Water: te veel water drinken kan ook

Water: te veel water drinken kan ook Als wordt gesproken over te veel drinken denken mensen daarbij altijd aan alcohol. Maar de mens kan ook te veel water drinken. Hij kan daardoor een watervergiftiging oplopen en kan daaraan sterven. Maar wanneer drink je teveel water en ga je er aan dood? En wanneer ontstaat er een watervergiftiging door te veel water drinken? Hoe ziet een watervergiftiging eruit en wat is de reactie van het lichaam op het drinken van teveel water.

Per dag 1,5 liter water per dag drinken is gezond

Wie af wil vallen, wie een gezonde huid wil, wie zijn organen goed wil voorzien van vocht, moet als we de bladen geloven 1,5 tot 2 liter water per dag drinken. Wat vergeten wordt is dat in normaal eten ook al veel vocht zit en dat de vele kopjes thee, koffie of frisdrank ook water bevatten. Bovendien kan een lichaam ook teveel water binnenkregen en dat resulteert dan in een watervergiftiging.

Kraanwater in Nederland is heel gezond

Bronwaters met een bijzondere samenstelling, gevitaliseerd water, gewijd water. Het kost allemaal veel meer, maar volgens onderzoek is gewoon kraanwater net zo gezond. In Nederland wel te verstaan, want in het buitenland is het water uit de kraan vaak niet te drinken. Bovendien is het in de meeste gevallen ook niet veilig om water te drinken in veel landen, omdat er allerlei ziektekiemen in zitten die de mens ziek maken. In die gevallen moet dus water in flessen gekocht worden. In Nederland is de kwaliteit van het kraanwater uitermate goed overigens.

De kwaliteiten van water

Iedereen kent waarschijnlijk wel de kwaliteiten die aan water worden toegedicht:
 • Je krijgt er een mooiere huid van
 • Het helpt bij afvallen
 • Je spoelt er afvalstoffen mee uit het lichaam
 • Het is goed voor de stoelgang
 • Het is goed voor je hart

De werkelijkheid rond kraanwater en het drinken ervan

 • Die beweringen kloppen wel en toch ook weer niet. Drie dagen zonder vocht en de mens sterft. Dat is een gegeven. Maar het omdraaien en zeggen dat het drinken van water daardoor dus goed is voor het hart is veel te hoog gegrepen. Het hart heeft vocht nodig, omdat het lichaam dat nodig heeft. Maar te veel is niet goed, want dan krijgt het hart al dat vocht juist niet meer rond en verdrinkt het als het ware.
 • Ook voor de huid geldt zon soort mythe. Iemand die is uitgedroogd heeft raar vel dat blijft staan als je het omhoog trekt. Maar dat is niet hetzelfde als dat water er voor zorgt dat iemand geen rimpels krijgt of er vele malen beter uitziet dan iemand anders die minder water drinkt. Water voedt de huid namelijk niet van binnenuit.
 • Ook de bewering dat water iemand gemakkelijker laat afvallen is een fabeltje. Met een klotsbuik van veel water verdwijnt de honger echt niet. Vanzelfsprekend is het wel veel beter om water te drinken in plaats van allerlei gezoete frisdranken waarin heel veel calorieën zitten. Dat tegen elkaar afgezet zorgt er inderdaad voor dat iemand kan afvallen. Maar alleen water drinken en hetzelfde eten of denken dat veel water drinken het hongergevoel wel wegneemt is een utopie.
 • Gifstoffen worden via de urine afgescheiden. Dat is een feit. Maar denken dat door veel meer dan 1,5 liter water te drinken er ook meer in de wc pot verdwijnt, is ook een fabeltje. Het water dat iemand drinkt gaat via het bloed naar de nieren. Daar wordt het schoongemaakt en gaat het weer het lijf in. Maar nieren hebben een heel eigen systeem. Ze houden dagelijks zon 2 liter urine met de gifstoffen tegen en bewaren dat nog even. Het lijf past zich bovendien aan de omstandigheden aan. Als het heel warm is zorgt het lichaam ervoor dat de urine zich als het ware indikt, zodat er meer gezweet kan worden. De gifstoffen die uit het lichaam gaan, blijven echter in aantal gelijk, want daar heeft het lijf gewoon op ingezet.
 • Veel drinken om goed naar de wc te kunnen gaan. Ook dat is een idee dat veel mensen wel hebben. Ook hierin zit een kern van waarheid, maar is het niet de hele waarheid. Voor een goede ontlasting heeft ieder mens beweging, vezels en vocht nodig. Wie weinig drinkt kan problemen krijgen met zijn ontlasting. Maar het betekent weer niet dat mensen opeens 3 liter water per dag moeten gaan drinken.

