Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprik

Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprik Mensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel voor in de winter en wordt veroorzaakt door het influenza virus. Dit virus is erg besmettelijk en het kan een echte griep epidemie veroorzaken. Van griep kun je behoorlijk ziek en beroerd worden, maar bij veel mensen gaat het vanzelf wel weer over, al kan het soms wel een flinke tijd ( weken) duren voor je weer helemaal opgeknapt bent. Wat zijn nu de symptomen van griep en hoe moet je griep behandelen?

Verschijnselen griep

  • Hoge koorts met koude rillingen
  • Spierpijn in armen en benen
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Droge hoest
  • Keelpijn

De hoge koorts kan zomaar plotseling komen opzetten en opeens voel je je hondsberoerd. Alles gaat pijn doen en je wilt het liefst onder de wol kruipen. Ieder jaar krijgt ruim één op de tien mensen griep. Dit is meestal in de winter. Het is erg besmettelijk en verspreid zich daardoor erg snel. Je kunt het al krijgen door een hand van iemand te krijgen, door hoesten of door met elkaar te praten. Soms ontstaat er een ware epidemie in het land, als veel mensen tegelijk geveld zijn door het influenza virus. Griep kun je ieder jaar weer opnieuw krijgen. Het influenza virus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen, die ook effect heeft op de rest van het lichaam.

Is griep gevaarlijk?

Voor gezonde mensen kan griep over het algemeen geen kwaad. Je voelt je wel flink ziek en je hebt ongeveer drie tot 5 dagen koorts en pijn. Daarna kun je nog een aantal weken hebben dat je een slap en ellendig gevoel hebt. Er zijn echter mensen voor wie griep wel gevaarlijk kan zijn, we noemen dit de risicogroep, omdat ze meer risico’s lopen op het krijgen van een complicatie.

Wie behoren tot de risicogroep bij griep?

  • Mensen boven de 60 jaar oud
  • Mensen die een hart- of longziekte hebben
  • Bij het hebben van suikerziekte
  • Nierpatiënten en mensen die weinig afweer hebben door een medische behandeling of een ziekte. Door de verminderde afweer lopen ze meer risico op het krijgen complicaties.

Mensen die behoren tot de risicogroep krijgen een oproep van de huisarts om een griepprik te komen halen. Na de griepprik is het krijgen van complicaties een stuk kleiner.

Wat moet je doen als je griep hebt?

  • Voorkom grote inspanning, vooral lichamelijk en neem voldoende rust
  • Bij hoge koorts moet je zorgen dat het vocht in je lichaam op peil blijft door goed te drinken.
  • Kleed je goed aan als je toch naar buiten gaat, voorkom dat je afkoelt
  • Je kunt eventueel paracetamol slikken tegen pijn en koorts.

Wanneer moet je bij griep contact opnemen met de huisarts?

  • Als de koorts langer duurt dan vijf dagen
  • Als je koorts hebt gehad, dat weer overging, en de koorts opnieuw de kop opsteekt
  • Als er kortademigheid optreedt
  • Ophoesten van veel slijm
  • Als je andere verschijnselen hebt die je niet vertrouwt

Griep gaat vaak vanzelf over, bij het nemen van rust. Soms echter kunnen er complicaties optreden, zoals een longontsteking. Behandeling met antibiotica is dan waarschijnlijk noodzakelijk.

Griepprik

Eind oktober/ begin november is de beste tijd voor het halen van een griepprik. Als je tot de risicogroep behoort is het zeker verstandig om een griepprik te halen, de prik wordt dan ook vergoed door de verzekering. Veel mensen kunnen ook via de werkgever een griepprik halen. De griepprik voorkomt vaak het krijgen van griep, en krijg je toch griep dan verloopt de ziekte vaak minder ernstig. De griepprik moet ieder jaar weer herhaald worden.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…

Myasthenia Gravis – een ernstige neurologische ziekteMyasthenia Gravis is een ernstige, maar zeldzame neurologische ziekte. De Latijnse woorden voor Myasthenia Gravis beteke…
Hepatitis C: symptomen, besmetting, behandeling en gevolgenHepatitis C: symptomen, besmetting, behandeling en gevolgenHepatitis C is een ernstige besmettelijke ziekte, die gepaard gaat met een ontsteking van de lever. De ziekte wordt over…
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 08-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.