Griepprik Mexicaanse griep

Griepprik Mexicaanse griep Het is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldoende vaccinaties waren, dat er een epidemie aan zat te komen en dat er veel sterfgevallen zouden zijn hebben de wereld even op de kop gezet. De paniek is gezakt, maar de Mexicaanse griep wekt nog altijd de rillingen op. De belangrijkste vraag van dit moment is: Werkt de griepprik ook tegen de Mexicaanse griep? Daar krijgt u hier antwoord op.

De jaarlijkse griepprik, steeds anders

Waarom helpt de gewone griepprik niet tegen de Mexicaanse griep? Dat is heel eenvoudig. De jaarlijkse griepprik voorkomt de meest voorkomende griepvirussen, maar niet alle griepvirussen. Zo kun je ook gewoon buikgriep krijgen na een griepprik, omdat deze niet tegen deze vorm van griep beschermt. Ieder jaar weer wordt er een nieuw vaccin gemaakt voor de griepprik. Het griepvirus kan veel verschillende vormen aannemen en hierdoor kun je elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom is het nodig ook ieder jaar een nieuwe griepprik te halen, zodat het lichaam afweerstoffen tegen het nieuwe griepvirus kan aanmaken. De jaarlijkse griepprik wordt samengesteld op basis van de griepvirussen die het komende jaar verwacht worden.

Ook tegen Mexicaanse griep

De griepprik van dit jaar beschermt ook tegen de Mexicaanse griep. In het voorjaar gaan de deskundigen aan de slag met onderzoeken betreft de griepvirussen die in het najaar veel voor zullen komen. Aan de hand van deze resultaten worden de vaccinaties samengesteld. De Mexicaanse griep, ook wel Nieuwe Influenza A genoemd, is een griepvirus dat nog steeds voor kan komen. Daarom is ook tegen deze vorm een werkzame stof in de vaccinatie opgenomen. De griepprik van dit jaar voorkomt dus ook dat je besmet word met de Mexicaanse griep.

Bijwerkingen

Er zijn enkele bijwerkingen bekend van de griepprik. Zo kun je last hebben van de plaats waar de griepprik is gegeven in de bovenarm. Deze plek kan rood, pijnlijk en opgezwollen zijn. Sommige mensen kunnen zich een paar dagen beroerd voelen na het krijgen van de griepprik.

Paniek om de Mexicaanse griep

In april 2009 werden de eerste mensen in Mexico besmet met de Nieuwe Influenza A, de Mexicaanse griep. Al snel bleek de Mexicaanse griep extreem besmettelijk en dook dit griepvirus overal ter wereld op. Het RIVM verwachtte op dat moment dat 1 op de 3 tot 1 op de 10 mensen besmet zouden worden met het virus. De normale groei treft jaarlijks gemiddeld 1 op de 10 mensen. Na onderzoek kwam men erachter dat er naast delen van het menselijke griepvirus ook delen van het varkensgriepvirus en het vogelgriepvirus in het Mexicaanse griepvirus te vinden waren. De paniek ontstond op het moment dat er personen aan deze griepvorm overleden en men van een epidemie begon te spreken terwijl er onvoldoende vaccinaties gemaakt konden worden.

Symptomen van de Mexicaanse griep

Net als bij de gewone griep hebben mensen in verschillende mate klachten van de Mexicaanse griep. DE meest voorkomende klachten zijn koorts, verminderde eetlust, spierpijn, verkoudheid, keelpijn, lusteloosheid, diarree, misselijkheid en hoesten. Er zijn mensen die nog meer klachten van de Mexicaanse griep hebben ondervonden. Deze klachten zijn echter minimaal.
Net als de gewone griep kan de Mexicaanse griep worden verspreid door hoesten, niesen, elkaar de hand schudden en praten. Door de grote angst voor de Mexicaanse griep zagen we steeds meer mensen met handschoenen en mondkapjes op straat. In Nederland is dit niet heel merkbaar geweest, in het buitenland des te meer. In kleinere ruimtes zonder ventilatie en met veel mensen is de kans op besmetting het grootst. Hierbij valt te denken aan het openbaar vervoer, scholen en ziekenhuizen.

2 in 1

Uiteindelijk werd er een vaccin tegen de Mexicaanse griep ontwikkeld en kon men ervoor kiezen zich te laten inenten tegen deze gevreesde griepvariant. Als eerst waren de mensen aan de beurt met een aandoening, oudere mensen en mensen die in de zorg werkten. Deze griepprik was uitsluitend bedoeld om besmetting met de Mexicaanse griep te voorkomen, niet om de gewone griepvirussen buiten het lichaam te houden. Dit jaar is het dus anders met de griepprik. Je hoeft geen twee aparte griepprikken te halen, maar kunt het af met een enkele griepprik. De griepprik van dit jaar beschermt tegen de meest voorkomende griepvirussen én de Mexicaanse griep.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…
Feiten over de griep en de griepprikFeiten over de griep en de griepprikDe griep is een virus dat veel mensen jaarlijks krijgen. Het is heel vervelend en je kunt je er goed beroerd van voelen.…