De feiten over vochtinname

 1. Ieder mens krijgt per dag via voedsel en drinken ongeveer 2,5 liter vocht binnen. Er gaat ongeveer 1,5 liter urine weer uit, 0,1 liter gaat er met de ontlasting weer uit en nog een liter verlaat het lichaam via zweet en ademhaling.
 2. Naast water krijgt de mens ook vocht binnen via melk, vruchtensap, frisdrank , thee of koffie. Gezegd wordt ook nog eens dat koffie waterafdrijvend zou zijn. Ook dat klopt maar ten dele, want pas als iemand zon 20 koppen koffie per dag drinkt gaat het lijf meer uitscheiden. Alcohol is wel een boosdoener als het gaat om uitdroging. Dit zorgt er namelijk voor dat de nieren sneller meer vocht afscheiden.
 3. Hoeveel water iemand zou moeten drinken hangt ook af van wat hij of zij doet. Iemand die voortdurend heel druk bezig is, veel zweet en heel veel beweegt, kan best meer moeten drinken dan die 1.5 liter. Alles hangt af van activiteiten, de warmte, beweging, de inname van zout en ook de leeftijd. Kinderen bijvoorbeeld hebben wat minder vocht nodig. Uitdroging ligt bij hen overigens wel eerder op de loer. Net als bij ouderen trouwens. Ouderen hebben een ander dorstgevoel en merken dus vaak niet dat ze iets moeten drinken. Ook is bij hen de urinefunctie minder goed en dat betekent dat bij warm weer de urine minder goed ingedikt wordt als bij jongere mensen. Dat is dus uitkijken geblazen bij warm weer.
 4. Bovendien zit in voeding ook redelijk veel vocht. Per dag gaat er op die manier toch ook zon liter naar binnen.

Te veel water drinken: kans op overlijden

Wat veel te weinig wordt gezegd is dat te veel water drinken heel gevaarlijk kan zijn en zelfs voor acuut overlijden kan zorgen. Normale nieren zorgen er voor dat per dag 8 tot 10 liter vocht kan worden uitgescheiden. Als iemand veel meer drinkt of heel veel in een heel kort tijdsbestek kan het lichaam dat niet meer aan.

Evenwicht tussen natrium en water uit evenwicht: hersenen zwellen op

Het evenwicht tussen het natrium in het bloed en het water is dan helemaal uit evenwicht. Het lijf raakt dan helemaal in de war en brengt het water naar de hersenen. Die zwellen dan op en als daar niets aan wordt gedaan kan de persoon in kwestie acuut overlijden. Dat kan dus in normale gevallen al gebeuren, maar mensen die xtc slikken, de hele avond dansen en veel water drinken lopen die kans veel meer. Xtc zorgt er voor dat nieren veel minder water uit kunnen scheiden. Wie dan heel veel danst en het water er wel weer uitzweet loopt minder kans, maar iemand die veel vocht drinkt en niet zo druk in de weer is, loopt kans op water vergiftiging. De praktijk heeft dit inmiddels ook wel uitgewezen.

