Het mineraal: Chroom

Het mineraal: Chroom Mineralen zijn belangrijk. Mineralen en spoorelementen zijn nodig voor het goed functioneren van ons lichaam en chroom is daar een klein stukje van dat, minimaal maar niettemin toch, nodig is om de puzzel compleet te maken. Chroom is een onmisbaar mineraal voor een goede stofwisseling en dan met name die van koolhydraten, vetten en het cholesterol. Voor zover men weet komt er bij ons in Nederland niemand voor met een tekort aan chroom. Maar er is anno 2018 nog te weinig bekend over chroom om dat met zekerheid te kunnen zeggen of aantonen. Er is dan nog geen test uitgevonden waarmee men het chroomgehalte in het lichaam kan meten en eigenlijk weet men ook niet echt zeker wat nu te veel of te weinig is. Gezonde voeding eten blijft altijd de beste oplossing want daarmee krijgen we dit mineraal voldoende binnen zonder bezorgd te hoeven zijn voor een tekort.

Koolhydraten, vetten en cholesterol

Dat zijn de Key-woorden die met chroom te maken hebben. Chroom speelt een rol in onze stofwisseling. Chroom verbetert de werking van insuline. Insuline, op zijn beurt, wordt aangemaakt door de alvleesklier wanneer de bloedsuikerspiegel omhoog gaat. De bloedsuikerspiegel gaat weer omhoog omdat wij bijv. Koolhydraathoudende voeding tot ons nemen of dranken met daarin suikers. Koolhydraten zijn namelijk ook suikers, die, wanneer er te vaak en te veel van is, uiteindelijk worden opgeslagen als vetten.

Chroom speelt een belangrijke rol voor mensen met diabetes. Want voor die mensen is de vorming en goede werking van het hormoon insuline heel belangrijk. Chroom helpt eraan mee om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Wil je daar meer over weten lees dan ook mijn artikel over de bloedsuikerspiegel en zijn werking. Dat chroom daar een belangrijke rol in speelt is gebleken tijdens een onderzoek dat is gedaan naar patiënten die sondevoeding kregen toegediend. In de sondevoeding was geen chroom aanwezig waardoor patiënten diabetes-achtige symptomen kregen. Na toediening van chroom verdwenen de symptomen.
Toch is een aanvulling van chroom in de vorm van een suppletie meestal overbodig want alleen mensen met een vastgesteld tekort hebben hier baat bij. Wanneer je een redelijk normaal voedingspatroon hebt en dus geen sondevoeding krijgt toegediend dan is de kans op een tekort aan chroom te verwaarlozen.

Afvallen met een suppletie van chroom

Wanneer je informatie zoekt over de werking van chroom kom je waarschijnlijk ook tegen dat het innemen van extra chroom kan zorgen voor een verminderd hongergevoel. Maar er is nog te weinig bekend over chroom om dat met zekerheid te kunnen zeggen of aantonen. Er is nog geen test uitgevonden waarmee men het chroomgehalte in het lichaam kan meten en eigenlijk weet men ook niet echt zeker wat nu te veel of te weinig is. Mede daarom is het ook niet raadzaam om hier mee te gaan spelen om op die manier gewicht te verliezen. Er zijn zo veel andere manieren die je waarschijnlijk beter uit kunt proberen waarvan de resultaten wél met zekerheid bekend zijn.

Cholesterol

Chroom is ook betrokken bij de productie van HDL cholesterol. HDL is wat men noemt het ‘goede cholesterol’. Dit goede cholesterol is heel belangrijk want het wordt door het lichaam ingezet om het ‘slechte cholesterol’ – LDL te verwijderen van de vaatwanden en naar de lever te brengen.

Waar zit chroom in

Chroom komt voor in producten voor die wij regelmatig tot ons nemen zoals: vlees, vis en schaaldieren, eieren, melk en melkproducten, volkoren producten, stroop en sommige groenten en fruit zoals broccoli, peulvruchten en peren. Producten die extra veel chroom produceren zijn mosselen en paranoten.

Hoeveel chroom hebben we nodig

Chroom is dus niet in grote hoeveelheden nodig. In de Verenigde Staten houdt men 25-35 mcg per dag aan voor volwassenen. Dit wil niet zeggen dat chroom een minder belangrijk mineraal is en ook zeker niet te onderschatten. Hoe weinig ons lichaam er ook van nodig heeft, het is wel een belangrijke aanvulling op het totaal van wat ons lichaam nodig heeft om in goede gezondheid te blijven. Maar, het zal niet zo heel snel voorkomen dat men een tekort aan dit spoorelement ontwikkelt zonder dat daar een specifieke reden voor is. Tot nu toe zijn er geen negatieve effecten bekend over een teveel aan chroom maar voor de zekerheid is er wel een grens gesteld en die ligt op 200 mcg p/dag.

Lees verder

© 2011 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe regelt je lichaam de bloedsuikerspiegel?Hormonen zijn van grote invloed op de stofwisseling in ons lichaam. Een van de belangrijke gehaltes die op pijl wordt ge…
Wát zijn mineralen en spoorelementen?Naast delfstoffen zijn het ook essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Net zoals bij vitamines kan het li…
Mineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen: soorten en producten die mineralen bevattenMineralen worden dikwijls in een adem genoemd met vitamines. Beide soorten stoffen komen namelijk in kleine hoeveelheden…
Afvallen: chroom gaat honger tegenAfvallen: chroom gaat honger tegenAfvallen is iets waar boeken over vol zijn geschreven, maar geen enkel dieet lijkt voor iedereen te werken. Tijdens het…

Is barbecueën wel zo gezond?Is barbecueën wel zo gezond?Het is enigszins mogelijk om gezond te barbecuen, maar dan moet men wel aan enkele zaken aandacht besteden. Wanneer eiwi…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay
  • http://www.natuurlijkerwijs.com
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 05-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.