Vlierbessensiroop: gezonde werking bij griep en verkoudheid

Vlierbessensiroop: gezonde werking bij griep en verkoudheid Vlierbessensiroop is gemaakt van vlierbessen, die groeien aan de vlierbessenstruik. Deze struik groeit snel en je ziet ze veel in het wild en in de (moes)tuin. Het is een gemakkelijke plant, die bijna geen onderhoud vraagt. De zwarte vlierbessen zijn rijk aan vitaminen en zijn zeer geschikt om te verwerken tot sap, jam, confituur en siroop. Vlierbessen in de vorm van een extract, zoals Sambucol, kunnen de duur van griep en verkoudheid verkorten, en je immuunsysteem een boost geven. Je kunt het kopen als vlierbessensiroop. Er bestaat ook een variant voor kinderen.

Gezonde werking van vlierbessensiroop

Verhoging van cytokinen

Onderzoek laat zien dat een extract van de zwarte vlierbessen, zoals Sambucol, aanzet tot een verhoging van de productie van cytokinen. Dit zijn ontstekingsremmende stoffen die het afweersysteem stimuleren en door het lichaam zelf worden aanmaakt. Een cytokine is een proteïne, een signaalstof die omringende cellen activeert. Het speelt een belangrijke rol bij de weerstand van iedere mens.

Verkoudheid / Bron: Istock.com/DirimaVerkoudheid / Bron: Istock.com/Dirima

Antivirale eigenschappen

Vlierbessenextract heeft antivirale eigenschappen en als je deze bessen consumeert als een siroop of (bruis)tablet, dan kan je daarmee de duur van griep en verkoudheid verkorten. Het vlierbesextract sambucol vermindert de duur van griepsymptomen met 3-4 dagen.¹ De antivirale activiteit van vlierbessenextract is dermate krachtig dat het zowel het influenza A als B virus remt in hun groei. Het is zelfs effectief gebleken bij de bestrijding van de Aziatische vogelgriepvirus H5N1 en het neutraliseerde ook de besmettelijkheid van het virus.²

Geneeskrachtige bestanddelen van vlierbessensiroop

Geneeskrachtige stoffen

De geneeskrachtige werking van de vlierbes is afkomstig van de verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in deze donkerpaarse, zwarte bessen. Deze voedingsstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, flavonoïden (ook wel bioflavonoïden genoemd), rutine en vitamine A, vitamine B en vitamine C. Het meest bekende voordeel voor de gezondheid van vlierbessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen, het geeft je immuunsysteem een boost. De vlierbes is dan ook een probaat middel om veel voorkomende aandoeningen mee te behandelen, waaronder dus griep en verkoudheid. Vlierbessen(siroop) heeft echter ook een positieve invloed op de gevolgen van chronische aandoeningen zoals diabetes en astma. Ook zijn er aanwijzingen dat vlierbessenextract helpt om de aanmaak van LDL-cholesterol te voorkomen, waardoor het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vermindert.

Bioflavonoïden

De bioflavonoïden in vlierbes zijn anthocyanen, natuurlijke kleurstoffen die behoren tot de groep van fenolen, en dit zijn vermoedelijk de meest krachtige antioxidanten die men kent om celbeschadiging tegen te gaan die ontstaat door slechte voeding, milieuvervuiling en stress. De antioxidatiecapaciteit is waarschijnlijk hoger dan die van vitamine E en vitamine C.

Vlierbessensiroop als voedingssupplement

Wereldwijd wordt Sambucol beschouwd als voedingssupplement. In Canada heeft het echter reeds de status van natuurlijk geneesmiddel.³ Het wordt gezien als een natuurlijk alternatief tegen griep en verkoudheid.

Vlierbessensiroop: waar te koop?

Vlierbessensiroop is te koop in een aantal drogisterijen en natuurwinkel, waaronder De Tuinen. Het is niet alleen te koop als siroop maar ook in de vorm van een bruistablet, die je in water oplost en vervolgens opdrinkt.

Vlierbessensap

De vlierbessen kunnen ook verwerkt worden in een vlierbessensap. Dit verbetert de spijsvertering, elimineert afvalstoffen en geeft het lichaam energie. Je moet echter uitkijken met het drinken van vlierbessensap. Je kunt het slechts in kleine hoeveelheden drinken, omdat het diarree kan veroorzaken. Ongekookte vlierbessen moet je niet gebruiken, aangezien ze giftige stoffen bevatten. Het kan misselijkheid en braken teweegbrengen. Op internet zijn diverse sites te vinden waar uitgelegd wordt hoe je stap voor stap zelf vlierbessensap kunt maken.

Vlierbessensiroop / Bron: RitaE, PixabayVlierbessensiroop / Bron: RitaE, Pixabay

Recept voor zelfgemaakte vlierbessensiroop

Een eenvoudig recept voor zelfgemaakte vlierbessensiroop.

