InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Acromioclaviculaire luxatie

Acromioclaviculaire luxatie

Bij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een harde klap of na een val. In dit artikel lees je over het AC gewricht, de verschillende gradaties van beschadiging ervan en de behandeling ervan.

Het ACgewricht

Het AC gewricht zorgt voor de verbinding tussen sleutelbeen en het bovenste deel van het schouderblad. Het is een zeer belangrijk gewricht, omdat het de gehele beweeglijkheid van de schoudergordel en arm regelt. Als dit gewricht niet functioneert, wordt de bewegingsvrijheid van de arm met ongeveer 20% beperkt.

Drie verschillende gradaties

Een AC luxatie kan ingedeeld worden in drie verschillende gradaties, waarbij graad I het minst ernstig is en graad III het ernstigst.

Graad I

 • Lichte pijn en zwelling ter hoogte van het AC gewricht
 • Lichte pijn ter hoogte van het AC gewricht bij beweging van de schouder
 • Geen pijn ter hoogte van de CCligamenten

Graad II

 • Duidelijke pijn ter hoogte van het AC gewricht
 • Eventueel zwelling ter hoogte van het AC gewricht
 • Sleutelbeen kan bewegen bij druk
 • Pijn ter hoogte van de CCligamenten

Behandeling
Een graad I of II luxatie wordt in principe niet operatief behandeld. De schouder moet rusten, dit kan met behulp van een mitella, waarna een begin gemaakt kan worden met fysiotherapie. De meeste patiënten houden nog een tijd lang pijnklachten, maar wanneer deze verdwenen zijn is de schouder weer in orde.

Graad III

 • De patiënt ondersteunt de elleboog van de aangedane schouder om de pijn te verlichten
 • Iedere schouderbeweging veroorzaakt pijn
 • Duidelijke zwelling ter hoogte van het AC gewricht
 • Het uiteinde van het sleutelbeen kan ingedrukt worden, als een pianotoets

Behandeling
In het geval van een graad III luxatie kan er besloten worden om over te gaan tot een operatie. Dit gebeurt vaak in het geval van letsel bij sportief actieve mensen of mensen die zwaar fysiek werk doen waarbij goed gebruik van de schouder essentieel is. Bij deze operatie wordt het gewricht hersteld en wordt het sleutelbeen op zijn normale positie ten opzichte van het schouderblad geplaatst.

© 2012 - 2019 Flew, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Luxatie van de schouder - oorzaken, symptomen en behandelingSchouderluxatie wordt ook wel in de volksmond ‘een schouder uit de kom’ genoemd. Het schoudergewricht bestaat uit een pa…
Luxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingLuxatie van de heup: Oorzaken, symptomen en behandelingEen heupluxatie is een aandoening waarbij de heupkop van de femur (bovenbeen) uit de heupkom 'schiet', meestal ten gevol…
Plexus brachialisDe plexus brachialis is een complex vlechtwerk van verschillende zenuwen. Een zenuw geleidt signalen van de spieren naar…
Aandoeningen hond: losse knieschijfAandoeningen hond: losse knieschijfEen losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd, is een aandoening waarbij de knieschijf af en toe of helemaal uit…
Pijn aan schouderbladPijn aan schouderbladPijn aan het schouderblad of tussen de schouders kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van een blessure o…
Bronnen en referenties
 • Viasana.nl

Reageer op het artikel "Acromioclaviculaire luxatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Flew
Laatste update: 25-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!