Droge huid: Oorzaken en behandeling van uitgedroogde huid
Een droge huid is een huidprobleem dat personen in verschillende mate treft. Het is meestal geen ernstig symptoom, maar is vaak wel ongemakkelijk. Sommige personen hebben af en toe een milde uitgedroogde of schilferige huid die weggaat met een goede vochtinbrengende crème. Andere personen hebben een ernstig schilferende en jeukende huid die de dagelijkse activiteit verstoort en leidt tot slaapproblemen. Meestal is het stratum corneum, de bovenste laag van de epidermis (opperhuid), aangetast. Het stratum corneum werkt als een plastic wikkel rond het lichaam door schadelijke stoffen en ziektekiemen buiten te houden en water en olie binnen te houden, waardoor de huid zacht en soepel blijft. Het aanpakken van de omgevingsfactoren die leiden tot een droge huid, verhelpt vaak het symptoom. Een dermatoloog beoordeelt een chronische of zeer droge huid en stelt dan een geschikte behandeling voor.
Aandoeningen en droge huid
Huid
Bepaalde
huidaandoeningen veroorzaken een droge huid. Een droge, schilferige huid is het kenmerkende symptoom van twee veelvoorkomende huidziekten, met name
atopische dermatitis (huidziekte met
jeukende huid) en
psoriasis (chronische huidaandoening met droge huid en schilfers). Daarnaast veroorzaken tal van andere huidziekten een huid die droog aanvoelt.
Andere aandoeningen
Ondervoeding,
nieraandoeningen, nierdialyse, een
vitamine A-tekort en een te traag werkende schildklier (
hypothyreoïdie) leiden mogelijk allen tot een droge huid. Deze aandoeningen ontnemen namelijk de essentiële
vitaminen van de huid.
Omgevingsfactoren en uitgedroogde huid

Blootstelling aan de zon droogt de huid uit /
Bron: Blueeve, PixabayBlootstelling aan de zon
Overal leidt de blootstelling aan
zonlicht mogelijk tot een uitgedroogde huid. UV-stralen dringen diep onder het huidoppervlak door, wat naast droogheid ook zorgt voor
rimpels en andere huidproblemen. De hitte van de
zon droogt de huid uit door het natuurlijke oliepeil te verlagen.
Klimaat
Het klimaat heeft een enorme impact op de huid. Over het algemeen is de huid het droogst in de winter wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid dalen en koude wind vocht uit de huid zuigt. Door koud weer begeven mensen zich ook sneller binnenshuis in de warmte, waardoor ook de huid uitdroogt. Centrale verwarming, verwarmingstoestellen, houtkachels en open haarden beschadigen allemaal de vochtniveaus van de huid. Ook warme gebieden veroorzaken mogelijk een droge huid, zoals woestijngebieden. Deze gebieden hebben namelijk ook een lage luchtvochtigheid, waardoor de huid niet meer goed vochtig wordt.
Leeftijd
Een oudere leeftijd is één van de meest voorkomende oorzaken van een droge huid. Naarmate mensen verouderen, verdunt de epidermis en is het stratum corneum niet meer in staat om zoveel water vast te houden als voorheen. Veel mensen ontwikkelen een droge huid in het vijfde decennium. Zestigplussers hebben bijna allemaal een droge huid. Dit is een onvermijdelijke oorzaak van een droog aanvoelende huid.

Een droge huid is soms het resultaat van medicatiegebruik /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatie
Bepaalde
medicijnen veroorzaken een droog aanvoelende huid doordat ze het waterniveau van het stratum corneum (hoornlaag van de huid) verminderen. Hierdoor wordt de huid poreus. Sommige veel voorkomende medicijnen die een droge huid veroorzaken, zijn diuretica (
plaspillen), Retin-A,
statines (medicijnen om het
cholesterolgehalte te verlagen) en andere medicijnen.
Water
Water drinken is goed voor de huid. Water droogt de huid echter mogelijk uit, want als het verdampt, neemt het de natuurlijke oliën van de huid mee.
