Huidgezondheid: Tips voor gezonde en goed uitziende huid

Huidgezondheid: Tips voor gezonde en goed uitziende huid De huid is een veerkrachtig orgaan, maar deze is ook gevoelig is voor veel verwondingen, ziekten en problemen. Het is dan ook belangrijk om goed voor de huid te zorgen. Naarmate mensen verouderen, zijn er externe en interne factoren die de huid permanent kunnen beschadigen. Maar dankzij een goede huidverzorging en het volgen van een gezonde levensstijl, is het mogelijk om de huidgezondheid te verbeteren en diverse huidproblemen te voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om geen agressieve huidverzorgingsproducten te gebruiken, niet te baden of douchen met heet water, stress te verminderen en een gezonde en gevarieerde voeding te eten.

Badgewoonten aanpassen

Mensen baden of douchen soms erg lang met erg warm water. Hierdoor verwijderen ze essentiële oliën op de huid. Het is aangewezen om de bad- en douchetijd te beperken en steeds warm maar niet te heet water te gebruiken. Het nemen van een koude douche biedt eveneens voordelen voor de huid. Verder is het gebruik van milde zepen en reinigingsmiddelen aanbevolen. Na het wassen of douchen deppen mensen de huid droog in plaats van hard te wrijven of schuren. Zo blijft de huid nog een beetje vochtig, wat de gezondheid van de huid ten goede komt.

De huid beschermen tegen de zon is belangrijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayDe huid beschermen tegen de zon is belangrijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Huid beschermen tegen de zon

De huid beschermen tegen de zon is zeer belangrijk. Een langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht veroorzaakt namelijk tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, ouderdomsvlekken en andere huidproblemen. Daarnaast verhoogt hierdoor het risico op huidkanker. Het is daarom belangrijk om een breedspectrum zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 15 elke twee uur royaal aan te brengen op de huid, of vaker wanneer mensen gaan zwemmen of veel zweten. Indien mogelijk zoeken mensen de schaduw op en vermijden ze de zon tussen 10.00 en 16.00 uur, wanneer de zonnestralen het sterkst zijn. Tot slot dragen mensen steeds beschermende kleding, waarbij ze de huid bedekken met shirts met lange mouwen, lange broeken en breedgerande hoeden.

Luchtkwaliteit verbeteren

Het vermijden van rokerige omgevingen is slim, omdat rook leidt tot het vrijkomen van vrije radicalen die de huid beschadigen en de veroudering versnellen. Andere vervuilende stoffen binnenshuis leiden mogelijk ook tot schade aan de huid. Het gebruik van een luchtbevochtiger en het reinigen van luchtfilters in huis is aanbevolen.

Roken is slecht voor de huid / Bron: Geralt, PixabayRoken is slecht voor de huid / Bron: Geralt, Pixabay

Niet roken of stoppen met roken

Roken zorgt voor een ouder uiterlijk van de huid en draagt bij aan rimpels. Roken vernauwt de kleine bloedvaten in de buitenste huidlagen, waardoor de bloedstroom afneemt en een blekere huidskleur ontstaat. De huid krijgt hierdoor evenmin zuurstof en voedingsstoffen, die belangrijk zijn voor de huidgezondheid. Roken beschadigt bovendien collageen en elastine, de vezels die de huid kracht en elasticiteit geven. De repetitieve gezichtsuitdrukkingen die rokers maken (de lippen op elkaar drukken bij het inademen en de ogen knijpen om rook buiten te houden) dragen ook bij aan de vorming van rimpels. Rokers kampen eveneens sneller met een plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker.

Stress verlichten

Door stress verhoogt de productie van hormonen zoals cortisol in het lichaam, waardoor de huid vetter wordt en het vermogen om acneveroorzakende bacteriën te bestrijden vermindert. Naast acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren) lijden mensen met stress vaker aan andere huidproblemen zoals een jeukende huid of schilferende huid en een huiduitslag (bijvoorbeeld op de handen). Om een gezonde huid en een gezonde gemoedstoestand aan te moedigen, is het verstandig om stress te verlichten. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld voldoende te slapen, voldoende pauzes te nemen, redelijke grenzen te stellen en deze steeds kritisch te bewaken, voldoende te ontspannen, tijd door te brengen met vrienden en familie, yoga, diepe ademhalingstechnieken en/of meditatie te beoefenen, ...

