Spierverharding in dij of bovenbeen: oorzaken en behandeling
Een spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak bewegingsbeperkingen, spierstijfheid, pijn en verminderde kracht bij aanspannen van de spier veroorzaakt. Spierverharding is een pijnlijke verandering in spierweefsel. Verharde spieren kunnen op allerlei plekken in het lichaam optreden, waaronder de schouder, nek, rug, armen, maar ook in je benen. Spierverharding in de dij of bovenbeen wordt vaak veroorzaakt door een langdurige verkeerde houding of overbelasting. Verschillende zelfzorgmaatregelen kunnen helpen om de verharding op te lossen. Volledig herstel duurt vaak enkele dagen tot weken. Sportactiviteiten die de dijspieren belasten, moeten tot dan slechts in beperkte mate worden verricht. Over het algemeen hoeft spierverdikking in de dij niet noodzakelijk aan een arts te worden beoordeeld. Alleen wanneer de pijn niet verbetert met zelfzorgmaatregelen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.
Spierverharding in dij of bovenbeen
De spieren in de dijen bestaan uit spiervezels. Er zijn verschillende spiervezeltypen. Deze spiervezels zorgen ervoor dat een spier kan samentrekken. In bepaalde situaties kan spanning ontstaan die kan leiden tot
spierverharding. Deze kunnen vaak met de hand worden gevoeld als kleine knopen. De verharding veroorzaakt
pijn, vooral wanneer er druk wordt uitgeoefend op het getroffen gebied. Gewoonlijk is de bewegingsvrijheid ernstig beperkt vanwege de pijn.
Oorzaken van verharde spieren in het bovenbeen
Mogelijke oorzaken
Mogelijke oorzaken van spierverharding in dij of bovenbeen, zijn onder meer:
- sportblessure
- ongeval
- een verkeerde beweging
- spanning en stress
- overbelasting
- een langdurig verkeerde houding
- metabole stoornissen
- stoornissen in de bloedsomloop
- spierontsteking
- voetafwijkingen of verschillen in beenlengte
Beschrijving
Spierverharding in de dij wordt vaak veroorzaakt door een eenzijdig belasting of overbelasting. Verkeerde bewegingen, overmatig trainen of sporten of voetafwijkingen kunnen tot
spierspanning en -verharding leiden. In geval van een spierverharding volgt na de fase van spanning geen ontspanning. In plaats daarvan blijft de spier gedurende een langere periode in zijn gespannen positie.
Vooral verkeerde bewegingen zorgen ervoor dat de spier gespannen wordt, maar het is niet langer mogelijk om deze voldoende los te maken of te ontspannen. Zodra de spier in deze positie blijft, kan deze niet meer op de juiste manier van bloed worden voorzien. De spanning zorgt ervoor dat de bloedvaten in de knel komen. Ontstekingsstoornissen ontwikkelen zich door de stoornis in de bloedsomloop. Zodra er een spierontsteking optreedt, blijven de spieren zich verharden.
Spierverharding in de dij of het bovenbeen kan met name voorkomen bij mensen die in het dagelijks leven langdurig zittende activiteiten verrichten en een sedentaire leefstijl hebben.. Dit leidt tot vermindering van spierkracht. Dit kan ervoor zorgen dat er eerder spierverharding optreedt. Achteruitgang van spieren na je dertigste levensjaar is een natuurlijk proces, maar een zittende leefstijl en weinig lichamelijke inspanning versnelt het proces Zit-sta bureaus dragen bij aan het verminderen van zitgedrag en gaat verzwakking van spieren tegen.
Huisarts /
Bron: Michaeljung/Shutterstock.com Huisarts raadplegen
De oorzaak van spierverharding in de dij is meestal een overbelasting van het been. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een zeer lange wandeling of langdurig hardlopen. Het dragen van zware voorwerpen kan ook verharding veroorzaken. Er zijn talloze manieren waarop je zonder tussenkomst van je huisarts verlichting van de klachten kan bereiken.
Een paar dagen rust en bescherming van de aangedane spieren, zijn belangrijk. Lichte massages of rekoefeningen zijn nuttig bij het verhelpen van de verharding. Warme baden en voldoende warmte van de dij zijn gunstig en verlichten de klachten. Een voldoende inname van vloeistoffen en een uitgebalanceerd dieet ondersteunen ook het genezingsproces.
Als de spierverharding in de dij enkele dagen aanhoudt of erger wordt, raadpleeg dan je huisarts. Als andere symptomen zoals pijn, stoornissen in de bloedsomloop of gevoelsstoornissen van de huid ontstaan, zoals
tintelingen of gevoelloosheid (
doof gevoel), dan is een doktersbezoek raadzaam. Als je lichaam in een verkeerde positie komt te staan, moeten de symptomen ook worden verholpen door een arts. Het risico bestaat dat permanente schade ontstaat.
Veroorzaakt de spierverharding een beperking van de dijbeweging of kun je langere tijd je dagelijkse activiteiten niet goed uitvoeren, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen.