Ingrediënten

 • 1 kilo vlierbessen (alleen zwart zijn ze rijp en eetbaar)
 • 1 kaneelstokje
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 500 gram suiker
 • 1/2 theelepel citroenzuur

Bereiding

 • Was de vlierbessen en plaats ze in een pan. Voeg een scheutje (maximaal 100 ml) water toe, zodat de bessen niet aanbranden bij het verwarmen.
 • Voeg kaneel, citroenzuur en vanillesuiker toe en laat 30 tot 40 minuten sudderen (niet laten koken).
 • Giet het mengsel door een neteldoek of fijne zeef in een pan, en daarna laten uitlekken.
 • Kook het sap met suiker (500 gram suiker op 1 liter) en laat het vijf minuten sudderen.
 • Doe vlierbessensiroop in schone (steriele) glazen potten tot aan de rand en eventueel als toevoeging een takje tijm of rozemarijn, wat ook helpt tegen bacteriën.
 • Schroef het deksel erop en zet de pot dan omgekeerd weg.

Dit brouwsel kun je gebruiken als aanmaaklimonade en je kan het ook goed door de thee mengen.

Bijwerkingen

Vaak voorkomende bijwerkingen van vlierbessen zijn:
 • misselijkheid/braken (consumptie van rauwe bessen)
 • zwakheid
 • duizeligheid
 • doof gevoel

Interactie van vlierbessen met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayInteractie van vlierbessen met bepaalde medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Interacties

Vlierbessen kunnen het immuunsysteem versterken. Het gebruik van vlierbessen samen met sommige medicijnen die het immuunsysteem verminderen, kan de effectiviteit verminderen van medicijnen die het immuunsysteem verminderen. Sommige medicijnen die het immuunsysteem verminderen, zijn:
 • azathioprine (Imuran)
 • basiliximab (Simulect)
 • cyclosporine (Neoral, Sandimmune)
 • daclizumab (Zenapax)
 • muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3)
 • mycofenolaat (CellCept)
 • tacrolimus (FK506, Prograf)
 • sirolimus (Rapamune)
 • prednison (Deltason, Orasone)
 • corticosteroïden

Noten:
 1. Barak V, Halperin T, Kalickman I. The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001 Apr-Jun;12(2):290-6.
 2. Study shows Israeli elderberry extract effective against avian flu: http://www.israel21c.org (voor de laatste keer geraadpleegd op 14 maart 2016). / Reformatorisch Dagblad: Vlierbes tegen vogelgriep; 24 januari 2006.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middeltjes tegen keelpijn, griep en verkoudenheidJe hoeft niet altijd meteen naar de dokter te lopen wanneer je een beetje verkouden bent. Ontdek hier enkele natuurlijke…
Wil je geen griepspuit? Verhoog je weerstand!nieuws uitgelichtWil je geen griepspuit? Verhoog je weerstand!De media staat er bol van: De vaccins tegen de griep. Ze zouden helemaal niet werken en bomvol zitten met stoffen die he…
Vlierbessensiroop met wijnVlierbessensiroop met wijnVlierbessen zijn bij de meeste mensen wel bekend. De donkere, paarse vruchten van Sambucus nigra hangen vanaf september…
De geneeskracht van vlierbessenDe geneeskracht van vlierbessenVlierbessen groeien uiteraard aan de overbekende vlierbessenstruik die je her en der in Nederland ziet groeien. Hij is h…

De helende werking van basilicumDe helende werking van basilicumBasilicum is een heerlijk aromatisch kruid dat vaak gecombineerd wordt met tomaat. Het is onmisbaar op pizza en in pesto…
De helende werking van nootmuskaatDe helende werking van nootmuskaatNootmuskaat is een specerij die zowel in de Europese als de Aziatische keuken wordt gebruikt, het is lekker bij bloemkoo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Barak V, Halperin T, Kalickman I. The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines. Eur Cytokine Netw. 2001 Apr-Jun;12(2):290-6.
 • Frank J. Lipp. Kruidenleer. Librero, 2004.
 • Harmony Center. Vlierbessensiroop. https://harmonycenter.nl/vlierbessensiroop/ (ingezien op 16-11-2019)
 • Reformatorisch Dagblad: Vlierbes tegen vogelgriep; 24 januari 2006.
 • Rxlist. Ederberry. https://www.rxlist.com/consumer_elderberry_american_elderberry/drugs-condition.htm (ingezien op 2-4-2020)
 • Study shows Israeli elderberry extract effective against avian flu: http://www.israel21c.org (voor de laatste keer geraadpleegd op 14 maart 2016).
 • WebMD. Medications that decrease the immune system (Immunosuppressants) interacts with elderberry. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry (ingezien op 2-4-2020)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Dirima
 • Afbeelding bron 2: RitaE, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.