Vochttekort: 3 dagen zonder vocht betekent dood gaan

Drie dagen zonder vocht betekent dat iemand overlijdt. Daar gaan echter wel stadia aan vooraf. Eerst krijgt iemand hoofdpijn en is er helemaal geen energie meer. Al snel daarna vallen alle lichaamsfuncties uit. Vocht is en blijft dus cruciaal voor een goed functionerend lichaam, maar teveel kan datzelfde lichaam dus ook uitschakelen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te veel water drinken: watervergiftigingVoldoende water drinken is een vereiste om goed te kunnen functioneren. Teveel water drinken is echter ongezond. Men loo…
Veel water drinken: ongezond en gevaarlijk?Veel water drinken: ongezond en gevaarlijk?Dat water drinken goed is voor de gezondheid, daar lijkt iedereen het al langer dan vandaag mee eens. Water drinken is g…
Kun je ook te veel water drinken?Kun je ook te veel water drinken?Iedere dag veel water drinken is ontzettend goed voor je. Je huid, je haar, je lichamelijke conditie en je organen kunne…
Gezonde voeding: WaterGezonde voeding: WaterWater, H2O, aqua, Iedereen weet wat water is, en dat het voor de mens van levensbelang is. Zonder water kan de mens ge…

Voedingsmiddelen tegen een katerVoedingsmiddelen tegen een katerVoedingsmiddelen tegen een kater. Ze zijn er. Teveel drinken is nooit goed dus helemaal geen kater krijgen is nog altijd…
Natuurlijke behandeling en middelen bij griep en verkoudheidNatuurlijke behandeling en middelen bij griep en verkoudheidGriep en verkoudheid kun je heel goed met een natuurlijke behandeling bestrijden. Welke natuurlijke middelen zijn er om…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ronymichaud, Pixabay
 • AD
 • Voedingscentrum
Reacties

Frans Bertels, 28-02-2017
Ik hoef maar 15 slokken water te drinken als ik opsta en na een half uur komt het eruit als diarree. Deze diarree is kortstondig want de rest van de dag heb ik nergens last van. Het is alsof ik mijn darmen schoongespoeld heb, toch maak ik me zorgen of het wel goed is iedere dag. Ik lees ook nergens dat er anderen zijn die hetzelfde hebben. Reactie infoteur, 28-02-2017
Klopt dat water in de ochtend de darmen schoonmaakt. Daarom is het ook zo goed dat mensen 's avonds als eerste een kopje of twee lauw water nemen. Niet iedereen krijgt daardoor overigens diarree, maar veel mensen moeten daardoor wel vrij snel naar de wc.

Elinde, 20-02-2016
Hei,
Ik wil tijdens een performance in enkele minuten veel water drinken. Heeft iemand een idee hoeveel dat mag zijn zonder dat het gevaarlijk wordt?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 20-06-2016
Als het geen liters zijn, dan denk ik dat het veilig is, Maar anders even een arts bellen, die weet daar wel antwoord op.

Carmen, 29-12-2015
Hoi, ik had een vraag. Vaak drink ik een 1L kan met een halve citroen in de ochtend en 2 flesjes van 500 ml over de dag (middag/namiddag). Ik probeer de flesjes te verdelen en niet in 1x op de drinken, maar soms komt dit toch zo uit. Verder drink ik ook max 1 a 2 koppen groene thee per dag. De vraag is vooral of het erg is om in 1x veel water binnen te krijgen. Of is het echt beter om 3/5 slokken per keer ofzo te nemen? Reactie infoteur, 21-07-2016
Blijkbaar heb je er geen last van, dus dan kan het geen kwaad.

Diantha, 25-10-2015
Ik dacht dus ook dat teveel vocht of water drinken gevaarlijk zou zijn, en dronk altijd 11/2 liter water maar mijn uroloog heeft mij op een dieet gezet waar ik 3 liter zou moeten drinken, maar lukt me niet echt. Reactie infoteur, 21-07-2016
Waarom drink je dan zoveel? Ik zou er zeker mee oppassen en je uroloog heeft je niet voor niks opgedragen minder te drinken dan 11 of 12 liter.