Vitaminen opnemen

Vitaminen zijn ook belangrijk om de gezondheid en een goede werking van de huid te waarborgen. Mensen halen alle benodigde voedingsstoffen voor de huid uit fruit, groenten volle granen en magere eiwitten. Een gezonde en gevarieerde voeding rijk aan visolie, en met weinig ongezonde vetten en bewerkte of geraffineerde koolhydraten bevordert een jonger ogende huid. Door veel water te drinken, blijft de huid tevens gehydrateerd. Het gebruik van supplementen is natuurlijk ook mogelijk. Vitamine E is een natuurlijke antioxidant die de huid voedt.

Het gebruik van een vochtinbrengende crème is belangrijk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het gebruik van een vochtinbrengende crème is belangrijk / Bron: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vochtinbrengende crème gebruiken

Het is essentieel om de huid goed te reinigen. Wanneer mensen ís morgens of 's avonds het gezicht wassen met warm water en een milde zeep, deppen ze de huid voorzichtig droog met een nieuwe handdoek. Vervolgens brengen ze het beste een vochtinbrengende crème aan. Tijdens het toepassen van de crème, masseren ze het gezicht in een cirkelvormige beweging.

Voldoende slapen

Om huidveroudering te voorkomen, is het heel belangrijk om voldoende te slapen. Tijdens de slaap herstelt het lichaam namelijk beschadigde huidcellen. De hersenen produceren ook melatonine, dat verantwoordelijk is voor het beschermen van de huid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

Voorzichtig scheren

Om de huid te beschermen en voldoende vochtig te houden, is het van essentieel belang om scheerschuim, lotion of gel op de huid toe te passen alvorens te gaan scheren. Het gebruiken van een schoon, scherp scheermes en het scheren van het haar in de richting van de haargroei zijn enkele andere adviezen om scheerbrand en andere huidirritatie door het scheren te voorkomen.

Water is uitstekend voor de huidgezondheid / Bron: Jarmoluk, PixabayWater is uitstekend voor de huidgezondheid / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Water drinken voor verbeteren van huidgezondheid

Water speelt een cruciale rol bij het behoud van niet alleen de kwaliteit en het uiterlijk van de huid. Het drinken van voldoende water is namelijk ook nodig voor de algehele gezondheid, omdat mensen hiermee het lichaam kunnen reinigen. Als mensen 's ochtends ontwaken en vervolgens bijvoorbeeld drie tot vier glazen water te drinken, starten ze het lichaam met een schoon systeem en worden gifstoffen verwijderd. Dit leidt ook tot een betere huidgezondheid. Bovendien zorgt het drinken van water voor een vochtige huid waardoor een doffe en droge huid wordt voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?
Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!Rimpels tegengaan, wegwerken en oplossen kan met babyzalf!"Hoe geraak ik van mijn rimpels af?" zul je je wellicht afvragen. Een vraag die op de lippen ligt van heel wat vrouwen,…
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…

Spierverharding in de nek: oorzaken, behandeling & preventieSpierverharding in de nek: oorzaken, behandeling & preventieSpierverharding in de nek is pijnlijk en het beperkt de bewegingsvrijheid. Meerdere oorzaken kunnen een spierverharding…
Spierverharding in de rug: oorzaken, behandeling & preventieSpierverharding in de rug: oorzaken, behandeling & preventieOnder spierverharding wordt een plaatselijke spanning van het spierstelsel verstaan. Een spierverharding is een hard aan…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 28 augustus 2019:
 • 11 Steps to Better Skin, https://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/skincare-face/strategies-for-better-skin
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Five life hacks for healthy skin, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320071.php
 • Improving your skin health and functions, http://www.deamediagroup.com/improving-your-skin-health-and-functions/
 • Skin care: 5 tips for healthy skin, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/skin-care/art-20048237
 • Steps to Improve your Skin Health, https://www.foodingo.com.sg/beauty/steps-to-improve-your-skin-health/
 • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Kiyok, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.