Tatoeage: Complicaties na krijgen van tattoo

Tatoeage: Complicaties na krijgen van tattoo Steeds meer mensen krijgen tatoeages en meestal gaat dit niet gepaard met problemen. Circa tien procent van de getatoeëerde mensen, ervaart echter complicaties door hun tatoeage. Deze complicaties ontstaan op basis hoe het lichaam van de patiënt reageert op de inkt of op het trauma van het tatoeëren. Het hangt ook af van de reinheid en steriliteit van de tattooartiest. Vooral mensen die lijden aan bepaalde medische aandoeningen of allergieën, krijgen te maken met enkele problemen nadat de tattoo is aangebracht. Het genezingsproces in de gaten houden en met een arts praten wanneer er iets ongewoons gebeurt, is een goede manier om gezond te blijven terwijl het lichaam zich aanpast aan het leven met de nieuwe inkt. Het is tot slot essentieel om de instructies te volgen die de tattooartiest geeft voor nazorg, en niet af te gaan op advies van vrienden, familie, vreemden en het internet.

Allergische reactie voor de op de huid toegepaste lotion

De getatoeëerde persoon moet heel voorzichtig zijn met wat hij op de tattoo plaatst om een allergische reactie te voorkomen. Na het tatoeageproces moet een persoon normaal gesproken lokale (op de huid toegepaste) antibiotische zalf aanbrengen. Soms ontstaat hierdoor contactdermatitis. Het is aanbevolen om het gebied schoon te houden met water en zeep en verder de adviezen van de tattooartiest op te volgen. Het gebruik van andere zalven is mogelijk gevaarlijk.

Allergische reacties op de inkt

De inkt zelf veroorzaakt soms ook problemen. Heeft een persoon een metaalallergie, dan is het belangrijk om dit vooraf met de tatoeëerder te bespreken. Het is altijd belangrijk om precies te weten waarvan de inkt is gemaakt die onder de huid gaat. Contactdermatitis treedt mogelijk ook op als gevolg van de tattoo-inkt. Rode en gele inkt leiden het vaakst tot allergische reacties. Ook kobalt in blauwe tatoeages veroorzaken soms een allergie. Op de huid van de getatoeëerde persoon ontstaan dan jeukende, roze bultjes of geschubde, roze, eczemateuze plekken. Soms ontstaan deze huidproblemen zelfs jaren nadat de persoon een tattoo heeft gekregen. Elke jeukende huiduitslag na het krijgen van een tatoeage is een reden om naar een dokter te gaan.

Door bloed overgedragen ziekten door tattoo

Als de uitrusting voor het maken van de tatoeage is besmet met geïnfecteerd bloed, krijgt de persoon mogelijk te maken met verschillende door bloed overgedragen ziekten. Volgende schimmels, virussen, bacteriën worden mogelijk overgedragen:

Huidontsteking

Personen met auto-immuunaandoeningen of inflammatoire aandoeningen (ontstekingsaandoeningen) moeten zich bewust zijn van een mogelijke een langzamere wondgenezing. Bij mensen met deze aandoeningen veroorzaakt het tatoeëren namelijk soms een ontsteking in de huid, hetgeen gekend is als een granuloom. Dit stevig letsel komt solitair of in meervoud tot uiting, jeukt soms en volgt vaak de specifieke lijn of schakering van een specifieke kleurstof. De reactie ontstaat door de kleurstof (reactie van vreemd lichaam) of het trauma van de tatoeage. Meestal is een behandeling met geïnjecteerde of lokale steroïden nodig.