Bloedonderzoek is soms nodig bij de diagnose van een spierverharding /
Bron: Science photo/Shutterstock.comOnderzoek en diagnose
Spierverharding in de dij of het bovenbeen kan vaak door een arts worden gevoeld door alleen het pijnlijke gebied te palperen. Als er een vermoeden bestaat van spierverharding zonder dat er ene duidelijke oorzaak voor is aan te wijzen, dan kan de arts verder onderzoek laten doen. Echografie, een MRI- of CT-scan kunnen de verharding en eventuele andere afwijkingen in beeld brengen. De verharding is drukgevoelig en kan onder de huid worden verschoven. Bij twijfel of zeer ernstige pijn wordt dit gedaan door een huisarts of specialist. De arts voert meestal ook een
bloedonderzoek uit om metabole stoornissen (stofwisselingsaandoeningen) uit te sluiten.
Complicaties
Spierverharding in de dij veroorzaakt loopproblemen. Dit komt omdat er een grotere belasting komt te staan van het goede been en er een verkeerde uitlijning van het lichaam ontstaat. Door een slechte loophouding wordt je hele spierstelsel en het skelet belast. Dit kan weer zorgen voor andere klachten. Recreatieve activiteiten of beroepsactiviteiten kunnen niet langer worden uitgevoerd. Er treedt een tijdelijke arbeidsongeschiktheid op. Spierverharding leidt vaak tot sensaties in de dij. Deze manifesteren zich door tintelingen,
spiertrekkingen, gevoelloosheid of overgevoeligheid. Doofheid in de dij verhoogt het risico op ongevallen en letsel. In het geval van overgevoeligheid zijn temperatuur- of aanrakingsprikkels bijzonder onaangenaam. Ze kunnen ook als pijnlijk worden ervaren. Dit leidt tot een prikkelbaarheid en een verminderd humeur.
Behandeling van spierverharding in de dij
Medicijnen en supplementen
De behandeling van een verharding van de dijspieren kan verschillende vormen aannemen. Als je last hebt van zeer ernstige pijn en beperkte mobiliteit, dan kan de arts bepaalde medicijnen voorschrijven. Dit zijn meestal middelen die een ontstekingsremmend of een spierverslappend effect hebben. Ook kunnen
magnesiumsupplementen zinvol zijn. Bovendien is het mogelijk om bepaalde pijnstillers te krijgen.
Massage en warmte toepassen
Het is nuttig om het pijnlijke gebied meerdere keren per dag te masseren. Het is belangrijk om de druk voorzichtig uit te oefenen. De pijn moet aanvaardbaar blijven. Naast massages kun je je toevlucht nemen tot warmte, bijvoorbeeld in de vorm vaneen elektrische deken, een kruik of een warm bad. De warmte helpt de spier te ontspannen. De pijnlijke dij kan ook worden uitgerekt. Bij het rekken van de spieren moet je niets forceren, want dat verergert de klachten. Je fysiotherapeut kan je daarbij zo nodig helpen.
Dry needling
De fysiotherapeut kan dry needling toepassen bij spierverhardingen, zodat deze zich ontspannen. Dit doet de fysiotherapeut door de spieren aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald.
Prognose
Een spierverharding in de dij is een veel voorkomend verschijnsel dat niet ongewoon is bij sporters. De verharding heeft een zeer goede prognose, ongeacht of je wacht op spontaan herstel of het genezingsproces versnelt met massages, het toepassen van warmte of dry needling.
In zeldzame gevallen kan spierverharding in het bovenbeen aanhouden. Dit is vaak het geval wanneer je de pijnlijke en aangedane dij niet voldoende beschermt en rust neemt en doorgaat met sporten en andere activiteiten. Bovendien vergroot dergelijk gedrag ook het risico dat hard weefsel, dat minder elastisch is dan normaal, overbelast raakt en dat het leidt tot een
spierscheur.
De prognose van spierverharding in geval van een onderliggende ziekte of aandoening, is moeilijker te bepalen. Bijvoorbeeld een kromming van de wervelkolom of een verschil in beenlengte. Hier hangen de vooruitzichten voor verbetering sterk af van de behandelbaarheid van de orthopedische oorzaak. Soms is het ook een
tekort aan magnesium, wat kan leiden tot verharding van de spieren, vooral in de grote en veel gebruikte dijspier. De prognose is gunstig als dit tekort wordt opgeheven. Binnen enkele dagen zijn de klachten vaak opgelost.
Preventie
Spierverharding in de dij kan worden voorkomen door bepaalde maatregelen. Voor het sporten moet het lichaam altijd worden opgewarmd. Daarnaast is het belangrijk om te strekken na het sporten. Dit geldt vooral na lange duurlopen, wielrennen of krachttraining met gewichten. Bij sportbeoefening kan de magnesiumbehoefte toenemen. De magnesiumbehoefte van sporters is naar schatting met ongeveer 10-20% verhoogd. Het is ook belangrijk om een periode van ontspanning te hebben na zware lichamelijke inspanning.
Lees verder