Behandeling tegen griep: antigrippine gebruiken tegen griep

Behandeling tegen griep: antigrippine gebruiken tegen griep Behandeling tegen griep met antigrippine tabletten. Helpt het? Antigrippine tabletten bevatten de werkzame stoffen paracetamol, coffeïne en vitamine C. Antigrippine is zonder recept verkrijgbaar in tabletten en wordt gebruikt ter verlichting van pijn en koorts. Antigrippine wordt onder meer geadviseerd bij griep en verkoudheid. De ervaringen met antigrippine zijn wisselend, maar feitelijk werkt het niet tégen de griep. Het bevat namelijk gewoon paracetamol. Antigrippine werkt dus tegen de hoofdpijn en koorts die je bij griep hebt. Sambucol is daarentegen wel een bewezen effectieve behandeling bij griep.

Behandeling tegen griep met antigrippine


Griep gaat gepaard met koorts / Bron: Stock-Asso/Shutterstock.comGriep gaat gepaard met koorts / Bron: Stock-Asso/Shutterstock.com

Wat is griep?

Griep of influenza wordt veroorzaakt door het griep- of influenzavirus. Griep is zeer besmettelijk. Het virus is aanwezig in druppeltjes snot, slijm en speeksel en verspreidt zich via de lucht of via de handen van de ene naar de andere persoon. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten, of door besmette voorwerpen vast te pakken zoals een deurklink of door iemand (met griep) een hand te geven. Besmetting vindt plaats door het virus in te ademen of als het via je handen in je neus of mond komt. Elke winter krijgt grofweg 1 op de 10 mensen griep. Griep gaat vanzelf over en verloopt meestal zonder complicatie zoals een longontsteking. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden als gevolg van de griep en komen in het ziekenhuis terecht. Mensen die tot een risicogroep behoren, kunnen jaarlijks gratis de griepprik krijgen.

Wat is antigrippine?

Antigrippine tabletten bevatten de werkzame stoffen paracetamol, coffeïne en vitamine C. Antigrippine is zonder recept verkrijgbaar in tabletten en wordt gebruikt ter verlichting van pijn en koorts.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt het effect van paracetamol. Vitamine C verhoogt indirect het weerstandsvermogen van het lichaam. Antigrippine wordt gebruikt bij koorts en pijn bij verkoudheid en griep, koorts, spierpijn, hoofdpijn, kiespijn, zenuwpijn, spit, menstruatiepijn, en pijn na een vaccinatie.

Wanneer mag je antigrippine niet gebruiken?

Zwangerschap en allergie

Wanneer je zwanger bent of als je allergisch bent voor één van de stoffen in dit geneesmiddel, dan mag je geen antigrippine gebruiken. Excessief coffeïne-gebruik tijdens de zwangerschap kan tot een laag geboortegewicht of een miskraam leiden.

Antigrippine en borstvoeding

De werkzame stoffen van dit geneesmiddel komen via de moedermelk in een baby die de borst krijgt terecht. Ofschoon er geen
ongewenste effecten zijn gerapporteerd, zou coffeïne mogelijk een stimulerende werking hebben op kinderen die borstvoeding krijgen. Daarom wordt het gebruik van antigrippine niet aanbevolen gedurende de periode dat een vrouw borstvoeding geeft.

Antigrippine en kinderen

Voor kinderen beneden 6 jaar wordt dit middel niet aanbevolen. Gebruik voor deze leeftijdsgroep specifieke paracetamolproducten voor kinderen.

Beïnvloedt antigrippine de rijvaardigheid?

Voor zover bekend heeft antigrippine geen invloed op de rijvaardigheid en de bekwaamheid om machines te gebruiken.

Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Mogelijk bijwerkingen van antigrippine

Antigrippine kan bijwerkingen hebben, net zoals elk geneesmiddel. Lang niet iedereen krijgt daarmee te maken. De volgende bijwerkingen zijn bekend:

Zelden

Zelden (bij minder dan 1 op de 1000 gebruikers):

Zeer zelden

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 10.000 gebruikers), onder meer:

Sambucol: effectief tegen griepSambucol: effectief tegen griep
Daarnaast zijn er bijwerkingen waarvan niet bekend is hoe vaak deze voorkomen, zoals nervositeit en duizeligheid. Wanneer je last krijgt van mogelijke bijwerkingen (ook wanneer ze niet staan vermeld in de bijsluiter), neem dan contact op met arts of apotheker.

Vlierbessen tegen griep

Vlierbessen hebben bewezen antivirale eigenschappen; het bestrijdt het griepvirus en het heeft bovendien een immuunversterkend effect. Dr. Madeleine Mumcuoglu heeft jarenlang wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van vlierbessen. Zij bracht Sambucol op de markt. Een natuurlijk middel met o.a. vlierbessenextract om de griep te bestrijden van het type A of B. Het vermindert de klachten en heeft een gunstig effect op de duur van de griep. De werking van vlierbessenextract is nog niet via de officiële Europese registratieprocedures vastgesteld. Totdat dit het geval is mag Sambucol alleen als 'voedingssupplement' worden verkocht.

Lees verder

© 2016 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Griepsymptoom hoofdpijn: pijnstillersGriepsymptoom hoofdpijn: pijnstillersEén van de symptomen van griep is hoofdpijn. Er is ook sprake van koorts met een overdaad aan ontstoken slijm. In dat ge…
Wat te doen bij griep: besmetting, risicogroepen, symptomenWat te doen bij griep: besmetting, risicogroepen, symptomenWat te doen bij griep? Als je besmet bent met het griepvirus dan worden bepaalde symptomen zichtbaar. Door te letten op…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…

Alternatieven voor sporten om toch gezond te zijnAlternatieven voor sporten om toch gezond te zijnHoewel sporten een goede manier is om extra gewicht kwijt te raken en tegelijk aan onze gezondheid te werken, zijn er si…
Het bloedonderzoek, veel aangevraagde testenHet bloedonderzoek, veel aangevraagde testenWanneer je met klachten bij de huisarts komt, wordt er vaak een bloedonderzoek aangevraagd. Met de uitslag van dit bloed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Wavebreakmedia
  • https://www.thuisarts.nl/griep/ik-heb-griep
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/36936-vlierbessen-sambucol-kan-jang-middelen-genezing-griep.html
  • http://www.apotheek.nl/producten/antigrippine
  • http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h06288.pdf (bijsluiter antigrippine)
  • https://www.mijnmedicijn.nl/pijn/antigrippine (ervaringen antigrippine)
  • Afbeelding bron 1: Stock-Asso/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "Behandeling tegen griep: antigrippine gebruiken tegen griep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 29-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Griep & verkoudheid
Bronnen en referenties: 9
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!