Feiten over de griep en de griepprik

Feiten over de griep en de griepprik De griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen. Voor sommige mensen is het krijgen van de griep ernstiger dan voor anderen. Voor deze mensen is er de griepprik. In dit artikel lees je meer over de feiten omtrent de griep en de griepprik.

Werkt de griepprik?

Veel mensen zweren bij de griepprik, anderen vinden het grote onzin. Maar wat is nu waar? Werkt de griepprik wel? De griepprik heeft wel effect, maar kan niet helemaal voorkomen dat mensen last krijgen van verschijnselen van de griep. De griepprik voorkomt de meest voorkomende griepvirussen, maar helpt bijvoorbeeld niet te voorkomen dat je buikgriep krijgt. Dit is een ander soort griep dan waartegen je met de griepprik wordt ingeënt.

Griep na de griepprik

“Ik heb vorige week de griepprik gehaald en heb nu toch griep. Zie je, die prik is onzin!” Is dat zo? Nee, het is geen onzin. Mensen binnen de risicogroep krijgen meestal in oktober een uitnodiging om de griepprik te halen tussen half oktober en half november. Het halen van een prik is meestal geen favoriete bezigheid van mensen, waardoor het bezoekje aan de huisarts steeds uitgesteld wordt en men de griepprik op het laatste moment gaat halen. Tegen die tijd kan de griep al uitgebroken zijn of op punt van uitbreken staan. Het duurt twee weken voor de griepprik gaat werken. Het kan dus zijn dat je een week na de griepprik toch griep krijgt. Dan zijn de werkzame stoffen nog niet actief en kunnen ze het griepvirus niet tegenhouden. Daarom is het aan te raden de prik op tijd te gaan halen.

De uitnodigingen

Soms lijkt het oneerlijk verdeeld. De buurman krijgt een uitnodiging voor een gratis griepprik en als jij een griepprik wilt, moet je ervoor betalen. Maar is dit wel zo oneerlijk verdeeld? Nee hoor! Wanneer je geen uitnodiging voor een gratis griepprik krijgt, betekent dit dat de griep voor jou geen ernstige gevolgen kan hebben en dat is juist een goed teken. De buurman is in deze dus eigenlijk slechter af. Hij krijgt de uitnodiging, omdat zijn gezondheid niet goed is of omdat hij de leeftijd heeft bereikt waarop het afweersysteem ook gaat verouderen. Mensen boven de zestig jaar en mensen met een bepaalde aandoening krijgen een uitnodiging voor de gratis griepprik. Deze uitnodiging komt van de huisarts. Dit betekent dat de kosten van de griepprik voor je betaald worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De minister van VWS bepaalt wie een uitnodiging krijgt en wordt hierbij geadviseerd door deskundigen van de Gezondheidsraad.

Wie krijgt griep?

Jaarlijks krijgen ontzettend veel mensen de griep. Iedereen kan griep krijgen. De meeste mensen worden in het winterseizoen door de griep getroffen. Het is dan ook zo dat de griep zeer besmettelijk is en dat je het snel van een ander overneemt, door hoesten, niesen, handen schudden of door praten. Iedere winter krijgen in Nederland tussen de miljoen en de anderhalf miljoen mensen de griep.

Waarom de griepprik?

Mensen die een uitnodiging krijgen voor de griepprik vallen binnen een risicogroep. Dit betekent dat de griep, die voor anderen niets meer betekent dan een paar dagen ziekjes op bed, voor hen ernstige gevolgen kan hebben. De griepprik voorkomt dit. Toch overlijden er op jaarbasis tot 2000 mensen aan de griep. Hierbij gaat het vooral om ouderen.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…
De griepprik en bijwerkingenTegenwoordig kunnen mensen die het risico lopen om ernstig ziek te worden door griep, een griepprik krijgen. Deze is gra…
Weer tijd voor de griepprikWeer tijd voor de griepprikHet is weer tijd voor de griepprik. De periode half oktober tot half november is dé tijd om de griepprik te halen. Maar…
Griepprik, voor wie?Griepprik, voor wie?De griep, iedereen heeft er wel eens last van. Griep wordt veroorzaakt door een griepvirus dat ook wel een influenzaviru…

Vermoeidheid: moe en moe is twee!Vermoeidheid is een subjectief symptoom, maar bij aanhoudende vermoeidheid die gepaard gaat met andere symptomen moet u…
Weerstand, afweer en immuniteit tegen ziekte: een overzichtOns lichaam moet zich een leven lang verdedigen tegen indringers. Gelukkig beschikken we over een vernuftig systeem dat…
Bronnen en referenties
  • www.rivm.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.