Vlierbessensiroop in de strijd tegen verkoudheid en griep

Vlierbessensiroop in de strijd tegen verkoudheid en griep In het najaar en met het komen van kou en regen komen ook de verkoudheden, virussen en de griep weer bij velen van ons tevoorschijn. Het beste is om er voor te zorgen dat het afweersysteem in topconditie is zodat het, met een beetje geluk, aan onze deur voorbij gaat.

Vlierbessen

Een middel om op een natuurlijke wijze het afweersysteem in goede conditie te krijgen zijn vlierbessen. Vlierbessen groeien gewoon in onze natuur en zijn voor iedereen vrij te plukken. Maar niet iedereen weet dat ze zo gezond zijn of hoe ze dat moeten aanpakken. De meeste mensen grijpen zonder nadenken naar de chemische hulpmiddelen die te koop zijn in de apotheek of verkregen worden via een recept van de arts. Maar of dat nou zoveel beter helpt?

Winterkwaaltjes en griep

Vlierbessen zijn zeer effectief tegen de winterkwalen en dus ook tegen griep. Studies hebben aangetoond dat zwarte vlierbessen ervoor zorgen dat ons lichaam ontstekingswerende stoffen gaat aanmaken. De stof waar het hier om gaat is ‘cytokinen’ en cytokinen is een proteïne die een belangrijke rol speelt in ons afweersysteem.

Dat vlierbessen ons afweersysteem versterken is trouwens al eeuwenlang bekend en daarom heeft men dan ook geprobeerd om een procédé te ontwikkelen waarin de stoffen van de vlierbes geconcentreerd zijn. Het resultaat is Sambucol. Dit is een geconcentreerde dikke siroop die in de natuurwinkel te verkrijgen is en stukken gezonder en natuurlijker is bij het voorkomen van verkoudheden en griep.

Sambuco = vlierbessensiroop

Feitelijk zou er op zo’n flesje moeten staan: ‘Siroop met antivirale eigenschappen’, maar dat is niet toegestaan omdat de werking van vlierbessensiroop nog niet via de officiële Europese registratieprocedures is vastgesteld en totdat dit het geval is mag vlierbessensiroop/Sambucol alleen als ‘voedingssupplement’ verkocht worden.

Voor de werking maakt dit natuurlijk allemaal niets uit want het resultaat blijft dezelfde, officieel of niet. Gelukkig weten heel veel mensen over de werkzaamheid van vlierbessen en schiet de verkoop ervan dan ook aan het einde van de zomer altijd weer omhoog. Maar…Heb je wel eens geprobeerd om zelf vlierbessensiroop of jam te maken? Want dat kan namelijk heel gemakkelijk.

Zelf siroop maken van versgeplukte vlierbessen

Om te beginnen moet je niet gaan snoepen van de nog onbewerkte besjes want dan kan het zijn dat je last krijgt van diarree. Zijn de bessen dan giftig? Ja, een beetje wel, dat wil zeggen: in onbewerkte staat zijn de bessen licht giftig maar wanneer de bessen gekookt zijn dan zijn die giftige stoffen opgelost en kan het geen kwaad meer. Vlierbessen kun je in de natuur plukken in de maanden augustus tot eind oktober. Zorg ervoor dat je de zwarte bessen plukt en niet de groene.

 • Ga bessen plukken van de soort die 5 groene bladeren per stengel heeft want dat is de juiste soort.
 • Uiteraard moet je de bessen goed wassen.
 • Doe de bessen in de pan en laat ze opkoken.
 • Doe de bessen dan in een neteldoek en druk het sap goed uit.
 • Toevoegen van kandijsuiker: 500 gram op 1 ltr sap.
 • De siroop niet echt laten koken. Wanneer hij tegen de kook aan zit dan van het vuur halen.
 • Vul dan de glazen potten tot aan de rand. Eventueel als toevoeging een takje tijm of rozemarijn. Deze helpen ook tegen bacteriën.
 • Schroef het deksel erop en zet de pot dan omgekeerd weg.

Zelf jam maken

Jam maken doe je eigenlijk op dezelfde manier als siroop maken met dit verschil: in plaats van gewone suiker gebruik je dan geleer of geleisuiker. Laat ook de gevulde jampotten op zijn kop afkoelen. Hierdoor zuigt het deksel zich vast zodat de jam tot zelfs een jaar lang bewaard kan worden. Na opening bewaren in de koeling.
© 2011 - 2020 Yoan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Sambucol gebruiken voor ondersteuning van de weerstandSambucol gebruiken voor ondersteuning van de weerstandSambucol is een kruidenpreparaat en voedingssupplement. Wil je de kans op griep en verkoudheid verkleinen dan is het bel…
Vlierbessensiroop: gezonde werking bij griep en verkoudheidVlierbessensiroop: gezonde werking bij griep en verkoudheidVlierbessensiroop is gemaakt van vlierbessen, die groeien aan de vlierbessenstruik. Deze struik groeit snel en je ziet z…
Sambucol: tegen griep en voor verbetering van de weerstandSambucol: tegen griep en voor verbetering van de weerstandSambucol met vlierbessenextract is een voedingssupplement en kruidenpreparaat met een geconcentreerde formule. Sambucol…
Wil je geen griepspuit? Verhoog je weerstand!nieuws uitgelichtWil je geen griepspuit? Verhoog je weerstand!De media staat er bol van: De vaccins tegen de griep. Ze zouden helemaal niet werken en bomvol zitten met stoffen die he…

Kruisbloemigen tegen kankerKruisbloemigen tegen kankerPlanten worden net zoals mensen in families ingedeeld. En net zoals bij mensen gelijken familieleden ook op mekaar. De k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Domeckopol, Pixabay
 • www.kruidjes.be
 • www.bewustleven.info

Reageer op het artikel "Vlierbessensiroop in de strijd tegen verkoudheid en griep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Yoan
Laatste update: 20-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!