Infecties

Eén van de meest voorkomende complicaties die tatoeëerders en dermatologen (huidartsen) tegenkomen nadat een tattoo is geplaatst, is een infectie. Vaak veroorzaken stafylokokkenbacteriën deze huidinfecties. De persoon kampt dan met blaren of een pustulaire uitslag, of een enkel pijnlijk abces. De behandeling gebeurt met lokale en soms orale (via de mond ingenomen) antibiotica. Bij dergelijke huidproblemen is onmiddellijk advies van en arts nodig. Het voorbehandelen van de huid waar de tatoeage zal komen, en een goede nazorg daarna, zijn essentieel om het risico op infecties te verminderen. Verder is het belangrijk om voorzichtig te zijn met huisdieren. Mensen ie pas zijn getatoeëerd, wrijven soms per toeval met de pas getatoeëerde huid tegen een huisdier aan, hetgeen dan snel leidt tot een besmetting met stafylokokkenbacteriën. Door goed naar de tattooartiest te luisteren, is het mogelijk om dit soort vergissingen te vermijden.

Keloïden (stevig verhoogde littekens)

Als een persoon (vooral met een donkere huidskleur) eerder littekencomplicaties heeft gehad, dan gebeurt dit soms opnieuw bij het krijgen van een tattoo. Personen die een aanleg hebben voor keloïden (stevig verhoogde littekens), ontwikkelen soms door het trauma opnieuw dergelijk litteken op de plaats van een tatoeage. Keloïden treden wel vaker op bij piercings, maar af en toe krijgen personen ook te maken met dit huidprobleem door een tatoeage. Tatoeëerders die op voorhand weten dat een persoon hiervoor gevoelig is, gebruiken soms bepaalde technieken om deze complicatie zo veel mogelijk te verminderen.

Kleurveranderingen

De meest voorkomende complicaties zijn kleurveranderingen na een tattoo. Ook komen pigmentveranderingen vaak voor na het verwijderen van een tatoeage. De huid krijgt in beide situaties mogelijk een lichtere kleur (hypopigmentatie) of een donkerdere kleur (hyperpigmentatie).

Minder zweten

Tatoeages interfereren soms met de manier waarop de huid zweet. In vergelijking met een niet-getatoeëerde huid, komt bij een getatoeëerde huid ongeveer 50% minder zweet vrij. De huid absorbeert meestal natrium en elektrolyten die vrijkomen tijdens het zweten, maar een tatoeage blokkeert deze reabsorptie gedeeltelijk. Dit gebeurt vooral bij een grote tatoeage op de rug, de armen of andere gebieden met veel zweetklieren. Het lichaam worstelt hierdoor mogelijk om zichzelf af te koelen en voedingsstoffen vast te houden.

MRI-complicaties

Zelden leiden tatoeages of permanente make-up tot een zwelling of verbranding in de aangetaste gebieden tijdens het krijgen van een MRI-scan (magnetic resonance imaging). In sommige gevallen tasten tatoeagepigmenten de kwaliteit van het beeld aan.

Ontstoken schilferige huid

Als de persoon een bestaande huidaandoening heeft, verergert een tatoeage soms deze huidziekte. Om deze complicatie te voorkomen, is het nodig om de mogelijk risicos te bespreken met de dermatoloog en ook met de tattookunstenaar. Een ontstoken schilferige huid op het gebied van de tatoeage is een mogelijke complicatie. Is een persoon bijvoorbeeld gevoelig voor psoriasis (droge huid en schilfers), lichen planus (symptomen aan mond, huid, ogen en geslachtsorganen) of vitiligo (witte vlekken in huid), dan veroorzaakt het trauma van een tatoeage opnieuw een opflakkering in het gebied.

Overmatige bloedingen door tatoeages

Tatoeages veroorzaken in principe geen grote hoeveelheden bloedingen, maar voor mensen met bepaalde aandoeningen is dit een relatief veel voorkomende complicatie. Overmatige bloedingen of het voortdurend wegsijpelen van bloed duidt mogelijk op een bloedziekte. Het is belangrijk om bij deze tekenen een arts te bezoeken.

