Vochtinbrengende middelen: Functie, vormen, soorten en keuze

Vochtinbrengende middelen: Functie, vormen, soorten en keuze Alle vochtinbrengende middelen bieden een tijdelijke barrière die het stratum corneum (hoornlaag) of de bovenste huidlaag beschermt, waardoor de beschadigde huidcellen de kans krijgen om zich te herstellen. Het stratum corneum bestaat voor 30 procent uit water. Het is belangrijk om dat niveau in stand te houden voor een gezond uitziende huid. Op de markt zijn vochtinbrengende middelen met extra voordelen, voor de dag en nacht, voor een specifiek huidtype en voor specifieke lichaamsdelen beschikbaar. Vochtinbrengende middelen bestaan bovendien in diverse vormen: crèmes, gels, lotions, oliën en zalven. Diverse soorten zijn beschikbaar: bevochtigingsmiddelen, ceramiden, occlusieve middelen, met extra ingrediënten en verzachtende middelen. Sommige ingrediënten in bepaalde soorten vochtinbrengende middelen passen beter bij de huid dan anderen. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken op basis van de specifieke huidbehoeften.

Functie van vochtinbrengend middel

Een vochtinbrengend middel dat voor een persoon geschikt is, helpt om het water en de olie in de huid in balans te houden. Dit biedt volgende voordelen:
  • acne voorkomen
  • de huid beschermen tegen beschadiging
  • de huidtint verbeteren
  • eventuele irritatie of roodheid verminderen
  • littekens doen genezen
  • oneffenheden en puistjes voorkomen
  • overtollige olie verwijderen
  • rimpels, fijne lijntjes of andere kenmerken van huidveroudering vertragen of verminderen

Vormen

Vochtinbrengende middelen zijn beschikbaar in diverse vormen:
  • Crèmes zijn zwaarder dan lotions en zijn over het algemeen effectiever in het bevochtigen en beschermen van de huid. Ze bestaan uit een water- en olie-emulsie. Crèmes zijn plakkeriger en voelen vetter aan dan lotions.
  • Gels verspreiden de ingrediënten van een vochtinbrengend middel. Ze voelen koel aan op de huid door een snelle verdamping van de basis (water, alcohol, vloeibaar) kort na het aanbrengen. Ze zijn meestal de lichtste en minst vettig aanvoelende vochtinbrengende middelen.
  • Lotions bestaan uit droge, poedervormige ingrediënten opgelost in water. Lotions zijn relatief lichte vochtinbrengende middelen die snel in de huid absorberen en meestal niet vettig aanvoelen.
  • Zalven zijn dikke preparaten en hebben de hoogste olieconcentratie van alle vochtinbrengende middelen. Ze zijn ook de zwaarste en het meest plakkerig. Des te zwaarder een vochtinbrengend middel is, des te beter waterverlies voorkomen wordt. Zware vochtinbrengende crèmes verstoppen echter soms ook de poriën, waardoor vuil, olie en bacteriën vast blijven zitten, hetgeen leidt tot puistjes.

Soorten vochtinbrengende middelen

Bevochtigingsmiddelen

Functie
Bevochtigingsmiddelen halen water uit de lucht en brengen deze naar de huid. Ook halen ze vocht uit de dermis (een dikke huidlaag onder het huidoppervlak). Dit vocht wordt vervolgens afgezet op de bovenste huidlaag (epidermis, opperhuid) en op de taaie buitenste laag van de opperhuid, het stratum corneum. Deze crèmes zorgen er bijgevolg voor dat het water ook op de huid blijft. Ureum, glycerine en alfahydroxyzuren zijn voorbeelden van bevochtigingsmiddelen.

Toepassing
Veel bevochtigingsmiddelen bieden ook voedende voordelen voor een droge, beschadigde huid. Bevochtigingsmiddelen zijn geweldig voor de droge huid, maar ze werken ook goed op de vette huid, omdat ze de poriën niet verstoppen of tot potentiële puistjes leiden. Mensen combineren deze vaak met occlusieve middelen of verzachtende middelen om een onnodige droge huid te voorkomen. Hyaluronzuur (natuurlijke vochtvasthoudende stof) is bijvoorbeeld een in de natuur voorkomend bevochtigingsmiddel dat de zichtbare tekenen van veroudering helpt te verminderen. Aloë vera is een andere natuurlijke bevochtiger bekend om zijn vermogen om roodheid, gevoeligheid en irritatie te kalmeren.

Ceramiden

Ceramiden zijn één van de belangrijkste lipiden die het lichaam van nature produceert en die op het huidoppervlak aanwezig zijn. Een tekort aan ceramiden is sterk geassocieerd met een droge, geïrriteerde huid en een verminderde barrièrefunctie van de huid. Vochtinbrengende crèmes met ceramiden zorgen voor een versteviging van de huidbarrière. Hoe sterker de huidbarrière, hoe beter de huid vocht kan vasthouden. Een sterke huidbescherming betekent ook minder potentiële verontreinigende stoffen en ziekteverwekkers die de huid binnendringen en roodheid en irritatie veroorzaken. Een goed gehydrateerde huid vermindert tevens rimpels op de huid. Net als verzachtende middelen zijn ceramiden ideaal voor een gevoelige huid die snel droog is en vatbaar is voor irritatie. Ceramiden zijn natuurlijke vochtinbrengende middelen en daarom werken ze voor alle huidtypes.