Bb, 13-01-2015
Misschien wat een late reactie, maar ik ben zo blij om dit artikel te lezen! Overal zie ik dat je twee liter water per dag moet drinken, omdat het goed is, blabla, maar alleen op een warme dag of op een dag met veel sport, krijg ik dat weggewerkt. Over het algemeen zit ik tegen heug en meug die grote hoeveelheid water te drinken op een dag. Na het lezen van dit artikel, laat ik het er gewoon bij - ik drink ongeveer drie tot vier glazen per dag en dan met de koffie, kruidenthee, melk etc. kom ik op een acceptabele hoeveelheid. Ik eet verder heel veel groente en een redelijke hoeveelheid fruit. Ik denk dat ik daarmee op de hoeveelheid uitkom. Ik voel me in ieder geval goed en ik heb ook geen dorst. En omdat mijn darmen kennelijk ook moeite hadden met die grote bats water per dag, is de ontlasting ook weer beter. Reactie infoteur, 14-01-2015
Heel goed. Tegenwoordig lijkt het alsof water drinken de oplossing is voor alles, er zijn er zelfs die beweren dat je er kanker mee kunt genezen. Maar met hoe u het nu doet, is het helemaal goed. Gewoon zo doorgaan.

Jannie, 04-12-2014
Ik lees dat veel water slecht is maar als ik minder dan 2 liter drink, krijg ik een blaas ontsteking. wanT als mijn plas niet helder is gaat het mis hoe moet ik dat dan verklaren? Reactie infoteur, 05-12-2014
Maar 2 liter water is een goede hoeveelheid. Het gaat er om dat mensen niet 4 gaan drinken. Het hangt bovendien af van wat iemand doet hoeveel water hij of zij nodig heeft.

Thimo, 20-11-2014
Ik gebruik sinds kort een Creatine Product (Green Magnitude) waarop vermeld staat dat je minimaal 4L per dag zou moeten drinken. Ik weet dat als je een Creatine product gebruikt je meer vocht nodig hebt om naar de spieren te brengen (want dat is wat creatine doet) maar is 4L dan wel gezond denk je? Zelf krijg ik opzicht 4-5L makkelijk weg. Ik sport 3 dagen in de week, en onder het sporten drink ik meestal al rond de 2L weg. Dit is dan wel binnen een uur, dus een vrij korte periode, hier zal ik misschien een beetje mee gaan oppassen.

Verder heb ik geen hulp nodig van artsen of dergelijke want ik zou ook zo minder kunnen drinken, maar er staat dus dat 4L een minimale is. Ben benieuwt op een antwoord! :) Reactie infoteur, 22-11-2014
Omdat jij heel veel sport, beweegt en dus neem ik aan zweet, kun jij meer drinken dan de gemiddelde persoon. Maar ik blijf erbij dat je niet moet overdrijven. Probeer wat te matigen, dan komt het vast goed.

Gaby, 03-10-2014
Gebaseerd op het boek van De heer Batmanhelidij 'Je bent niet ziek, je hebt dorst', klopt het fabeltje niet betreft 'teveel water drinken' en 'watervergiftiging'! Teveel water plas je er net zo gemakkelijk weer uit. Dit boek is een bestseller en de werkelijke waarheid over de essentie van water. Dus schroom niet en drink zoveel water als je wilt.en lees het boek want na het lezen van dit artikel besef ik weer dat er te weinig kennis is van wat wel of niet de gevaren zijn van onze voedsel en vloeistoffen! Reactie infoteur, 05-10-2014
Watervergiftiging is wel degelijk een risico en mensen kunnen er echt aan sterven. Dat weer een of andere guru een boek heeft geschreven (kan hij ook heel gemakkelijk kanker behandelen soms?) maakt nog niet dat dit waar is. Teveel water drinken is een gevaar en soms is het ook een symptoom voor iets anders.

