Het mineraal Calcium (Kalk)

Het mineraal Calcium (Kalk) Mineralen zijn net als vitamines belangrijk voor een goede gezondheid. Ze hebben veel invloed op de werking van bepaalde functies in ons lichaam. Daarom is het nodig er zorg voor te dragen dat we geen tekorten krijgen. De perfecte manier hiervoor is gezonde voeding. En soms… ook een aanvullend supplement. Calcium is één van die mineralen die zo belangrijk zijn. Lees verder…

Calcium zorgt voor...

Calcium is een essentiële stof die invloed heeft op de stevigheid van het skelet en het gebit. De meeste mensen weten dat wel, maar calcium doet nog meer. Calcium heeft ook invloed op de hormoonwisseling, de celgroei, de bloedstolling en op het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Wel is het zo dat 99% van de in het lichaam aanwezige calcium zich toch wel in de botten bevindt.

Calcium komt voor in:

Melkproducten, brood, groenten, peulvruchten, vis en aardappelen.

Wat is voldoende?

De ADH is gesteld op 700 tot 1000 mg calcium per dag en de maximale dosis is 2500 mg per dag. Nu is het zo dat melk een groot aandeel van de dagelijkse hoeveelheid gemakkelijk voor zijn rekening zou kunnen nemen want 4 á 5 glazen melk zou al voldoende zijn, maar…melk is gebleken niet zo gezond te zijn als wij altijd dachten. In groenten, brood en peulvruchten zit niet zoveel calcium als in melk maar toch kunnen we door een gevarieerd voedingspatroon aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid voldoen. Wanneer je wilt weten waarom melk nu ineens niet meer zo gezond is, lees dan mijn artikel: ‘Melk is niet zo gezond als men denkt’.

Wanneer ontstaat een tekort?

Er zijn een aantal factoren die voor een tekort aan calcium kunnen zorgen, en dat zijn de volgende:

Te weinig vitamine D

voor een goede opname van calcium is vitamine D heel belangrijk. Daarom is het dus ook belangrijk dat we zorgen voor voldoende vitamine D aanmaak. Dit kan door er voor te zorgen dat je iedere dag minimaal een half uur aan de zon wordt blootgesteld zodat het lichaam via de huid zelf vitamine D kan aanmaken. Dit is niet altijd voor iedereen mogelijk. Denk maar eens aan de langdurig zieken of aan ouderen die veel minder buiten komen. Of mensen met een gekleurde huid, want zij maken minder vitamine D aan en ook mensen die binnen werken komen niet genoeg in het zonlicht. En dan is het tenslotte ook nog eens zo dat het lichaam na het 45ste jaar minder vitamine D kan aanmaken. Extra suppletie kan voor deze mensen een oplossing zijn.

Hormonale schommelingen

Vooral vrouwen hebben hier last van. Met name in de menopauze. Dit heeft een negatieve invloed op de opname van calcium.

En verder

Overmatig alcoholgebruik. Een verstoord zuur/base evenwicht kan ook oorzaak vormen voor slechte calcium opname. langdurige stress, veel koffie drinken,te snel werkende schildklier

De gevolgen van een tekort

Het gevolg van een tekort aan calcium kan leiden tot het ontstaan van osteoporose (botontkalking) en wanneer het tekort is ontstaan door een tekort aan vitamine D dan kan osteomalacie ontstaan. Dit laatste is beenverweking. Andere gevolgen van tekort aan calcium kan zijn: vertraagde bloedstolling en bij een ernstig tekort: spierkrampen.

Teveel calcium. Heeft dat gevolgen?

Nu hebben we het gehad over een tekort aan calcium maar het kan ook net andersom zijn. Een teveel aan calcium. Een teveel aan calcium kan ook gevolgen hebben. Het verstoort namelijk de opname van andere belangrijke mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en fosfor. Verder kunnen nierstenen ontstaan en de botten kunnen zwakker worden i.p.v. sterker.

Zo zie je dus dat het wel eens zin heeft om ook eens stil te staan bij mineralen. Veel mensen denken wel na over vitaminen maar minder vaak bij mineralen terwijl deze toch ook heel belangrijk zijn. Kom je niet vaak buiten overdag door wat voor reden dan ook? Of herken je één van de andere punten die zouden kunnen wijzen op een slechte calcium verhouding? Misschien is het dan verstandig om meer voeding te gaan nemen waar veel calcium in zit zoals: sterkers, boerenkool, spitskool, Chinese kool, abrikozen, appels, dadels, kiwi’s, pruimen, raapstelen, hazelnoten, zeegroenten, broccoli, rammenas, postelein, radijs of vis: ‘een maatje’ of zeebrasem.

Lust je dit allemaal niet dan is misschien een supplement de oplossing. Of nog beter: vraag het je huisarts.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestanddelen melkMelk drinken de meeste mensen dagelijks, maar waar bestaat melk uit? In melk zitten een hele boel voedingsstoffen zoals…
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.
Het mineraal: FosforHet mineraal: FosforFosfor is een macro-mineraal. Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminen voor ons lichaam. Het is belangrijk om er v…
Superfoods tegen tandbederfSuperfoods tegen tandbederfDat goed poetsen en weinig snoepen goed is voor de tanden weet zo'n beetje iedereen nu wel. Maar door het eten van bepaa…

Voel je goed met voldoende vitamine DVoel je goed met voldoende vitamine DVitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook voel je je beter met voldoende vitamine D in je lijf. De bela…
Sesam, de plant en zijn zaadSesam, de plant en zijn zaadSesam! We kennen het woord van het sprookje uit duizend en één nacht. Maar het is natuurlijk ook het harde zaad van de p…
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.