Natuurlijke behandeling en middelen bij griep en verkoudheid
Griep en verkoudheid kun je heel goed met een natuurlijke behandeling bestrijden. Welke natuurlijke middelen zijn er om griep en verkoudheid de kop in te drukken? Griep en verkoudheid kun je heel goed met natuurlijke middelen bestrijden. Bij griep en (zware) verkoudheid is het van belang om het immuunsysteem te versterken en de weerstand te verhogen. Daarbij zijn goede voeding en natuurlijke geneesmiddelen van essentieel belang. Juiste voeding geeft het lichaam de kracht tegen het virus te vechten. Voedingssupplementen hebben geen toegevoegde waarde, wellicht uitgezonderd vitamine C. Kijk uit met het dagelijks innemen van voedingssupplementen. Het voedingscentrum raadt het gebruik ervan af, vanwege het zogeheten pro-oxidant-effect.
Wat is verkoudheid?
Verkoudheid is een infectie van de neus en keel die door besmettelijke virussen wordt veroorzaakt. Mensen worden niet verkouden door afkoeling of tocht. De virussen worden verspreid door hoesten en niezen. Er komen op die manier druppeltjes in de lucht die door een ander persoon ingeademd kunnen worden en die daardoor besmet raakt. Ook door direct fysiek contact of door besmette voorwerpen aan te raken zoals een deurknop, kan het virus worden overgebracht. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen, aangezien kinderen nog geen afweer hebben ontwikkeld tegen de meeste virussen.
De verschijnselen, tekenen, signalen, klachten en symptomen van verkoudheid
Ongeveer tussen 12 uur en 3 dagen doen zich de eerste verschijnselen en symptomen voor. In de dagen die volgen worden de symptomen toe. Het gaat om de volgende symptomen:
- regelmatig niezen en proesten;
- loopneus met aanvankelijk helder, transparant en dun slijm dat later wat dikker en donkerder wordt;
- lichte verhoging (koorts) en hoofdpijn;
- keelpijn;
- kriebelende keel, kriebel in de keel;
- in sommige gevallen hoesten.
Complicaties verkoudheid
Soms treden er complicaties op, zoals een bacteriële infectie van de luchtwegen:
acute bronchitis. De klachten van deze kortdurende ontsteking van de luchtwegen zijn:
- hardnekkige, aanhoudende, vastzittende hoest met slijmproductie;
- bij het hoesten pijn midden op de borst;
- drukkend gevoel op de borst en piepend ademhaling;
- koorts.
Wat is griep?
Griep of influenza is een virusinfectie van de bovenste en onderste luchtwegen. Griep is zeer besmettelijk. Het wordt op dezelfde manier overgedragen als bij een verkoudheid. Met name via de handen verspreidt de infectie zich, maar ook via niezen, hoesten en door het aanraken van besmette voorwerpen. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus van het type A of B. Vooral type A verandert muteert nogal eens en het maakt daarbij nieuwe stammen waartegen nog niemand immuun is. Dat was ook het geval bij de Mexicaanse griep die in april 2009 in Mexico opdook. Dit is een mengeling van een
menselijk griepvirusdeel, een deel varkensgriepvirus en een deel
vogelgriepvirus. Er was bij de
Mexicaanse griep sprake van een pandemie: een wereldwijde uitbraak van de griep. Zo'n uitbraak deed zich ook voor in 1918 met de Spaanse griep, in 1957 met de Aziatische griep, in 1968 met de Hongkonggriep en in 1977 met de Russische griep.
Vers fruit /
Bron: Istock.com/karelnoppe Voedsel dat rijk is aan antioxidanten en aan omega-3
Granaatappels en
broccoli bevatten veel antioxidanten, maar dat betekent niet dat je deze iedere dag moet eten. Tot het voedsel dat rijk is aan antioxidanten behoren alle fruit of groente. Variatie en afwisseling is belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert om twee ons groente en twee stuks fruit per dag te eten. Omega-3-vetzuren komen vooral voor in vette vis, zoals zalm, haring, paling, makreel,
sardine, forel en tonijn.