Zwemmen in een sterk gechloreerd zwembad en het nemen van te warme baden of douches, zorgt voor een zeer uitgedroogde huid. Hoe vaker de huid in contact komt met water en hoe warmer dat water is, hoe meer oliën verdampen, waardoor de huid een droog en strak uiterlijk krijgt dat ongemakkelijke aanvoelt. Verplegers, kappers, huishoudhulpen en andere personen de beroepsmatig veel hun
handen in water moeten onderdompelen, zijn vaak aangetast door een droge huid;
Zepen en wasmiddelen
Agressieve, harde zepen en wasmiddelen veroorzaken een droge huid op dezelfde manier als water. Ze verwijderen vocht van de huid omdat ze geformuleerd zijn om olie te vermijden.
Geassocieerde symptomen bij droog aanvoelende huid
Een droge huid is vaak tijdelijk, maar sommige personen kampen met een levenslange huid die droog aanvoelt. De geassocieerde symptomen van een droge huid hangen af van de leeftijd, de gezondheid, de woonplaats, tijd buitenshuis en de oorzaak van het probleem. Een uitgedroogde huid gaat vaak gepaard met één of meer van de volgende tekenen:
- diepe scheurtjes die soms gaan bloeden
- een gevoel van strakheid van de huid, vooral na het douchen, baden of zwemmen
- een jeukende huid
- een licht tot ernstig schilferige of afbladderende huid
- een ruwe huid
- fijne lijntjes of scheurtjes
- roodheid
Alarmsymptomen bij huid die droog aanvoelt
Wanneer bij de droog aanvoelende huid nog één of meer van volgende tekenen verschijnen, is het verstandig om een arts te raadplegen:
- een aanhoudende droge huid ondanks diverse behandelingen en het aanpakken van de omgevingsfactoren
- een droge huid in combinatie met roodheid
- grote lichaamsdelen bevatten schilfers
- slaapproblemen door de droge en jeukende huid
- zweren of huidinfecties door het krabben
Diagnose en onderzoeken
De arts heeft een
medische geschiedenis nodig, waarbij hij informatie wenst over start van de droge huid, de factoren die de droge huid verbeteren of verergeren, de zwemgewoonten, de voeding en ook welke behandeltechnieken de persoon reeds geprobeerd heeft. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Soms zijn diagnostische onderzoeken nodig als hij vermoedt dat de uitgedroogde huid te wijten is aan een onderliggende medische aandoening.
Behandeling en preventie van droge huidgebieden
De huid bevochtigen voorkomt dat water ontsnapt; hiervoor bestaan diverse
vochtinbrengende middelen die de persoon meteen na het baden of douchen moet aanbrengen. Verder mag de persoon niet te lang de huid blootstellen aan water; maximaal tien minuten douchen of baden in niet al te warm water is aanbevolen. Zachte huidreinigers en douchegels met toegevoegde vochtinbrengende middelen zijn aanbevolen. Een jeukende huid behandelt de persoon met koele kompressen. Daarnaast moet de huid bedekt worden bij koud weer. Een sjaal, muts en handschoenen zijn zeker in de winterperiode nuttig. Is het toch nodig om de handen in water onder te dompelen of agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken, dan is het dragen van rubberen handschoenen nuttig voor de bescherming van de huid. Het dragen van wol is tot slot geen goed idee want dit irriteert de huid. De persoon opteert beter voor natuurlijke vezels, zoals katoen en zijde.
Complicaties van huid die droog is
Een uitgedroogde huid is meestal onschadelijk. Onbehandeld leidt een droge huid tot atopische dermatitis (eczeem), wat gepaard gaat met roodheid, een
gebarsten huid en een
ontsteking. Ook ontstaan vaker barstjes in de huid wanneer deze droog is, waardoor bacteriën de kans krijgen om binnen te dringen en snel infecties veroorzaken.
Lees verder