Spierverharding in de schouder: oorzaken en behandeling
Een spierverharding in de schouder duidt op verharde spieren in de schouder. In medische kringen wordt spierverharding myogelose genoemd. Dit is een pijnlijke, knobbelvormige verharding van de spier, meestal gepaard gaande met afname van de werking van de spier. Afhankelijk van het aangedane spierstelsel heeft het verschillende oorzaken en gevolgen. In de schouder is myogelose een veel voorkomend fenomeen. De verharding neemt de vorm aan van een knoop en kan met je vingers worden gevoeld. Zo'n spierverharding vermindert de bloedcirculatie in de spieren. Dit kan leiden tot aanhoudende ontsteking. Een afweermechanisme zorgt er uiteindelijk voor dat de spanning van de spieren blijft toenemen. Het zelfversterkende effect verergert de klacht.
Spierverharding in de schouder
Spierverharding is een veel voorkomende klacht. Als het in de schouder voorkomt, dan gaat het vaak gepaard met hevige
pijn. Deze
schouderpijn kan zelfs over de
nek in
armen en
handen uitstralen. Een verkeerde houding of overbelasting kan leiden tot spierverharding in de schouder. Dit is erg ongemakkelijk. Warmte of een massage kan de pijn verlichten.
Oorzaken van een verharde schouder
In de schouder kan spierverharding worden veroorzaakt door verschillende factoren. In veel gevallen kan de myogelose worden toegeschreven aan een overbelasting van de getroffen spiergroepen. Hier kunnen belastende werkprocessen bij het werken of het sporten de schuldige zijn. Spierverharding in de schouder kan snel tot stand komen door een verkeerde positie van hoofd en nek. Daarom is het belangrijk, vooral tijdens het zitten en liggen, om aandacht te besteden aan een comfortabele hoofdhouding.
Bovendien speelt de liggende positie een belangrijke rol in de slaap. Idealiter zou de rugligging moeten worden ingenomen om de schouder- en nekspieren te verlichten. Op je zij liggen daarentegen kan leiden tot
spierspanning. Op de lange termijn ontwikkelt zich uiteindelijk een spierverharding. Een slecht matras en/of hoofdkussen kan daar debet aan zijn.
Overigens kan spierverharding ook in de hand worden gewerkt door mentale factoren. Spierverharding neemt toe in periodes van
depressie en
angst. Ten slotte kan spierverharding verband houden met een gebrek aan lichaamsbeweging. Continu zitten en liggen leidt tot een (degeneratieve) verandering in de schouderspieren. Dit is op zijn beurt de oorzaak van spierverharding.

Huisarts raadplegen bij een spierverharding in de schouder /
Bron: Michaeljung/Shutterstock.com Onderzoek en diagnose
Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Als de spierverharding enkele dagen of zelfs weken aanhoudt, moet een arts worden geraadpleegd. Daarvoor is de huisarts de eerst aangewezen persoon. Het onderzoek begint met het stellen van vragen over je klachten en het in ogenschouw nemen van je medische geschiedenis. De arts informeert naar mogelijke stress op het werk en in de vrije tijd. Ook werkhouding en zithouding komen aan bod. Hij informeert tevens naar je slaaphouding en je mentale toestand. Daarna volgt lichamelijk onderzoek met een palpatie, waarbij de huisarts je schouders bevoelt en bekijkt. Als er spierverharding aanwezig is, kan de arts deze lokaliseren als een kleine knobbel. Deze is drukgevoelig en kan gemakkelijk worden verplaatst. In de regel is palpatie voldoende voor een diagnose van myogelose.
Beeldvormend onderzoek
Bij twijfel kan het onderzoek worden aangevuld met echografie, CT- en MRI-scan. Op deze manier kunnen kwaadaardige ziekten worden uitgesloten. Uiteindelijk kan
bloedonderzoek een eventuele metabole ziekte of stofwisselingsziekte uitsluiten.

Fysiotherapie /
Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczBehandeling van spierverharding in de schouder
Bij het begin van de behandeling is het belangrijk om de trigger te vermijden. Als het een sportieve activiteit is, is het belangrijk om de intensiteit en duur van de training te verminderen. Meestal neemt een spierverharding na een paar uur of dagen af. Er zijn echter technieken om ontspanning van de spieren te ondersteunen. Fysiotherapie kan in dat kader zinvol zijn. Ook kunnen massage helpen. Dit stimuleert de ontspanning van de aangetaste spieren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pijngrens niet wordt overschreden. Bovendien bieden warme baden en verblijven in de sauna verlichting van de klachten. In plaats van een bad of een sauna kan ook een warme kompres worden gebruikt.
Daarnaast kunnen ontstekingsremmende zalven worden gebruikt. De zogenaamde ontstekingsremmende medicijnen kunnen zonder recept in de apotheek of drogist worden gekocht. In ernstige gevallen schrijft de arts een spierverslapper voor. Spierverslappers zijn medicijnen die de spierspanning verlagen. Bovendien kan de inname van
magnesiumsupplementen ontspanning van de schouderspieren bevorderen. Overigens kunnen deze ook als preventieve maatregelen worden gebruikt. Ten slotte is het belangrijk om voor voldoende hydratatie te zorgen.
Preventie
Met sommige maatregelen is het mogelijk om spierverharding te voorkomen. In de sport is het bijvoorbeeld belangrijk om aandacht te besteden aan een goede warming-up, waarmee de spieren zijn voorbereid op de komende belasting. Daarnaast wordt aanbevolen om rekoefeningen te doen na de training. Ook moet winddichte sportkleding worden gedragen. Het beschermt het lichaam tegen afkoeling. Warmte is een belangrijke factor omdat het de bloedcirculatie in de schouderspieren bevordert.
In de preventie moet ook worden betaald aan een comfortabele zittende en liggende positie. Dit speelt een belangrijke rol, vooral bij langdurig beeldschermwerk. Over het algemeen moet het scherm zich op ooghoogte bevinden, waarbij je ellebogen zachtjes op de tafel rusten.
Bovendien kan spierverharding met massages en met warmtebehandeling worden voorkomen. Deze leiden tot ontspanning en stressverlichting. Ten slotte is het belangrijk om een
magnesiumtekort te voorkomen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen magnesiumtabletten als supplement worden ingenomen. Voorts is het belangrijk om dagelijks voldoende
(water) te drinken.
Lees verder