Tijm: gezondheidsvoordelen en vormen en gebruik van tijm

Tijm: gezondheidsvoordelen en vormen en gebruik van tijm Tijm is een mediterraan kruid dat wordt gebruikt in de keuken, maar ook medicinale en decoratieve toepassingen kent. De bloemen, bladeren en olie van tijm worden gebruikt om vele soorten klachten te behandelen, zoals diarree, buikpijn, artritis en keelpijn. De meest voorkomende variëteit is 'thymus vulgaris' ofwel 'gewone tijm'. Een breed assortiment aan tijmproducten is online verkrijgbaar. Tijm wordt verondersteld antibacteriële, insecticide en mogelijk antischimmel eigenschappen te hebben. Mensen gebruikten de hele menselijke geschiedenis door tijm om te balsemen en om zich te beschermen tegen de Zwarte Dood, de Middeleeuwse naam voor de ziekte de pest. Tijm kan verse en gedroogd toegepast worden, of als etherische olie.
Echte tijm / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Echte tijm / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geschiedenis

Mensen hebben tijm door de geschiedenis heen gebruikt. De oude Egyptenaren gebruikten tijm bijvoorbeeld om te balsemen. Het bevat een conserverende eigenschap die goed van pas komt bij het balsemen en mummificeren. In het oude Griekenland gebruikten ze tijm als een wierook in tempels en voegden dit toe aan badwater. De Romeinen gebruikten tijm als smaakstof voor kaas en alcoholische dranken. Dit kruid werd ook aangewend als een remedie voor mensen die melancholisch of verlegen zijn. Het Romeinse leger introduceerde tijm op de Britse eilanden toen ze het land veroverden. Hippocrates, die rond 460 v.Chr. tot 370 v. Chr. leefde en tegenwoordig bekend staat als 'de vader van de westerse geneeskunde', adviseerde tijm voor ziekten en aandoeningen van de luchtwegen. Mensen verbouwden tijm in tuinen of plukten het op het land.

Toen de Zwarte Dood in de jaren veertig van de negentiende eeuw in Europa rondwaarde, droegen mensen bosjes tijm met zich mee ter bescherming. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit specifieke gebruik van tijm niet, maar heeft aangetoond dat tijm een ​​reeks geneeskrachtige eigenschappen bezit die ook anno 2024 zeer nuttig kunnen zijn.

Een bosje tijm / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)Een bosje tijm / Bron: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)

Vormen en gebruik van tijm

Tijmolie

Tijmolie heeft een hoog thymolgehalte en kan schadelijke bacteriën en insecten bestrijden. Het bevat tussen de 20 en 60 procent thymol. Fabrikanten extraheren olie van tijm voor een scala aan toepassingen, waaronder geurzeepjes en als ingrediënt in deodorant. Mensen gebruiken tijmolie zowel als een antisepticum als een insectenverdrijvend middel. Thymol is een veelgebruikt conserveermiddel voor vlees, en olijvenboeren combineren vaak thymol in de olie die olijven conserveert.

In tegenstelling tot de verse bladeren kun je etherische oliën niet via de mond consumeren of rechtstreeks op de huid aanbrengen. Je kunt er bijvoorbeeld mee stomen of er een huidolie van maken door 5-10 druppels tijm toe te voegen aan 50 ml jojoba-olie.

Verse bladeren

Mensen kunnen de verse tijmbladeren in de thee doen en bij het koken gebruiken en soms tussen lagen bedlinnen plaatsen om het weefsel tegen insecten te beschermen.

Echte tijm / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Echte tijm / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Gedroogde tijm

Gedroogde tijm kun je in de keuken toepassen, bijvoorbeeld bij lamsvlees; groenten; stoofgerechten en tomatensaus.

Gezondheidsvoordelen van tijm

Tijm is een mediterraan kruid dat in de keuken wordt gebruikt, alsook medicinale en decoratieve toepassingen kent. De bloemen, bladeren en olie van tijm worden gebruikt om een ​​reeks symptomen en klachten te behandelen, zoals diarree, buikpijn, artritis en keelpijn.

Insectenwerend middel

Thymol is een organische verbinding en komt voor in de olie van de echte tijm (Thymus vulgaris). Deze stof is een biocide, een stof die organismen doodt zoals schadelijke bacteriën. Het gebruik ervan in combinatie met andere biociden, zoals carvacrol, geeft tijm sterke antimicrobiële eigenschappen. Thymol lijkt de bacteriële resistentie tegen gewone medicijnen, waaronder penicilline, te verminderen.

Bloeiende tijm / Bron: Greenmars, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloeiende tijm / Bron: Greenmars, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het doden van de tijgermug

De tijgermug is een gevaarlijke steekmug afkomstig uit Zuidoost-Azië. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw verspreidt het zich over de hele wereld, en brengt het ziekten over als Westnijlvirus, gele koorts, St. Louis-encefalitis, dengue en chikungunya. Een combinatie van thymol, alpha-terpineen en carvacrol is effectief in het doden van larven van de tijgermug.