Psychosociale complicaties

Psychologisch

De meeste tatoeages zijn het gevolg van groepsdruk en het volgen van mediapersoonlijkheden zoals acteurs, sporters, enzovoort. Tieners laten zichzelf tatoeëren zonder na te denken over de gevolgen. Het krijgen van tatoeages van de namen van de huidige liefdesbelangen leidt tot veel psychische problemen als een persoon een nieuwe liefde leert kennen

Sociaal

Sociale complicaties ontstaan wanneer religieuze symbolen worden getatoeëerd en personen een verandering wensen. Gevoelens van een laag zelfbeeld, stigmatisering en angst komen vaak voor bij personen die een tattoo willen laten verwijderen.

Tumoren door krijgen van tatoeage

Goedaardig

Enkele goedaardige letsels komen mogelijk tot uiting na het tatoeëren:

Kwaadaardig

Soms ontstaan ook kwaadaardige na het tatoeëren, zoals:

Gezien het grote aantal mensen met tatoeages en de enkele gevallen van kwaadaardige letsels, is de associatie van deze kwaadaardige letsels na een tattoo mogelijk ook toevallig. Talrijke factoren spelen hierbij een rol, waaronder intradermale (in de huid) injectie van mogelijk kankerverwekkende stoffen (benzapyrene in zwarte tattoo-inkt), de blootstelling aan uv-straling en genetische factoren.

Verberging van huidkanker

De tatoeage-inkt verbergt mogelijke veranderingen in een moedervlek, waardoor deze moeilijk te evalueren is. De inkt verspreidt zich soms ook in onderliggende weefsels en lijkt op de verspreiding van gemetastaseerd (uitgezaaid) melanoom. Wanneer een persoon de tattoo via een laser wil laten verwijderen, levert dit ook problemen op. De lasers doorbreken het pigment van de tatoeage, maar soms verdelen ze ook pigment in een verdachte moedervlek, waardoor het beoordelen van de moedervlek eveneens moeilijk wordt. Daarom is het belangrijk om een tatoeage te laten plaatsen op een gebied zonder moedervlekken.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tattoo op je voetTattoo op je voetEen voettattoo kan ontzettend mooi zijn, maar er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Doet een tattoo…
Waarom haten mensen tatoeages?Waarom haten mensen tatoeages?Sommige mensen vinden tatoeages fantastisch, terwijl anderen er echt van gruwelen. Ze willen geen partner met een tattoo…
Tatoeage verwijderen: laseren van een tattoo en de kostenTatoeage verwijderen: laseren van een tattoo en de kostenTatoeage verwijderen, wat zijn de kosten van het verwijderen van een tattoo en hoe gaat het verwijderen van tatoeages in…
Tattoo verwijderen, hoe?Tattoo verwijderen, hoe?Tatoeages zijn in onder bepaalde groepen jongeren. Je moet ervan houden, want het is in principe voor de rest van je l…

Tribulus terrestris: voor betere en snellere spieropbouwTribulus terrestris: voor betere en snellere spieropbouwTribulus terrestris is een supplement dat veel gebruikt wordt onder bodybuilders en anderen die fanatiek aan krachttrain…
Tijm: gezondheidsvoordelen en vormen en gebruik van tijmTijm: gezondheidsvoordelen en vormen en gebruik van tijmTijm is een mediterraan kruid dat wordt gebruikt in de keuken, maar ook medicinale en decoratieve toepassingen kent. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ilovetattoos, Pixabay
  • Geraadpleegd op 12 december 2018:
  • 5 dangerous health risks of tattoos; https://www.health24.com/Medical/Skin/About-skin/5-dangerous-health-risks-of-tattoos-20180504
  • 7 Tattoo Complications That Are Surprisingly Common, According To Expertsn https://www.bustle.com/p/7-tattoo-complications-that-are-surprisingly-common-according-to-experts-12202545
  • 9 COMMON TATTOO COMPLICATIONS AND WHAT TO DO ABOUT THEM, https://www.inkedmag.com/tattoo-artists/9-common-tattoo-complications-and-what-to-do-about-them
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Complications of Tattoos and Tattoo Removal: Stop and Think Before you ink, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411590/
  • Tattoos: Understand risks and precautions, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/tattoos-and-piercings/art-20045067
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.