Huidproblemen door stress: Effecten op huid door stress

Huidproblemen door stress: Effecten op huid door stress Stress heeft een negatieve invloed op de geest en het mentale welzijn, maar stress kan zich eveneens op fysieke manieren manifesteren. Stress is bijvoorbeeld zichtbaar op de huid in de vorm van een stressuitslag. Vaak verschijnt netelroos bij patiënten die stress ervaren, maar ook komen soms andere huidaandoeningen tot uiting, of anders verergeren de symptomen van een reeds bestaande huidziekte. Het aanpakken van de huidproblemen is belangrijk, maar nog belangrijker is het behandelen van de oorzaak van de stress. Dit is mogelijk via onder andere professionele hulpverleners en via het nemen van enkele zelfzorgmaatregelen.

Risicofactoren van huidproblemen door stress

Stress op zich leidt niet noodzakelijkerwijs tot huidproblemen. Maar stressvolle situaties zorgen er mogelijk voor dat een aandoening zoals acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren) of psoriasis (chronische huidziekte met droge huid en schilfers) aan de oppervlakte komt of verergert. Dit gebeurt vooral wanneer patiënten te maken hebben met chronische stress of als ze in het verleden te maken hebben gehad met huidaandoeningen. Sommigen patiënten hebben meer kans dan anderen om stress als een huidaandoening te ervaren. Ongeveer 10 procent van de bevolking heeft een genetische aanleg voor huidaandoeningen. Deze mensen ervaren vaak stressgerelateerde netelroos, acne of psoriasis. Patiënten die gevoeliger zijn voor stemmingsstoornissen zoals angst of een depressie, kampen tot slot sneller met een huidaandoening als reactie op stress.

Acne

Wanneer mensen stress ervaren, stijgen de cortisolspiegels, het zogenaamde stresshormoon. Dit verhoogt de talgproductie en leidt tot een verergering van acne (huidaandoening met ontsteking van talgklieren).

Blozen

Een ander veel voorkomend fysiek probleem dat ontstaat door stress, is blozen. Vanwege de interactie tussen de geest en het lichaam, wordt het gezicht rood wanneer mensen zich ergens voor schamen of gestrest zijn.

Droge huid

Wanneer het lichaam voelt dat het onder stress staat, schiet de vecht- of vluchtreactie in werking. Hierdoor ervaren patiënten een piek in adrenaline en cortisol. Een toename van adrenaline zorgt ervoor dat patiënten meer gaan zweten. Stress activeert namelijk de eccriene klieren, de zweetklieren, waardoor patiënten sneller uitdrogen omdat ze heel snel veel meer water verliezen. Als het lichaam denkt dat ze onder stress staat, probeert het zichzelf af te koelen. Als patiënten het lichaam niet bijvullen met water, zullen ze sneller lijden aan uitdroging en een droge huid. Patiënten met een droge huid zijn op hun beurt meer vatbaar voor eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid). Het is bijgevolg belangrijk om bij stress voldoende water te drinken.

Effecten op hoofdhuid

Stress eist mogelijk ook zijn tol op de hoofdhuid. Sommige patiënten ervaren opflakkeringen van seborreïsche dermatitis. De aandoening kan leidt tot roodheid en schilfering van de hoofdhuid (hoofdroos).

Netelroos door stress

Stress veroorzaakt meestal netelroos. Dit zijn striemen die plotseling verschijnen en er vlekkerig uitzien en meestal erg jeuken. Netelroos verschijnt mogelijk wanneer een patiënt geconfronteerd wordt met een overduidelijke uitlokkende stressfactor, zoals bijvoorbeeld een aanstaande verhuizing, een intimiderende deadline, een sollicitatiegesprek of een relatiebreuk.

Andere huidproblemen

Andere huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea (huidziekte met roodheid en zwelling in het gezicht) verergeren eveneens door stress.