Hoge bloeddruk

Tijm lijkt een positieve invloed te hebben op de bloeddruk en hoge bloeddruk tegen te gaan. Anno 2024 is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Bacteriële voedselvergiftiging

Tijmolie, zelfs bij lage concentraties, werkt als een natuurlijk conserveermiddel van voedselproducten tegen verschillende soorten bacteriën die voedselvergiftiging bij de mens kunnen veroorzaken. Tijmolie is effectief tegen resistente stammen van Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia en Pseudomonas-bacteriën.

Kanker

Extracten van mastiek tijm werken mogelijk beschermend tegen darmkanker. Wilde tijm, een groenblijvende bodembedekker, veroorzaakt celdood van borstkankercellen.

Schimmelinfectie in de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Schimmelinfectie in de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Schimmelinfectie

De schimmel Candida albicans (C. albicans) is een veel voorkomende oorzaak van schimmelinfecties in de mond en de vagina. Tijm etherische olie helpt de natuurlijke weerstand te versterken en draagt bij aan de vernietiging van de C. albicans-schimmel in het menselijk lichaam.

Verlengt de stabiliteit van zonnebloemolie

Lipidenoxidatie is een ernstig probleem bij het bewerken en bewaren van voedsel. Het kan ervoor zorgen dat voedsel haar kwaliteit, stabiliteit, veiligheid en voedingswaarde verliest. Een extract van tijm de stabiliteit van zonnebloemolie bij verschillende temperaturen verlengen.

Huidproblemen

Huidproblemen komen wereldwijd veel voor. Naast reguliere middelen wordt vaak kruidengeneeskunde toegepast ter verlichting van de klachten. Er zijn gezondheidsvoordelen gemeld bij het toepassen van een 10 procent kamille-extractcrème en antischimmelcrème van etherische olie met 3 procent tijm ter behandeling van schimmelinfecties en een aftreksel van tijm is tevens rustgevend en genezend bij eczeem.

Acne

Tijm kan effectief zijn bij de behandeling van acne. Het antibacteriële effect bleek sterker dan dat van standaardconcentraties van benzoylperoxide, het actieve ingrediënt in de meeste acnecrèmes. Benzoylperoxide veroorzaakt ook een branderig gevoel en irritatie op de huid, wat betekent dat het toepassen van een tijmtinctuur een goede oplossing kan zijn bij acne en dat het tot minder ongewenste effecten leidt.

Tijmolie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tijmolie / Bron: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hoesten

Tijmolie is slijmoplossend, antispasmodisch, wat betekent dat het de hoest helpt verlichten of genezen. Dit kruid bezit tevens meerdere antivirale bestanddelen, waardoor het ook kan helpen bij verkoudheid en griep. In een aantal hoestmiddelen zit tijm verwerkt.

Winderigheid

Tijmolie gaat winderigheid tegen, wat betekent dat het niet alleen helpt bij het voorkomen van de vorming van gas in het maag-darmkanaal, maar ook helpt om overtollige gassen uit je lichaam te verwijderen.

Onregelmatig menstruatie

Tijm is een kruid die de doorbloeding in het bekkengebied en de baarmoeder stimuleert, waardoor het nuttig kan zijn in geval van een onregelmatige menstruatie en andere menstruatieproblemen.

Noten:
 1. Nutrition and Cancer Volume 64, Issue 8, 2012

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en specerijen: TijmKruiden en specerijen: TijmTijm is een kruid dat vooral veel gebruikt wordt in de keukens rond de Mediterrane Zee. Tegenwoordig is het ook in Neder…
Je eigen moestuin: TijmJe eigen moestuin: TijmTijm is een meerjarige plant die je heel goed in je eigen tuin kunt kweken. Tijm doet het in de moestuin doorgaans erg g…
Tijm (Thymus vulgaris)Tijm (Thymus vulgaris)Tijm een prachtig struikje voor mediterraanse sferen in uw tuin. Tijm is ook ongekend populair in de keuken. Het gebruik…
Slechte adem – een natuurlijk mondwater van tijmSlechte adem – een natuurlijk mondwater van tijmSlechte adem is de nachtmerrie van veel mensen. Maar als je je slechte adem wilt bestrijden met een natuurlijk middel wo…

Tatoeage: Complicaties na krijgen van tattooTatoeage: Complicaties na krijgen van tattooSteeds meer mensen krijgen tatoeages en meestal gaat dit niet gepaard met problemen. Circa tien procent van de getatoeëe…
RCAN1, het wondergen dat overgewicht zou kunnen voorkomenRCAN1, het wondergen dat overgewicht zou kunnen voorkomenLekker eten zonder dik te worden, wie wil dat niet? Tot nu toe was het alleen maar mogelijk om hierover te dromen, maar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kerdkanno, Pixabay
 • https://www.thespruce.com/how-to-grow-thyme-1402630
 • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/07/13/20-health-benefits-thyme-oil.aspx
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thymol
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Biocide
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016.php
 • Nutrition and Cancer Volume 64, Issue 8, 2012
 • Afbeelding bron 1: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Evan-Amos, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 3: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
 • Afbeelding bron 4: Greenmars, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Itineranttrader, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 13-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.