Spierverharding in de nek: oorzaken, behandeling & preventie

Spierverharding in de nek: oorzaken, behandeling & preventie Spierverharding in de nek is pijnlijk en het beperkt de bewegingsvrijheid. Meerdere oorzaken kunnen een spierverharding of harde spieren in de nek veroorzaken. Naast eenzijdige bewegingen en overbelasting kan ook schade aan de cervicale wervelkolom, die bestaat uit 7 halswervels, de oorzaak zijn. Goede zelfzorg of eventueel medische behandeling is belangrijk zodat het verharden van de spieren geen permanent probleem wordt. Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende of verergerende spierverharding in de nek. De huisarts kan beoordelen wat er aan de hand is en welke behandeling nodig is.
Spierverharding in de nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comSpierverharding in de nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Spierverharding in de nek

Constante spanning van de spieren zorgt vroeg of laat voor klachten. Er is een balans nodig tussen aangespannen spieren en ontspannen spieren. Deze bewegingen zorgen voor voldoende bloedcirculatie. En het zorgt ervoor dat de haarvaten van voedingsstoffen worden voorzien. Het gebrek aan ontspanning leidt tot ontsteking en het resultaat is pijn en verharding. Spierverharding duidt op de aanwezigheid van harde knopen in het gebied van de spieren die voelbaar en zeer pijnlijk zijn. De pijn treedt aanvankelijk alleen op tijdens het sporten of bewegen. In het verdere verloop komen de klachten ook in rustpositie opzetten.

Oorzaken van verharde nekspieren

Een permanente verkeerde positie leidt tot spierverharding in de nek. Mensen die constant op de computer werken, worden vaak getroffen. Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Maar zelfs in de slaapkamer liggen gevaren op de loer, die kunnen leiden tot spierverharding van de nek. Dit is bijvoorbeeld een slecht matras die je onvoldoende ondersteunt of een kussen dat te dik of te hard is. Stress op de werkplek, het verlies van een geliefde of conflicten in het gezin of familie kunnen ook leiden tot spierverharding. De uitdrukking "hij draagteen zware last op zijn schouders" brengt het ter sprake. Het zijn niet alleen fysieke triggers een spierverharding in de nek kunnen veroorzaken, maar ook psychische.

Sporters en atleten worden ook vaak getroffen. Uitlokkers kunnen abrupte bewegingen of langdurige (repetitieve) bewegingen zijn. Letsel dat wordt veroorzaakt door een auto-ongeluk of val kan ook leiden tot verharding van de nekspieren. Tocht is een van de meest voorkomende oorzaken van spierverharding, tocht of kou in de nek. De pijn komt dan na een lange rit met het raam open of na het werk, als in het kantoor of de fabrieksruimte alle ramen en deuren wijd open stonden.

Huisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Spierverharding in de nek kan vaak aangepakt worden met zelfzorgmaatregelen. Deze omvatten voldoende lichaamsbeweging, gerichte spieroefeningen van het bovenlichaam en een gezonde werk- en zithouding. Warme baden of lichte massages kunnen ook helpen om de verharding op te lossen zonder medische hulp. Als de zelfzorgmaatregelen onvoldoende soelaas bieden, moet een arts worden geraadpleegd. De arts kan de oorzaak achterhalen en een behandeling initiëren.

Als spierverharding in de nek ook pijn in het hoofd, kaak of armen veroorzaakt, moet een arts worden geraadpleegd. Dit leidt namelijk tot een bewegingsbeperking en een verkeerde positie van het lichaam. Deze leiden tot een eenzijdige belasting en kunnen permanente schade aan het skelet veroorzaken. Als er problemen zijn met het gezichtsvermogen, moet ook een arts worden geraadpleegd.

Als er andere problemen zijn, zoals misselijkheid of braken, is een artsbezoek noodzakelijk. Spierverharding in de nek kan leiden tot emotionele en psychische problemen. Als stemmingswisselingen of een significante vermindering van welzijn worden waargenomen, is het verstandig om je huisarts te bezoeken.

Onderzoek en diagnose

De arts stelt vragen over je klachten en hij neemt je medische geschiedenis in ogenschouw. Daarna volgt lichamelijk onderzoek. Door te drukken in de nek, voelt hij onmiddellijk op welke punten de pijn optreedt. De arts kan triggerpoints ('spierknoopjes' of verhardingen in een spier) voelen. Bij aanraking treedt er een stekende pijn op. Het gaat bij spierverharding om harde knopen die enorm ongemak veroorzaken, zelfs met een zachte aanraking. Als de palpatie onvoldoende is, kan de arts verdere onderzoeken inzetten. Deze omvatten MRI-scan, echografie en CT-scan.

Complicaties

Spierverharding in de nek kan hoofdpijn veroorzaken. De algehele kwaliteit van leven wordt daardoor ernstig beperkt. De aandacht en het prestatieniveau zijn verminderd. Dit verhoogt het risico op ongevallen. Hoofdpijn leidt tot vermijdingsgedrag en het vermijden van sociale activiteiten. Er kunnen ook stemmingswisselingen optreden.

De spierverharding leidt tot een bewegingsbeperking, waardoor je alledaagse taken niet meer goed kunt uitvoeren. Er kan ook krachtverlies optreden. De nekklachten verspreiden zich vaak over de rug. Bovendien worden de spieren in de arm en nek ook vaak beïnvloed door spierverharding. Dit leidt tot een stijve rug en nek en heeft een verstorend effect op je dagelijkse leven.

Fysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczFysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Behandeling van spierverharding in de nek

Warmte, massages en fysiotherapie

Bij een spierverharding in de nek kunnen massages en het toepassen van warmte de klachten verlichten. Warmte maakt de knopen los en een daaropvolgende massage kalmeert de symptomen. Fysiotherapie en ergotherapie kunnen ook soelaas bieden. Een fysiotherapeut kan triggerpoints behandelen met dry needling, triggerpointmassage of shockwavetherapie.

Ergonomische werkplek

Het is ook belangrijk dat je werkplek is ingericht volgens de nieuwste ergonomische bevindingen. Je kunt bijvoorbeeld een individueel werkplekonderzoek beeldschermwerk laten uitvoeren. Het is de moeite waard om met enkele aanpassingen je werkplek zo ergonomisch verantwoord mogelijk in te richten.

Pijnstillers

Pijnstillers en zalven worden gebruikt voor de tijdelijke verlichting van pijn. Ze vervangen geenszins een goede fysiotherapeutische behandeling.

Prognose en vooruitzichten

Spierverharding in de nek is een veel voorkomend verschijnsel. De prognose hangt vooral af van twee factoren: enerzijds een mogelijk onderliggende medische oorzaak en de succesvolle behandeling ervan, anderzijds mogelijke noodzakelijke gedragsveranderingen bij de persoon met klachten. In veel gevallen wordt spierspanning of spierverharding in de nek veroorzaakt eenzijdig belasting over overbelasting van de nekspieren. Veel mensen die bureauwerk verrichten klemmen bijvoorbeeld hun telefoon tussen nek en schouders, maar zo’n krampachtige houding zet druk op je lichaam en veroorzaakt pijn. Als je beide handen vaak nodig hebt is het echter beter om een headset te gebruiken. Hierdoor zullen je klachten verdwijnen. En als je slaapt op een slecht kussen, dan hangt de prognose sterk af van het feit of je een goed kussen aanschaft of dat je doormoddert met je oude kussen. Hetzelfde geldt natuurlijk als de spierverharding wordt veroorzaakt door chronische privé- of professionele stress en de daaruit voortvloeiende permanente spanning.

Als tocht heeft geleid tot spierverharding in de nek, is de prognose ook goed. Met warmte en mogelijk een massage kan het genezingsproces worden versneld, maar ook een spontane regressie van de klachten zonder verdere zelfzorg is mogelijk. Soms wordt een onaangename nekverharding ook veroorzaakt door een verkeerde beet (door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de kaak) of nachtelijk tandenknarsen. Hier kan een bezoek aan een tandarts en adequate behandeling de prognose van spierverharding in de nek aanzienlijk verbeteren.

Preventie

Zoals met alle kwalen, is voorkomen beter dan genezen. Zelfs als de werkplek niet voldoet aan de ergonomische richtlijnen, kan beweging spierverharding in de nek tegengaan. Zachtjes je armen ronddraaien, opstaan ​​als je aan het bellen bent en even wat lopen of je benen onder het bureau bewegen, stoort je niet op het werk. Deze oefeningen verbeteren de bloedcirculatie en voorkomen pijnlijke spierverharding.

Wanneer een pijnlijke trek van de schouders naar het hoofd voelbaar is, is een pauze noodzakelijk. Een paar minuten in de frisse lucht en wat spieroefeningen kunnen de blokkades oplossen en verder werken mogelijk maken. Ontspanningsoefeningen helpen ook om de verharding van de spieren te elimineren. Het is altijd belangrijk om voldoende rust- en ontspanningsmomenten in het normale dagelijkse leven in te bouwen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierverharding in de schouder: oorzaken en behandelingSpierverharding in de schouder: oorzaken en behandelingEen spierverharding in de schouder duidt op verharde spieren in de schouder. In medische kringen wordt spierverharding m…
Spierverharding in de rug: oorzaken, behandeling & preventieSpierverharding in de rug: oorzaken, behandeling & preventieOnder spierverharding wordt een plaatselijke spanning van het spierstelsel verstaan. Een spierverharding is een hard aan…
Spierverharding in dij of bovenbeen: oorzaken en behandelingSpierverharding in dij of bovenbeen: oorzaken en behandelingEen spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak bewegingsbeperkin…
Massage: De klassieker – De Zweedse massageMassage: De klassieker – De Zweedse massageMet wrijven, wringen en kneden ging de Zweed Per Henrik Ling aan het begin van de 19e eeuw zijn medemens te lijf. Zijn b…

Bedplassen bij volwassenen: Oorzaken en behandelingenBedplassen bij volwassenen: Oorzaken en behandelingenBedplassen (nocturnale enuresis) is een probleem dat veel optreedt bij kinderen en meestal resulteert uit een nog niet z…
Huidgezondheid: Tips voor gezonde en goed uitziende huidHuidgezondheid: Tips voor gezonde en goed uitziende huidDe huid is een veerkrachtig orgaan, maar deze is ook gevoelig is voor veel verwondingen, ziekten en problemen. Het is da…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Milius007, Pixabay
 • https://fysiotherapieclaessensvanderijt.nl/aandoeningen/cervicale-wervelkolom/
 • https://www.healthline.com/health/neck-tension
 • https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/computerwerk
 • https://www.triggerpointtherapie.com/over-triggerpoints/wat-zijn-triggerpoints.html
 • https://www.ziekenhuis.nl/behandelingen/t/triggerpointbehandeling/item29707
 • https://www.ergowerken.nl/service/pijn-in-schouder/
 • https://www.uptodate.com/contents/neck-pain-beyond-the-basics
 • Paul Blakey. The muscle book. Himalayan Institute Press, 2006.
 • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Michaeljung/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.