Behandeling van stresseffecten op de huid

Huid verzorgen en behandelen

Patiënten raadplegen eerst en vooral de arts voor elke vorm van netelroos op de huid. Als patiënten een jeukende uitslag ervaren, verlicht een vrij verkrijgbaar antihistaminicum de symptomen. Een goede, eenvoudige huidverzorging is ook belangrijk. Patiënten gebruiken zachte reinigingsmiddelen en vochtinbrengende middelen om overtollige olie te verwijderen en de huid goed gehydrateerd te houden (vooral belangrijk voor patiënten met eczeem). Voor patiënten die gevoelig zijn voor acne, is het regelmatig gebruik van retinoïden nuttig om de follikels schoon te houden zodat olie niet vast komt te zitten, waardoor er puistjes ontstaan.

Stress aanpakken

Vervolgens is het belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen. Het is een goed idee om de oorzaak van de stress aan te pakken door een psycholoog te bezoeken voor therapie of op zoek te gaan naar een andere manier om de oorzaak van de stress te behandelen.

Tips om stress te voorkomen

Neen leren zeggen

Te vaak hebben mensen het gevoel dat ze ja moeten zeggen tegen alles wat hen wordt gevraagd. Maar leren omgaan met tijd, en opkomen voor zichzelf is een nuttig hulpmiddel om te leren omgaan met stress. Mensen hoeven niet op elk verzoek ja te zeggen. Het is echter belangrijk dat mensen leren nadenken over wat ze echt waarderen en dan beoordelen of ze daaraan hun tijd willen besteden.

Vanuit de buik ademen

Een diepe, langzame ademhaling vanuit de buik (het middenrif) is beter dan een ademhaling vanuit de borstkas. Baby’s ademen ook meer diep en ontspannen. Dat is veel beter dan de borstademhaling die volwassenen leren doen.

Zich meer bewust worden van de gedachten

Mindfulness en meditatie zijn effectief voor het verlichten van stress. Mindfulness helpt patiënten om te stoppen met het vrezen voor toekomstige negatieve resultaten. Mensen maken zich zorgen dat ze niet het juiste zeggen, dat ze te laat komen, dat het project teleurstellend zal zijn enzovoort. Wanneer mensen hun gedachten beginnen te onderzoeken, zien zaak dat de verschrikkelijke voorspellingen echt onwaarschijnlijk zijn, of dat als dingen fout gaan, ze toch beter kunnen omgaan dan gedacht. Mensen leren met andere woorden dingen in perspectief te plaatsen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassen komt veel vaker voor dan men denkt. Één oorzaak van acne bij volwassen kan stress zijn. Lees hier de…
Acne bij pasgeborenen: Rode of witte bultjes op gezicht babyAcne bij pasgeborenen: Rode of witte bultjes op gezicht babySommige baby’s krijgen bij of kort na de geboorte te maken met de huidaandoening acne. Bij deze huidaandoening ontstaat…
De invloed van drinken van alcohol op de huidDe invloed van drinken van alcohol op de huidHet overmatig drinken van alcohol tast een dag nadien reeds het uiterlijk van de huid aan. Na verloop van tijd ontstaan…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…

Spierverharding in dij of bovenbeen: oorzaken en behandelingSpierverharding in dij of bovenbeen: oorzaken en behandelingEen spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak bewegingsbeperkin…
Verharde spieren: symptomen en oorzaken van spierverhardingVerharde spieren: symptomen en oorzaken van spierverhardingVerharde spieren duidt op een pijnlijke spierverharding en een (zeer) drukpijnlijke plek in een dwarsgestreepte spier (d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PKeMcG, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Geraadpleegd op 18 augustus 2019:
  • 6 Ways Stress Is Messing With Your Skin, According To Dermatologists, https://www.huffpost.com/entry/stress-affects-skin_l_5c991662e4b0a6329e1a0996
  • CAN STRESS CAUSE SKIN PROBLEMS?, https://www.yomoseattle.com/blog/2018/9/3/can-stress-cause-skin-problems
  • Does stress make skin problems worse?, https://patient.info/news-and-features/does-stress-make-skin-problems-worse
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Yes, That Rash Might Actually Be From Stress, https://www.oprahmag.com/life/health/a26630155/stress-rash/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.