Middelen met extra ingrediënten

Ook bevatten vochtinbrengende crèmes soms extra ingrediënten die meer potentiële voordelen bieden, zoals vitaminen, mineralen en plantenextracten. Voor overdag gebruik, is het verstandig om een vochtinbrengende crème te kiezen die zonnebrandcrème bevat.

Occlusieve middelen

Occlusieve middelen bezitten meestal de zwaarste en dikste textuur van alle andere soorten. Enkele van de meest voorkomende occlusieve middelen zijn vaseline, cacaoboter, jojoba-olie en lanoline. Deze stevige ingrediënten vormen van een film bovenop de huid. Door dit occlusief proces wordt het water fysiek vastgehouden in de huid en kan het niet in de lucht ontsnappen. Occlusieve middelen houden vocht vast, maar ze zijn wel vrij zwaar. Deze middelen zijn daarom zeer goed voor een erg droge huid of een huid waarop een medische procedure heeft plaatsgevonden. Voor mensen met acne (aandoening met ontsteking van de talgklieren) die een vette huid hebben, zijn occlusieve middelen een beetje te zwaar. Deze mensen opteren best voor een combinatie van occlusieve middelen met lichtere ingrediënten zoals glycerine. Op deze manier komen uitbarstingen voor acne minder snel tot uiting.

Verzachtende middelen

Verzachtende stoffen zakken weg in de ruimtes tussen huidcellen. Ze helpen daar bij het vervangen van lipiden (vetten), waardoor de huid een gezonder uiterlijk krijgt (gezonde huid). Verzachtende middelen zijn oliën van planten, mineralen of dieren. Sheaboter, cacaoboter, vaseline, cholesterol en siliconen zijn allemaal verzachtende middelen. Op water gebaseerde vochtinbrengende crèmes (die kleinere hoeveelheden olie bevatten opgelost in water) zijn lichter en niet-vettig, maar gaan niet zo lang mee als op olie gebaseerde vochtinbrengende crèmes.

Keuze: Een verschillende crème voor elk huidtype

Sommige ingrediënten in bepaalde soorten vochtinbrengende crèmes passen beter bij de huid dan anderen. Het huidtype en de mate van droogheid bepalen welk type vochtinbrengend middel het meeste nuttig is. Vochtinbrengende crèmes voor de vette huid zijn best olievrij. Voor een droge huid gebruikt een persoon steeds op olie gebaseerde ingrediënten zoals vaseline. Producten voor de gevoelige huid zijn vrij van bewaarmiddelen, kleurstoffen, geuren of lanoline. Deze ingrediënten veroorzaken namelijk huidirritatie bij personen die hiervoor gevoelig zijn. Nachtcrèmes zijn zwaarder dan dagcrèmes zodat de persoon acht uur bescherming heeft.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
Nivea veel producten voor mannenverzorgingNivea veel producten voor mannenverzorgingEen man voor de spiegel is in de regel een niet zo lang durend beeld. Maar een man en verzorging met allerlei moderne pr…
Gezichtsmaskers met kruidenGezichtsmaskers zijn een grote traktatie waarmee u, uw huid kunt verwennen. Een masker voedt, reinigt en geeft uw huid e…
Papulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjesPapulair eczeem: Huidziekte met uitslag en jeukende bultjesPapulair eczeem (papulaire dermatitis) is een huidaandoening waarbij een patiënt kampt met een huiduitslag die bestaat u…

Muggenbult: symptomen en behandeling van een jeukende bultMuggenbult: symptomen en behandeling van een jeukende bultEen muggenbult kan zeer irritant zijn en vervelende jeukklachten veroorzaken. Een muggenbult nodigt vaak uit om te krabb…
Sebaceus carcinoom: Vorm van huidkanker op ooglidSebaceus carcinoom: Vorm van huidkanker op ooglidSebaceuze klieren (talgklieren) zijn kleine klieren die verbonden zijn met haarfollikels in de huid. In alle haardragend…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 juli 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Four Different Types of Moisturizers, https://www.newbeauty.com/blog/dailybeauty/7447-four-different-types-of-moisturizers/
  • How to Find a Moisturizer That Is Right for You, https://health.howstuffworks.com/skin-care/moisturizing/products/moisturizer-is-right-for-you1.htm
  • Moisturizers for Different Skin Types, http://www.askwomennet.com/skin-moisturizers-2.html
  • MOISTURIZERS FOR DIFFERENT SKIN TYPES, https://www.olay.com/en-us/skin-care-tips-and-articles/moisturizers-by-skin-type
  • What are the different types of moisturizers?, https://www.sharecare.com/health/skin-moisturizing-care/different-types-moisturizers
  • Which Moisturizer is Best for Your Skin? (there are 4 types), https://beverlyhillsbeautylab.com/2017/11/27/different-types-moisturizer/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.