Mineralen: soorten en producten die mineralen bevatten
Mineralen worden dikwijls in een adem genoemd met vitamines. Beide soorten stoffen komen namelijk in kleine hoeveelheden voor in ons voedsel en daardoor in ons lichaam en zijn belangrijk voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Mineralen komen in de natuur voor in gesteenten waaruit ze door planten en dieren worden opgenomen en uiteindelijk in eten en drinken terecht komen. Indien er sprake is van zeer weinig mineralen wordt dat ook spoorelementen genoemd. Bij mineralen gaat het om hoeveelheden van grammen en bij spoorelementen om microgrammen of milligrammen.
Mineralen en spoorelementen
Spoor duidt in analytische scheikunde op een zeer kleine hoeveelheid van een bepaalde stof of een bepaald element. Bij verhitting zijn mineralen en spoorelementen stabiel. Er kan alleen verlies ontstaan door het oplossen van de mineralen in kookvocht waardoor een advies is om zo min mogelijk water te gebruiken. Door het bewaren van eten gaan mineralen echter zeker verloren. Tot de mineralen en spoorelementen die in het menselijk lichaam te vinden zijn behoren:
Mineralen
- Calcium
- Chloor
- Fosfor
- Kalium
- Magnesium
- Natrium
Spoorelement
- Chroom
- Fluoride
- Jodium
- Koper
- Mangaan
- Molybdeen
- Selenium
- IJzer
- Zink
Hoedanigheden van mineralen en producten die ze bevatten
Er bestaat een groot aantal mineralen met elk hun specifieke hoedanigheden van versterking van gezonde botten tot genezing van wonden en talrijke andere gunstige hoedanigheden voor ons lichaam. Mineralen kunnen door zeer verschillende producten ons lichaam bereiken en daar gunstige effecten veroorzaken.
Calcium
Calcium is een belangrijke stof voor sterke en gezonde botten. Het zorgt er tevens voor dat de overdracht van zenuwimpulsen goed verloopt en dat de spieren goed functioneren. Symptomen die er op kunnen wijzen dat er een tekort aan calcium is zijn gespannen zenuwen, spierkrampen en een slecht humeur. Om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen is het raadzaam om melkproducten te nuttigen zoals bijvoorbeeld twee tot drie glazen melk per dag. Ook is raadzaam een boterham met kaas en voldoende fruit te eten.
Chloride
Chloride is een stof die samen met kalium en natrium de vochtbalans op peil houdt. De stof helpt tevens bij de spijsvertering. Chloride bevindt zich vooral in keukenzout dat in zeer veel voeding veelvuldig voorkomt en daardoor zorgt voor voldoende inname zelfs bij een zoutarm dieet.
Chroom
Door chroom wordt de werking van insuline verbeterd met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel beter op peil blijft. Chroom zorgt er tevens voor dat de trek in zoetigheid wordt verminderd. Een tekort aan chroom is bijna niet mogelijk omdat het aanwezig is in voedsel dat mensen normaal gesproken voldoende tot zich nemen zoals onder meer bonen, erwten, noten en volkorenbrood.
Fluoride
Het lichaam heeft maar heel weinig fluoride nodig. Dit helpt bij de bescherming van tanden. Fluoride komt voor in vrijwel alle voedingsmiddelen en vooral in thee en zeevis.
Fosfor
Fosfor is een stof die helpt bij de energievoorziening van het lichaam en het skelet stevig houdt. Het komt vooral voor in brood, melk, vis en vlees.
Jodium
Jodium is belangrijk om de schildklier goed te laten werken. Door de schildklier wordt het hormoon thyroxine aangemaakt welke stof de stofwisseling regelt. Dat goed regelen van de stofwisseling kan echter alleen als er voldoende jodium in het lichaam aanwezig is. Jodium komt vooral voor in keukenzout, zeewier en zoutwatervis.
Kalium
Kalium heeft een drietal belangrijke functies namelijk het goed functioneren van de spieren, het samen met natrium zorgen voor de vochthuishouding en een normale
bloeddruk. Een tekort aan kalium komt nagenoeg niet voor omdat het in bijna alle voedingsmiddelen zit.
Koper
Door koper wordt ijzer omgezet in hemoglobine. Zodoende is koper mede verantwoordelijk voor het zuurstofgehalte. Tevens is koper belangrijk voor de huidpigmentatie en haarpigmentatie. Daarnaast ook voor de vorming van het bindweefsel en de botten en de werking van de spieren. Koper zit onder meer in
graanproducten, kreeft, krab, orgaanvlees en sardientjes en ook in cacaoproducten, fruit en groenten.
Magnesium
Magnesium is vooral belangrijk om de spieren te kunnen ontspannen. Tevens is magnesium van belang om het hart en zenuwstelsel goed te laten functioneren. Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor waardoor een tekort zelden het geval is.
Mangaan
Mangaan is nodig voor een goede botstructuur. Het speelt tevens een rol bij de stofwisseling en houdt de gezondheid van de zenuwen op peil. Mangaan bevindt zich in bruine rijst, graan, noten en
thee.
Molybdeen
Molybdeen zit in enzymen die nodig zijn voor de opbouw en afbraak van eiwitten. Molybdeen komt in bijna alle voedingsmiddelen voor en vooral in noten, peulvruchten en volkoren graan.
Natrium
Natrium houdt de hoeveelheid vocht op peil. Tevens regelt natrium de samentrekking van de spieren en de geleiding van de zenuwprikkels. Natrium werkt daarvoor samen met kalium. Bij overmatig zweten door te sporten kan het tekort aan natrium worden aangevuld door
sportdrankjes.
Selenium
De invloed van schadelijke stoffen wordt verkleind door selenium. De stof neutraliseert zware metalen en verkleint daardoor de kans op
hartziekten en vaatziekten. Selenium is vooral te vinden in garnalen, granen, noten, rijst en vis.
IJzer
IJzer dient als bouwsteen van hemoglobine dat een onderdeel is van de rode bloedcellen die zuurstof vervoeren van de longen naar andere lichaamsdelen. IJzer komt veel voor in aardappels, brood, groente en vlees.
Zink
Zink is noodzakelijk voor de groei en de vernieuwing van weefsels. Tevens zorgt het voor een sterk afweersysteem en een goed vermogen van reuk, smaak en gezicht. Ook is zink goed voor de genezing van wonden. Het komt vooral voor in bruin brood, rijst, vis en vlees.
Lees verder