Evenwichtige voeding
Kijk uit met het dagelijks innemen van voedingssupplementen. Het voedingscentrum raadt het gebruik ervan af, vanwege het zogeheten pro-oxidant-effect. Dat wil zeggen dat bij te hoge concentraties antioxidanten ongewenste negatieve effecten kunnen optreden die het tegenovergestelde zijn van de verwachte antioxidantwerking. Het voedingscentrum adviseert een evenwichtige voeding met volop groenten en fruit. Dat levert namelijk levert voldoende voedingsstoffen inclusief antioxidanten op in veilige en verantwoorde hoeveelheden.[1]
Natuurlijke behandeling griep met vitaminen
Welke vitaminen hebben een beschermend en helend effect hebben ten aanzien van veelvoorkomende luchtweginfecties, zoals verkoudheid en griep?
Vitamine A
Vitamine A zit in heel veel gele, rode, oranje of donkergroene groenten en fruit als abrikozen,
mango's,
spinazie,
venkel, wortelen, pompoenen, en kool. Vitamine A helpt in de afweer van vrije radicalen.
Vitamine C /
Bron: Pexels, PixabayVitamine C of ascorbinezuur
Het dagelijks slikken van een hoge dosis
vitamine C of
ascorbinezuur lijkt volgens bepaalde wetenschappelijke studies een veilige en effectieve manier om virale infecties te bestrijden. In een hoge dosis toegediend, neutraliseert vitamine C zogeheten vrij radicalen en bestrijdt het virussen die griep en verkoudheden veroorzaken. Bovendien versterkt vitamine C het immuunsysteem van het lichaam. Regelmatig vitamine C gebruik, zou een virale infectie kunnen voorkomen.[2]
Hoe dan ook, het staat vast dat vitamine C een belangrijke rol speelt bij het in standhouden van de weerstand en dat daarvoor geen hoge doses nodig zijn. Deze vitamine zit in heel veel fruit en groente. Met een gebalanceerd en evenwichtig voedingspatroon heb je al ongeveer 80 mg per dag op. In de tabel hieronder staat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor mannen, vrouwen, kinderen, zwangeren en borstvoedende vrouwen.
Vit. C | 1-4 jr | 4-7jr | 7-10jr | 10-13jr | 13-19 jr | 19-65 jr | > 65jr | Zwanger | Borstvoedend |
Man | 40 | 45 | 50 | 55 | 65 | 70 | 70 | - | - |
Vrouw | 40 | 45 | 50 | 55 | 65 | 70 | 70 | 90 | 110 |
(Bron: Rapport Voedingsraad 1992)
Vitamine D
Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en het wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Vitamine D komt uitsluitend en alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten door de bank genomen zeer weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten, zoals hierboven is opgesomd. Deze vissoorten bevatten iets meer vitamine D. Vitamine D wordt in Nederland aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.
Vitamine E
Deze vitamine helpt ook mee om vrije radicalen te bestrijden. Het komt veel voor in kiemolie, noten en
paprika. Iedere dag een handje noten is zeer gezond.
Natuurlijke behandeling griep met mineralen
Welke mineralen hebben een beschermend en helend effect hebben ten aanzien van veelvoorkomende luchtweginfecties, zoals verkoudheid en griep?
Zink
Mineraal
zink is van cruciaal belang voor een goed werkend afweersysteem. Een tekort aan zink wordt steeds vaker gekoppeld aan verkoudheden en griep. Zink komt vooral voor in vlees, vis, haring, volkorenproducten,
peulvruchten en rijst.
Volgens onderzoek kan het nemen van zinksupplementen de lengte van een verkoudheid met bijna de helft inkorten. Een dosis van meer dan 75 mg zinkacetaat vermindert de lengte van de verkoudheid met 42 procent. Een dosis lager dan 75 mg heeft geen effect.[3]
Ijzer
Een tekort aan
ijzer leidt tot defecten in het functioneren van een goed immuunsysteem. Goede bronnen voor
ijzer zijn: vlees, vis, aardappelen, brood en groenten.