Anoniem, 21-06-2014
Ik drink al vanaf mijn 4e jaar geen puur water meer alleen ice-tea, melk, thee, frisdrank, chocomel en vruchtensappen. Gewoonweg omdat ik water nooit lekker vond omdat het geen smaak heeft. Ik wil juist dranken die smaak hebben anders lust ik het niet. Ik heb al geprobeerd water in combinatie mer suiker en/of citroensap te drinken of dergelijken maar puur water blijft toch een apart iets.

Nu vraag ik me af of dat ongezond/schadelijk kan zijn want na 14 jaar merk ik vrij weinig van ziektes/aandoeningen die vaker voorkomen dan gemiddeld. Ik ben energiek en heb niet echt problemen. Reactie infoteur, 07-07-2014
Het hangt ervan af hoeveel je van die dranken drinkt. Gewone thee is natuurlijk in feite ook gewoon water, maar dan met een smaakje. Frisdrank is een ander verhaal, dat zit vol met suiker en bevat verder eigenlijk helemaal geen goede stoffen. Ook vruchtensappen bevatten veel suiker.

Keba, 13-06-2014
Uw tekst klopt niet helemaal? Van water val je wel af. Kijk naar mij: ik woog in 2012 - 115kg, 2013 - 90kg en nu 80kg. Ik drink per dag: 4liter water en volgens mijn huisarts staan alle bloednormen goed. Ik sport elke dag 4u (power fitness en eet 3x per dag gezonde kost vetvrij. Reactie infoteur, 07-07-2014
U valt niet af van het water, u valt af omdat u 4 uur per dag sport en gezond eet. Water drinken helpt daar wel bij, maar van het drinken zelf valt niemand af.

Mark, 17-03-2014
Ik drink met gemak op mijn werk(kantoor, wel erg warm) 3 liter thee(zonder suiker en dergelijke), en dan heb ik als ik thuis kom van werk ook nog steeds dorst, dan drink ik meestal nog 2 glazen frisdrank(totaal 0,5 liter) Vaak dwing ik mij om na 8 uur niet meer te drinken, omdat ik dan vaak s'nachts wakker wordt om naar de wc te gaan. Ik heb van mijzelf denk ook veel vocht nodig, maar denk ook dat het in de gewoonte zit. Want wanneer ik geen drinken bij de hand heb, drink ik ook veel minder omdat ik niet steeds zin heb om het te halen.

Wordt op de sportschool regelmatig gemeten, en daar zijn mijn waardes qua suiker en dergelijke allemaal in orde. Ook qua gewicht en vetpercentage is het bij mij prima in orde. Ik ben het type die zoveel kan eten als die wilt, maar toch niet aankomen en 23 jaar, mocht deze informatie nog relevant zijn.

Laatst heb ik een keer bijgehouden wat ik dronk op een dag, omdat ik mij er nooit bewust van was. maar nu kom in inclusief eten en drinken uit op 4,5 liter vocht/water. Kan dit nog wat anders zijn dan suikerziekte/diabetes, of moet ik me alsnog laten test bij de dokter of dergelijke? Reactie infoteur, 04-04-2014
Het lijkt me wel dat u dit even bij een echte dokter moet laten testen. Een sportschool is natuurlijk geen dokter en daar hebben ze de kennis ook niet op dat gebied.

Marty, 01-12-2013
Ik heb niet zozeer een reactie, maar meer een probleem. ik ben verslaafd aan drinken (water, siroop, vruchtensap, melk, enz) en kan het niet stop zetten. direct na een liter water droogd mn mond alweer op en heb ik behoefte aan meer drinken. ik verbruik nu zo'n 9 liter per dag, wat zeker 6,5 teveel is voor een sporter. wat kan ik doen buiten de artsen om? Reactie infoteur, 04-12-2013
Waarom buiten de artsen om doen? Dit lijkt me toch niet gewoon. Heb je je wel laten testen op suikerziekte? Dan drinken mensen namelijk ook heel erg veel. Dat zou ik eerst doen en mijn advies is echt om dit aan je arts voor te leggen.

