke ATP.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De benodigde hoeveelheid fosfor per dag ligt tussen de 800 en ten hoogste 1400 mg per dag.

Een tekort aan fosfor

Fosfor kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Het moet dus via voeding worden ingenomen. Nu is dat niet zo’n probleem want heel veel voedingsmiddelen bevatten fosfor dus een tekort aan fosfor kan eigenlijk alleen voorkomen bij ernstige gevallen van hongersnood. Wanneer dit het geval is en er een tekort is dan bemerk je dat aan de volgende symptomen:
Pijn in de botten, rachitis, botverweking, tintelingen in de ledematen, spierzwakte (moeite met lopen), een slechte zenuwfunctie, een slechte cognitieve functie en concentratieproblemen.

Een teveel aan fosfor

Een teveel zou veel eerder voor kunnen komen. De meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten namelijk een hoog fosforgehalte in de vorm van polyfosfaat dat als voedingsadditief wordt toegevoegd en ook koolzuurhoudende dranken zijn rijk aan fosforzuur. Het nadeel van een teveel is dat het kan leiden tot een verlies van calcium in het lichaam (met kans op botontkalking), een vermindering van de vorming van vitamine D en een verminderde opname van koper, ijzer, magnesium en zink.

Tot slot

Vitamines, mineralen, spoorelementen, ze zijn allemaal nodig. De één wat minder of meer dan de anderen maar toch zijn ze stuk voor stuk onmisbaar en dat geldt dus ook voor fosfor. Alle nutriënten werken samen als een geoliede machine en als er één ontbreekt dan gaat de rest ook mank lopen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamines en MineralenIn alles, maar dan ook echt alles, wat we eten zitten vitamines en mineralen. Er bestaan er een heleboel vitamines en mi…
Gezonde seizoensgroenten: zomergroenteGezonde seizoensgroenten: zomergroenteDe belangrijkste bouwstenen voor organische verbindingen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten bestaan uit koolstof, wa…
Is geitenkaas gezond?Is geitenkaas gezond?Heerlijk, een blokje geitenkaas. Maar is het wel zo goed voor de gezondheid? Wat zijn de gezondheidsverschillen tussen z…
Wát zijn mineralen en spoorelementen?Naast delfstoffen zijn het ook essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Net zoals bij vitamines kan het li…

Vegetarisch dieet voor optimale gezondheid en beter milieuEr is veel onderzoek gedaan naar of de vegetarische levenstijl gezonder is dan die van vleeseters. Meestal wordt geconcl…
De Zweedse methode om anorexia te behandelenDe Zweedse methode om anorexia te behandelenDe Zweedse of Mandometer methode om anorexia te behandelen verschilt enorm van die van de traditionele Nederlandse. Vrou…
Bronnen en referenties
  • www.natuurlijkerwijs.com
  • Wikipedia
  • Het boek 'Supereating' van Ian Marber ISBN: 978-90-443-2526-3
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 03-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.