Knoflook /
Bron: Meditations, PixabayBehandeling van griep met knoflook of daslook
Door het eten van rauwe
knoflook die wordt fijngemaakt of gekauwd, kunnen virussen minder snel infecteren. Elke dag kauwen op een rauw teentje versterkt de immuniteit, de voedingsstoffen in de look zorgen ervoor dat vrije radicalen worden bestreden en afgeremd. Knoflook werkt pas goed als je ze ten minste gedurende vier weken regelmatig eet. Een reukloos alternatief is
daslook.
Let op!
Laat geperste of gehakte knoflook eerst ongeveer tien minuten met rust voordat je het verder verwerkt. Tijdens het snijden worden de enzymen geactiveerd die de geneeskrachtige substanties van de knoflook vormen. Als je bewerkte knoflook meteen verwerkt in het warme eten, raken de enzymen beschadigd.
Voedingssupplementen gebruiken?
Bovengenoemde vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in de immunologische afweer. Extra vitamines of mineralen slikken is volgens het voedingscentrum niet nodig. Een gevarieerd voedingspatroon levert volgens deze deskundigen alle benodigde vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede weerstand. Wellicht dat vitamine C daarop een uitzondering vormt. Een aantal wetenschappelijke studies lijken erop te wijzen dat het dagelijkse gebruik van een hoge dosis vitamine C, een veilige en effectieve manier is om virale infecties te bestrijden.
Verder blijkt dat de hoeveelheid vitamine A en D,
foliumzuur, ijzer, zink en
selenium ook bij een goed eetpatroon vaak zeer krap is. Het voedingscentrum adviseert dan ook voldoende ijzerrijk te eten en bij elke maaltijd groente of fruit te eten, aangezien dit helpt het ijzer uit het eten beter op te nemen. Daarnaast is het eten van voldoende groente, fruit en volkorenproducten van essentieel belang om voldoende foliumzuur binnen te krijgen. Het is tot slot raadzaam brood te besmeren en bak- en braadproducten te gebruiken, vanwege de vitaminen A en D die in deze producten aanwezig zijn.
Volgens het Voedingscentrum is extra vitamines slikken niet nodig bij een evenwichtig dieet. Als uitzonderingen noemt het Voedingscentrum de volgende groepen:
- kinderen tot vier jaar;
- vrouwen vanaf 50 jaar;
- mannen vanaf 70 jaar;
- vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn;
- vrouwen die borstvoeding geven;
- mensen die weinig buiten komen of een donkere huid hebben.[4]
Sambucol /
Bron: Sambucol
Ter bestrijding van het griepvirus kunnen virusremmers als Relenza en Tamiflu voorgeschreven worden. Daarnaast kunnen natuurlijke middelen gebruikt worden om het virus effectief te behandelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat
vlierbessen over antivirale eigenschappen beschikken en dat door het gebruik van vlierbessenextract via het gepatenteerde middel
Sambucol, griep van het type A of B effectief bestreden kan worden.[5] Mensen met griep die dit middel gebruikten herstelden veel sneller.
Een ander natuurlijk alternatief middel is Kan Jang. Dit is een effectief middel gebleken bij het bestrijden van het griepvirus en bij het versterken en verbeteren van de weerstand.[6]
Noten:
- Voedingscentrum: Antioxidanten; http://www.voedingscentrum.nl
- Gorton HC, Jarvis K. The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. J Manipulative Physiol Ther. 1999 Oct;22(8):530-3
- Hemilä H, et al. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract 2015;16:24.
- Reformatorisch Dagblad: Vlierbessenextract tegen griep; 18 december 2002.
- Voedingscentrum: Vitamines, mineralen; http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/voedingstoffen/vitamines-en-mineralen.aspx
- Kulichenko LL, Kireyeva LV, Malyshkina EN, Wikman G. A randomized, controlled study of Kan Jang versus amantadine in the treatment of influenza in Volgograd. J Herb Pharmacother. 2003;3(1):77-93.
Lees verder