Ladyhawk, 19-11-2013
Maar het schijnt dat het water op de Veluwe wel van hele goed kwaliteit is dat je over de natrium ed geen zorgen hoeft te maken? Reactie infoteur, 04-12-2013
Dat weet ik niet. Wel weet ik dat je nooit te veel water moet drinken, want dat is nooit goed.

Huisarts, 07-12-2012
"Maar nieren hebben een heel eigen systeem. Ze houden dagelijks zon 2 liter urine met de gifstoffen tegen en bewaren dat nog even."

Dan ben je echt zo gek als een deur, als je dat schrijft. Helaas staat dit hele artikel vol met soortgelijke fouten. En dat met zo'n enorm goed onderwerp, want onder normale omstandigheden 1, 5L water per dag drinken heeft inderdaad geen zin. Gezonde mensen plassen het overschot gewoon weer uit. Reactie infoteur, 08-12-2012
Ben dan wel benieuwd wat voor fouten er dan volgens u nog meer instaan. U doet ook net voorkomen alsof iemand dus niet kan overlijden aan een teveel aan vocht. We weten inmiddels allemaal wel dat dit wel degelijk het geval kan zijn, dus dat vind ik dan weer zeer misleidend.

Jeroen, 25-10-2012
Beste iedereen,

Ik heb een kleine probleem want ik drink sinds ongeveer 3 dagen echt liters water weg zoals ik drink nu en heb over 10 a 30 minuten weer dorst en ik kan dan gewoon bekers opdrinken ook al drink ik zelf niet veel. ik hoop dat ik hier een antwoord op krijg en dat ik weet wat ik misschien zou moeten doen (alvast bedankt voor alles).

m.v.g

jeroen Reactie infoteur, 26-10-2012
Direct naar de dokter gaan, want zoveel drinken is niet normaal. Het zou kunnen dat je diabetes hebt of iets anders.

Waterdrinker, 25-10-2011
Ik drink de ene keer teveel en andere keer ongeveer een liter per dag water. Op dagen dat ik meer dan 2 liter drink voel ik me veel energieker. Vaak heb ik het dan over 5 liter water op de hele dag. Reactie infoteur, 29-10-2011
Als u zoveel water drinkt (en dan ook nog vocht uit uw eten krijgt) zou ik toch eens een bezoekje aan de dokter brengen. Natuurlijk hangt het ook af van de activiteitein die u onderneem, want wie veel zweet, drinkt ook veel. Maar 5 liter water drinken op een normale dag dat is te veel. En wie veel dorst heeft en dus veel drinkt, kan ook aan suikerziekte lijden. Ik zou dat toch even laten checken als ik u was.

Lenie, 13-01-2010
Hallo Info

Drink eigenlijk aan de lopende band grote bekers thee de hele dag door afgewisseld met 1 a 2 beker melk en doe /kan niet veel doen ivm ziekte.
hoeveel glazen/bekers mag een mens dan drinken in mijn geval per dag? zou het graag iwillen weten want naar mijn mening drink in veel te veel als ik bovenstaande allemaal lees.

Vriendelijke groetjes
lenie berends Reactie infoteur, 29-10-2011
Met zo'n 2,5 liter drinken zou het zo ongeveer wel moeten ophouden, omdat u ook nog vocht uit uw eten haalt. Bent u wel eens gecontroleerd op diabetes? Mensen die aan die aandoening lijden drinken namelijk ook vaak veel te veel. Ik zou het even checken.
Overigens zijn er ook medicijnen die er voor zorgen dat mensen meer dorst hebben of een droge mond hebben zoals antidepressiva en maagzuurremmers. Maar leg het eens voor aan uw arts, die kan u vast helpen als u zich zorgen maakt,

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 19-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.