Spierverharding in de schouder: oorzaken en behandeling

Spierverharding in de schouder: oorzaken en behandeling Een spierverharding in de schouder duidt op verharde spieren in de schouder. In medische kringen wordt spierverharding myogelose genoemd. Dit is een pijnlijke, knobbelvormige verharding van de spier, meestal gepaard gaande met afname van de werking van de spier. Afhankelijk van het aangedane spierstelsel heeft het verschillende oorzaken en gevolgen. In de schouder is myogelose een veel voorkomend fenomeen. De verharding neemt de vorm aan van een knoop en kan met je vingers worden gevoeld. Zo'n spierverharding vermindert de bloedcirculatie in de spieren. Dit kan leiden tot aanhoudende ontsteking. Een afweermechanisme zorgt er uiteindelijk voor dat de spanning van de spieren blijft toenemen. Het zelfversterkende effect verergert de klacht.

Spierverharding in de schouder

Spierverharding is een veel voorkomende klacht. Als het in de schouder voorkomt, dan gaat het vaak gepaard met hevige pijn. Deze schouderpijn kan zelfs over de nek in armen en handen uitstralen. Een verkeerde houding of overbelasting kan leiden tot spierverharding in de schouder. Dit is erg ongemakkelijk. Warmte of een massage kan de pijn verlichten.

Oorzaken van een verharde schouder

In de schouder kan spierverharding worden veroorzaakt door verschillende factoren. In veel gevallen kan de myogelose worden toegeschreven aan een overbelasting van de getroffen spiergroepen. Hier kunnen belastende werkprocessen bij het werken of het sporten de schuldige zijn. Spierverharding in de schouder kan snel tot stand komen door een verkeerde positie van hoofd en nek. Daarom is het belangrijk, vooral tijdens het zitten en liggen, om aandacht te besteden aan een comfortabele hoofdhouding.

Bovendien speelt de liggende positie een belangrijke rol in de slaap. Idealiter zou de rugligging moeten worden ingenomen om de schouder- en nekspieren te verlichten. Op je zij liggen daarentegen kan leiden tot spierspanning. Op de lange termijn ontwikkelt zich uiteindelijk een spierverharding. Een slecht matras en/of hoofdkussen kan daar debet aan zijn.

Overigens kan spierverharding ook in de hand worden gewerkt door mentale factoren. Spierverharding neemt toe in periodes van depressie en angst. Ten slotte kan spierverharding verband houden met een gebrek aan lichaamsbeweging. Continu zitten en liggen leidt tot een (degeneratieve) verandering in de schouderspieren. Dit is op zijn beurt de oorzaak van spierverharding.

Huisarts raadplegen bij een spierverharding in de schouder / Bron: Michaeljung/Shutterstock.comHuisarts raadplegen bij een spierverharding in de schouder / Bron: Michaeljung/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Als de spierverharding enkele dagen of zelfs weken aanhoudt, moet een arts worden geraadpleegd. Daarvoor is de huisarts de eerst aangewezen persoon. Het onderzoek begint met het stellen van vragen over je klachten en het in ogenschouw nemen van je medische geschiedenis. De arts informeert naar mogelijke stress op het werk en in de vrije tijd. Ook werkhouding en zithouding komen aan bod. Hij informeert tevens naar je slaaphouding en je mentale toestand. Daarna volgt lichamelijk onderzoek met een palpatie, waarbij de huisarts je schouders bevoelt en bekijkt. Als er spierverharding aanwezig is, kan de arts deze lokaliseren als een kleine knobbel. Deze is drukgevoelig en kan gemakkelijk worden verplaatst. In de regel is palpatie voldoende voor een diagnose van myogelose.

Beeldvormend onderzoek

Bij twijfel kan het onderzoek worden aangevuld met echografie, CT- en MRI-scan. Op deze manier kunnen kwaadaardige ziekten worden uitgesloten. Uiteindelijk kan bloedonderzoek een eventuele ​​metabole ziekte of stofwisselingsziekte uitsluiten.

Fysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczFysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Behandeling van spierverharding in de schouder

Bij het begin van de behandeling is het belangrijk om de trigger te vermijden. Als het een sportieve activiteit is, is het belangrijk om de intensiteit en duur van de training te verminderen. Meestal neemt een spierverharding na een paar uur of dagen af. Er zijn echter technieken om ontspanning van de spieren te ondersteunen. Fysiotherapie kan in dat kader zinvol zijn. Ook kunnen massage helpen. Dit stimuleert de ontspanning van de aangetaste spieren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pijngrens niet wordt overschreden. Bovendien bieden warme baden en verblijven in de sauna verlichting van de klachten. In plaats van een bad of een sauna kan ook een warme kompres worden gebruikt.

Daarnaast kunnen ontstekingsremmende zalven worden gebruikt. De zogenaamde ontstekingsremmende medicijnen kunnen zonder recept in de apotheek of drogist worden gekocht. In ernstige gevallen schrijft de arts een spierverslapper voor. Spierverslappers zijn medicijnen die de spierspanning verlagen. Bovendien kan de inname van magnesiumsupplementen ontspanning van de schouderspieren bevorderen. Overigens kunnen deze ook als preventieve maatregelen worden gebruikt. Ten slotte is het belangrijk om voor voldoende hydratatie te zorgen.

Preventie

Met sommige maatregelen is het mogelijk om spierverharding te voorkomen. In de sport is het bijvoorbeeld belangrijk om aandacht te besteden aan een goede warming-up, waarmee de spieren zijn voorbereid op de komende belasting. Daarnaast wordt aanbevolen om rekoefeningen te doen na de training. Ook moet winddichte sportkleding worden gedragen. Het beschermt het lichaam tegen afkoeling. Warmte is een belangrijke factor omdat het de bloedcirculatie in de schouderspieren bevordert.

In de preventie moet ook worden betaald aan een comfortabele zittende en liggende positie. Dit speelt een belangrijke rol, vooral bij langdurig beeldschermwerk. Over het algemeen moet het scherm zich op ooghoogte bevinden, waarbij je ellebogen zachtjes op de tafel rusten.

Bovendien kan spierverharding met massages en met warmtebehandeling worden voorkomen. Deze leiden tot ontspanning en stressverlichting. Ten slotte is het belangrijk om een magnesiumtekort te voorkomen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen magnesiumtabletten als supplement worden ingenomen. Voorts is het belangrijk om dagelijks voldoende (water) te drinken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder behandelenSpierpijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, om er van af te komen zul je de oorzaak moeten vaststellen e…
De schouder uit de kom!De schouder uit de kom!Je valt of je maakt een vreemde beweging, waardoor de arm te ver zijdelings ten opzichte van het lichaam wordt bewogen.…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…

Shock: Oorzaken, soorten, symptomen, behandeling en prognoseShock: Oorzaken, soorten, symptomen, behandeling en prognoseEen shock is een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer het lichaam onvoldoende bloedstroom krijgt. Door een…
Depressie bij tieners: Omgaan met depressie bij adolescentenDepressie bij tieners: Omgaan met depressie bij adolescentenTieners staan onder veel druk, gaande van de veranderingen in de puberteit tot vragen over wie ze zijn en waar ze in pas…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/studio-fi
  • https://www.tmc-chiswick.com/blog/119-what-are-knots-in-muscles-2
  • https://www.encyclo.nl/begrip/Myogelose
  • https://thelazypanda.net/muscle-hardening-causes-and-treatments/
  • https://www.clinicaladvisor.com/home/features/clinical-challenge/pain-and-hardening-of-the-skin-constricts-shoulder-movement/
  • https://www.hierhebikpijn.nl/medicijnen/spierverslappers
  • https://www.kybun.com/advisor/health-conditions-does-kybun-help/myogelosis-muscle-pain-myalgia-persistent-muscle-tension-trigger-point.html
  • Paul Blakey. The muscle book. Himalayan Institute Press, 2006.
  • Afbeelding bron 1: Michaeljung/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.