Vermoeidheid: moe en moe is twee!Vermoeidheid is een subjectief symptoom, maar bij aanhoudende vermoeidheid die gepaard gaat met andere symptomen moet u…
Griepprik, voor wie?Griepprik, voor wie?De griep, iedereen heeft er wel eens last van. Griep wordt veroorzaakt door een griepvirus dat ook wel een influenzaviru…
Bronnen en referenties
  • www.rivm.nl
Reactie

Anoniem, 23-12-2010
Volgens krantenartikelen zijn er momenteel in Groot-Brittannie 300 mensen met Mexicaanse griep opgenomen in intensieve carre in ziekenhuizen (vechtend voor hun leven) waarvan een deel aan de beademing. De meeste patienten zouden vrij jong zijn. Een deel van deze ernstig zieken zou niet tot een risicogroep behoren. 14 (of 17) mensen zijn in GB overleden aan Mexicaanse griep (veel patienten en doden zijn jonger dan 65). Terwijl er aan de gewone griep vooral de oudere en door andere ziekten (diabetes, kanker, mensen met een andere ernstige ziekte in ziekenhuizen) verzwakte mensen overlijden.
Ik vraag me af of dit wel normaal is en of er aan de gewone seizoensgebonden griep ook personen onder de 65 sterven. Het virus zou een comeback gemaakt hebben en dodelijker dan tevoren. Maar of het echt wel dodelijker is geworden of het is overroepen is nog onduidelijk.
Normaal zouden jonge gezonde mensen het virus met gemak overwinnen en na een tijdje flink ziek zijn weer volledig herstellen.
Hoe is de grieptoestand in de rest van Europa? Is het echt zo erg? Reactie infoteur, 27-12-2010
Beste anoniem,

het nadeel van het nieuws is dat het alleen gemeld wordt, zeker op internationaal gebied, wanneer het echt gigantisch is. De enorme uitbarsting van de Mexicaanse griep die ze hadden verwacht is er nooit van gekomen, waardoor er nu bijna niets meer over gemeld wordt. 300 mensen in een land is 'niets' voor het nieuws, ofwel niet noemenswaardig. Worden het er 30.000, dan zullen we het opnieuw op het nieuws zien.

Je hebt gelijk wanneer je zegt dat er aan andere ziekten en onder verzwakte mensen veel sterfgevallen zijn mbt de gewone griep en ook ouderen kunnen de gewone griep vaak niet aan. De Mexicaanse griep is inderdaad agressiever dan de gewone griep, maar is voor veel de meeste mensen ook gewoon een griep gebleken waar je een week HEEL beroerd van bent, maar daarna gewoon weer opknapt. Daarom zeggen de meeste onderzoeken dat de mensen die eraan overlijden een ziekte of virus onder de leden hebben, al dan niet bewust. Er zijn echter ook onderzoeken die dit tegen spreken. Hier kan ik je dus helaas ook geen duidelijk antwoord op geven.

Dat het vooral om jonge mensen zou gaan, dat is niet helemaal waar, maar wordt ons wel wijsgemaakt. Dit heeft ook weer met het nieuws te maken. Wat maakt meer indruk; 100 bejaarden die aan de Mexicaanse griep overlijden of 100 jonge mensen? Bejaarden overlijden ook in grotere groepen tegelijk bij extreem warm weer, dus dat is niet extra bijzonder. Dat er jongeren aan overlijden is wel noemenswaardig, omdat dat niet de normale gang van zaken is.
Er zijn mensen aan overleden (in grotere groepen) uit alle leeftijdscategorieen, van baby's tot hoog bejaarden. Alleen is er op het nieuws de nadruk gelegd op mensen jonger dan 40, omdat dit veel meer indruk maakt op de kijker/luisteraar dan wanneer zij de bejaarden erbij betrekken. Zo werkt het nieuws, helaas.

De vraag of het echt zo erg is; wat is erg? Hier kan ik moeilijk antwoord op geven. Natuurlijk is het erg wanneer er mensen overlijden aan een agressieve variant van de griep. Daar kan niemand omheen. Maar het is veel erger dat er veel en veel meer mensen overlijden aan onder meer kanker, aids, hiv, diabetes, hartfalen enz.Het verschil is, dan veel van voorafgaande ziekten vaak niet overleefd wordt of overwonnen wordt en dit is bij de Mexicaanse griep wel mogelijk.
Maar, om bijvoorbeeld bij GB te blijven. Er zijn daar 300 mensen opgenomen in het ziekenhuis met Mexicaasen griep. Daarentegen zijn er honderdduizenden die er (al dan niet in het ziekenhuis) overlijden aan een vorm van kanker. Dus als je mij dat vraagt, is het echt zo erg? Nee, maar dat is mijn mening.

Bedankt voor je reactie!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.