Griepprik, voor wie?

Griepprik, voor wie? De griep, iedereen heeft er wel eens last van. Griep wordt veroorzaakt door een griepvirus dat ook wel een influenzavirus genoemd wordt. Voor de ene persoon betekent de griep een paar dagen ziek zijn, op bed blijven liggen en weer doorgaan, maar voor anderen kan de griep gevaarlijk zijn. Daarom is er de zogeheten griepprik.

De griep

Griep hebben is niet fijn, maar de meeste mensen weten ook dat het binnen een paar dagen weer over gaat. Griep wordt veroorzaakt door een virus dat zeer besmettelijk is. We kunnen het snel krijgen van iemand die griep heeft en als we zelf griep hebben kunnen we een ander snel aansteken. Besmetting kan al via hoesten, niesen, elkaar de hand schudden of zelfs door met elkaar te praten. Het is dan ook niet vreemd dat 1 op de 10 mensen griep krijgt tijdens het winterseizoen. De griep is een onschuldig virus dat veel verschillende vormen aan kan nemen. Echter, voor sommige mensen kan een eenvoudig griepje ernstige gevolgen hebben en voor deze mensen is er de griepprik.

Voor wie?

Niet iedereen krijgt een uitnodiging om zich te laten inenten tegen de griep. Er is maar een beperkte groep mensen die de uitnodiging voor de griepprik thuisgestuurd krijgen. Deze mensen ontvangen eens per jaar in oktober de uitnodiging van (meestal) de huisarts. Een goed gezond lichaam is goed bestand tegen de griep en het lichaam zal het griepvirus zelf bestrijden. Je voelt je een paar dagen beroerd en stapt gezond en wel weer uit bed. Voor alle mensen waarvoor dit niet geldt kan de griep grote gevolgen voor de gezondheid hebben. De griepprik is bedoeld voor mensen boven de zestig jaar en voor mensen met bepaalde aandoeningen.

Boven de zestig jaar

Voorheen kwamen mensen van 65 jaar en ouder in aanmerking voor de gratis griepprik, maar in 2008 is deze leeftijd verlaagd naar de 60 jaar. Uit onderzoek bleek dat ook mensen tussen de 60 en 65 jaar, welke verder goed gezond zijn, ernstige gevolgen kunnen ondervinden van de griep. Door de leeftijdgrens te verlagen, wordt voorkomen dat veel mensen onnodig met deze gevolgen te maken krijgen. Vanaf de leeftijd van zestig jaar begint het afweersysteem ook sterk te verouderen en dit betekent dat de weerstand steeds verder vermindert. Wanneer je je nog heel fit en gezond voelt, wil dit niet zeggen dat het afweersysteem nog uitstekend werkt. Wanneer deze werking vermindert hoef je hier namelijk niets van te merken. Daarom is het aan te raden de griepprik te gaan halen wanneer je hier een uitnodiging voor krijgt.

Bepaalde aandoeningen

Naast de 60-plussers is er ook een groep mensen met bepaalde aandoeningen die een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Dit zijn mensen van verschillende leeftijden met hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, nieraandoeningen en mensen met weinig weerstand door andere ziekten of een medische behandeling als chemotherapie. Mensen met deze aandoeningen kunnen ook ernstige gevolgen ondervinden van de griep en daarom krijgen ook zij een uitnodiging voor de gratis griepprik. In deze gevallen is het vaak zo dat de kans dat de aandoening erger wordt wanneer er een griepvirus binnendringt groot is. Met behulp van de griepprik wordt dit voorkomen.

Zwanger

Wie in aanmerking komt voor de griepprik wordt bepaald door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hierbij wordt uiteraard uitsluitend gekeken naar de medische gegevens die bekend zijn. Daarbij is in de meeste gevallen niet bekend of iemand zwanger is. Er wordt uitsluitend gekeken naar de aandoening van de persoon. Ben je zwanger en heb je een uitnodiging voor de griepprik ontvangen? Dan kun je deze gewoon gaan halen. De griepprik is niet van invloed op de zwangerschap of de baby en het is dus volkomen veilig om de griepprik te gaan halen wanneer je zwanger bent.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…
Weer tijd voor de griepprikWeer tijd voor de griepprikHet is weer tijd voor de griepprik. De periode half oktober tot half november is dé tijd om de griepprik te halen. Maar…
Vaccinatie tegen het griepvirusVaccinatie tegen het griepvirusElk jaar krijgt één op de tien mensen griep. Gezonde mensen kunnen al behoorlijk ziek worden van het griepvirus. Maar vo…

Vermoeidheid: moe en moe is twee!Vermoeidheid is een subjectief symptoom, maar bij aanhoudende vermoeidheid die gepaard gaat met andere symptomen moet u…
Weerstand, afweer en immuniteit tegen ziekte: een overzichtOns lichaam moet zich een leven lang verdedigen tegen indringers. Gelukkig beschikken we over een vernuftig systeem dat…
Bronnen en referenties
  • www.rvm.nl
Reactie

Peter, 08-10-2014
Een kennis heeft de ziekte "S.L.E." Je merkt niets aan deze persoon. Zij krijgt ook die griepprik. Althans de uitnodiging. S.L.E. is een auto immuunziekte. Er zijn diverse vormen van. Systemische Lupus Erythemotodes (SLE) is een auto-immuun ziekte. Auto-immuun wil zeggen dat het lichaam antistoffen maakt en zich richt op het lichaam van de patiënt. Het afweersysteem valt dus het eigen lichaam aan. En zo kunnen in het hele lichaam ontstekingen ontstaan, doordat het afweermechanisme is ontregeld. Het is een chronische ontstekingsziekte.

Zij is vèèl ernstiger ziek dan ik het uitleg. Men opereert haar liefst niet ivm narcose veel gevaarlijker voor haar is dan zonder die ziekte. Een kleine wond kan rampzalig zijn. Eenmaal nam ze de griepprik. Dat doet ze nooit meer. Teveel gevolgen die zonder prik te voorkomen zijn. Dat kan voor elke SLE patiënt anders zijn. Dit wilde ik even kwijt… Reactie infoteur, 09-10-2014
Beste Peter,

dank je wel voor je toevoeging! Zelf heb ik toevallig ook een auto-immuun ziekte (dan wel een andere vorm) dus ik weet een beetje waar je over praat. Het is inderdaad zo dat je vaak zieker bent dan dat mensen kunnen zien, of dat je kunt omschrijven. Ik moet wel zeggen dat de griepprik bij mij wel een 'must' is elk jaar (omdat ik ook longemfyseem heb en het dan gewoonweg moet), maar ik ondervind er zelf niet meer narigheid van dan een dagje ziek zijn ervan. Ik vind het wel heel naar om te horen dat dat voor die kennis van jou niet zo geldt!
Helaas kan ik ook geen 'beterschap' zeggen, want dat heeft totaal geen zin. Soms lijkt het allemaal oneerlijk verdeeld.

Ik ben wel heel blij met je toevoeging, vooral omdat het goed aangeeft dat de griepprik zeker niet altijd een goed effect heeft op mensen die wel een uitnodiging krijgen. Bedankt daarvoor!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.