Vitaminen, mineralen en spoorelementen
Vitamines en mineralen zijn essentieel voor het lichaam, en dat betekent dat ze onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Dat wil dus zeggen dat wanneer je een gebrek hebt aan een bepaalde vitamine, dat daar vanzelf een reactie van het lichaam op volgt door middel van een ziekte of aandoening. Zo belangrijk is het dus om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Maar, welke vitamines en mineralen hebben we dan eigenlijk allemaal?
Welke vitamines, mineralen en spoorelementen zijn er allemaal?
In totaal zijn er 13 vitamines waarvan er 8 tot de vitamine B behoren. Om te beginnen kennen we vitamine A, C, D, E en K en dan natuurlijk de vitamine B die bestaat uit: B1,B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12.
Welke vitamines kan het lichaam opslaan en welke niet?
Dat is natuurlijk een verschil. Je hoort ook nog al eens dat mensen te veel vitamines kunnen nemen en dat dit dus juist slecht is voor het lichaam. Dat wil natuurlijk niemand. Er word een onderscheid gemaakt tussen ‘vetoplosbare’ vitamines en in ‘wateroplosbare’ vitamines. Hieruit kun je al heel veel opmaken want 'in wateroplosbare vitamines' verlaten het lichaam bij een te grote inname weer vanzelf het lichaam via de urine. In ‘vetoplosbare’ vitamines kunnen opgeslagen worden in het lichaam en daar moeten we dus niet te veel van innemen.
In vetoplosbare vitamines zijn: Vitamine A, D, E en K
In wateroplosbare vitamines zijn: Vitamine B en C en dan onderscheiden we bij vitamine B: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12
Mineralen
Mineralen zijn evenals vitamines onmisbaar voor het lichaam en kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Het verschil met vitamines is dat vitamines uit de levende natuur komen en mineralen uit de dode natuur zoals gesteenten of metalen. Mineralen moeten worden opgenomen uit de aarde, planten en/of water. Essentiële mineralen zijn bijvoorbeeld: calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor. Deze mineralen zijn dus onmisbaar voor het lichaam.
Spoorelementen
Spoorelementen zijn net als mineralen nodig voor het reguleren van enzymen en hormonen, en zoals de naam al doet vermoeden zijn spoorelementen in een mindere hoeveelheid nodig dan bijvoorbeeld vitamines en mineralen.
Essentiële spoorelementen zijn: jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen.
Tekorten
Wanneer er een tekort ontstaat aan vitamines en/of mineralen en (in mindere mate) spoorelementen kunnen er ziektes of aandoeningen ontstaan. Het is dus belangrijk er voor te zorgen dat je lichaam door middel van goede voeding zoals groenten en fruit en dergelijke genoeg binnenkrijgt. En dan nog het liefst biologisch geteelde groenten en fruit omdat daar veel meer vitaminen in zitten. Desondanks kan er dan toch nog een tekort aan bepaalde vitamines ontstaan en dit kan dan worden opgelost door een supplement te gaan gebruiken. Het gemakkelijkste is dan natuurlijk een goed multi-preparaat maar soms is het ook raadzaam om van een bepaalde soort vitamine een aanvulling te nemen. Kom je bijvoorbeeld weinig of niet buiten dan is een aanvulling van
vitamine D zeker nodig.
Supplementen
Wanneer je een supplement wilt aanschaffen zoals bijvoorbeeld ‘Multivitamines’, koop deze dan liever niet in een supermarkt of goedkope drogisterij. Ga hiervoor naar een natuurwinkel. Hier kunnen ze je vragen beantwoorden en advies geven over welke vitamine voor jou op dat moment belangrijk kan zijn om aan te schaffen. Natuurlijk is goede voeding een pré. Een supplement moet je altijd als aanvulling zien en niet als een vervanging van…
Lees verder