Mineralen: soorten en producten die mineralen bevatten

Mineralen: soorten en producten die mineralen bevatten Mineralen worden dikwijls in een adem genoemd met vitamines. Beide soorten stoffen komen namelijk in kleine hoeveelheden voor in ons voedsel en daardoor in ons lichaam en zijn belangrijk voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Mineralen komen in de natuur voor in gesteenten waaruit ze door planten en dieren worden opgenomen en uiteindelijk in eten en drinken terecht komen. Indien er sprake is van zeer weinig mineralen wordt dat ook spoorelementen genoemd. Bij mineralen gaat het om hoeveelheden van grammen en bij spoorelementen om microgrammen of milligrammen.

Mineralen en spoorelementen

Spoor duidt in analytische scheikunde op een zeer kleine hoeveelheid van een bepaalde stof of een bepaald element. Bij verhitting zijn mineralen en spoorelementen stabiel. Er kan alleen verlies ontstaan door het oplossen van de mineralen in kookvocht waardoor een advies is om zo min mogelijk water te gebruiken. Door het bewaren van eten gaan mineralen echter zeker verloren. Tot de mineralen en spoorelementen die in het menselijk lichaam te vinden zijn behoren:

Mineralen

  • Calcium
  • Chloor
  • Fosfor
  • Kalium
  • Magnesium
  • Natrium

Spoorelement

  • Chroom
  • Fluoride
  • Jodium
  • Koper
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Selenium
  • IJzer
  • Zink

Hoedanigheden van mineralen en producten die ze bevatten

Er bestaat een groot aantal mineralen met elk hun specifieke hoedanigheden van versterking van gezonde botten tot genezing van wonden en talrijke andere gunstige hoedanigheden voor ons lichaam. Mineralen kunnen door zeer verschillende producten ons lichaam bereiken en daar gunstige effecten veroorzaken.

Calcium

Calcium is een belangrijke stof voor sterke en gezonde botten. Het zorgt er tevens voor dat de overdracht van zenuwimpulsen goed verloopt en dat de spieren goed functioneren. Symptomen die er op kunnen wijzen dat er een tekort aan calcium is zijn gespannen zenuwen, spierkrampen en een slecht humeur. Om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen is het raadzaam om melkproducten te nuttigen zoals bijvoorbeeld twee tot drie glazen melk per dag. Ook is raadzaam een boterham met kaas en voldoende fruit te eten.

Chloride

Chloride is een stof die samen met kalium en natrium de vochtbalans op peil houdt. De stof helpt tevens bij de spijsvertering. Chloride bevindt zich vooral in keukenzout dat in zeer veel voeding veelvuldig voorkomt en daardoor zorgt voor voldoende inname zelfs bij een zoutarm dieet.

Chroom

Door chroom wordt de werking van insuline verbeterd met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel beter op peil blijft. Chroom zorgt er tevens voor dat de trek in zoetigheid wordt verminderd. Een tekort aan chroom is bijna niet mogelijk omdat het aanwezig is in voedsel dat mensen normaal gesproken voldoende tot zich nemen zoals onder meer bonen, erwten, noten en volkorenbrood.

Fluoride

Het lichaam heeft maar heel weinig fluoride nodig. Dit helpt bij de bescherming van tanden. Fluoride komt voor in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis.

Fosfor

Fosfor is een stof die helpt bij de energievoorziening van het lichaam en het skelet stevig houdt. Het komt vooral voor in brood, melk, vis en vlees.

Jodium

Jodium is belangrijk om de schildklier goed te laten werken. Door de schildklier wordt het hormoon thyroxine aangemaakt welke stof de stofwisseling regelt. Dat goed regelen van de stofwisseling kan echter alleen als er voldoende jodium in het lichaam aanwezig is. Jodium komt vooral voor in keukenzout, zeewier en zoutwatervis.

Kalium

Kalium heeft een drietal belangrijke functies namelijk het goed functioneren van de spieren, het samen met natrium zorgen voor de vochthuishouding en een normale bloeddruk. Een tekort aan kalium komt nagenoeg niet voor omdat het in bijna alle voedingsmiddelen zit.

Koper

Door koper wordt ijzer omgezet in hemoglobine. Zodoende is koper mede verantwoordelijk voor het zuurstofgehalte. Tevens is koper belangrijk voor de huidpigmentatie en haarpigmentatie. Daarnaast ook voor de vorming van het bindweefsel en de botten en de werking van de spieren. Koper zit onder meer in graanproducten, kreeft, krab, orgaanvlees en sardientjes en ook in cacaoproducten, fruit en groenten.

Magnesium

Magnesium is vooral belangrijk om de spieren te kunnen ontspannen. Tevens is magnesium van belang om het hart en zenuwstelsel goed te laten functioneren. Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor waardoor een tekort zelden het geval is.

Mangaan

Mangaan is nodig voor een goede botstructuur. Het speelt tevens een rol bij de stofwisseling en houdt de gezondheid van de zenuwen op peil. Mangaan bevindt zich in bruine rijst, graan, noten en thee.

Molybdeen

Molybdeen zit in enzymen die nodig zijn voor de opbouw en afbraak van eiwitten. Molybdeen komt in bijna alle voedingsmiddelen voor en vooral in noten, peulvruchten en volkoren graan.

Natrium

Natrium houdt de hoeveelheid vocht op peil. Tevens regelt natrium de samentrekking van de spieren en de geleiding van de zenuwprikkels. Natrium werkt daarvoor samen met kalium. Bij overmatig zweten door te sporten kan het tekort aan natrium worden aangevuld door sportdrankjes.

Selenium

De invloed van schadelijke stoffen wordt verkleind door selenium. De stof neutraliseert zware metalen en verkleint daardoor de kans op hartziekten en vaatziekten. Selenium is vooral te vinden in garnalen, granen, noten, rijst en vis.

IJzer

IJzer dient als bouwsteen van hemoglobine dat een onderdeel is van de rode bloedcellen die zuurstof vervoeren van de longen naar andere lichaamsdelen. IJzer komt veel voor in aardappels, brood, groente en vlees.

Zink

Zink is noodzakelijk voor de groei en de vernieuwing van weefsels. Tevens zorgt het voor een sterk afweersysteem en een goed vermogen van reuk, smaak en gezicht. Ook is zink goed voor de genezing van wonden. Het komt vooral voor in bruin brood, rijst, vis en vlees.

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitaminen, mineralen en spoorelementenVitaminen, mineralen en spoorelementenVitamines en mineralen zijn essentieel voor het lichaam, en dat betekent dat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid…
Wát zijn mineralen en spoorelementen?Naast delfstoffen zijn het ook essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Net zoals bij vitamines kan het li…
Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminesMineralen zijn net zo belangrijk als vitaminesVoor een goede gezondheid is het nodig dat je voldoende vitamines, mineralen en spoorelementen binnen krijgt. Wanneer je…
Vitamines en MineralenIn alles, maar dan ook echt alles, wat we eten zitten vitamines en mineralen. Er bestaan er een heleboel vitamines en mi…

Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?Welke bloemen zijn eetbaar en hoe pas je deze toe?We horen steeds meer over eetbare bloemen. Eetbare bloemen voor over een salade of bij een kleine snack. Er zijn best ve…
Triglyceriden verlagen met omega 3-supplementTriglyceriden verlagen met omega 3-supplementUit bloedonderzoek kan een verhoogd gehalte aan triglyceriden naar voren komen. Dit kan op den duur een ernstig gezondhe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evitaochel, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mineralen.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mineraal
  • https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/mineralen-een-overzicht
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.