Zenuwpijn of neuralgie en wat te doen

Zenuwpijn of neuralgie is bij sommige mensen zo heftig dat het dagelijks leven er sterk door wordt beïnvloed. Zenuwpijn of neuralgie is een pijn die in het algemeen in aanvallen als pijnscheuten optreedt in het gebied van een gevoelszenuw. De pijn wordt meestal veroorzaakt doordat een zenuw beschadigd is maar kan ook optreden als een zenuw beklemd is geraakt. Er bestaan verschillende behandelingen voor zenuwpijn of neuralgie maar een behandeling lijkt soms wel detectivewerk.

Veroorzaakt door ontsteking of druk op zenuw

Een zenuw bestaat uit een aantal vezels die signalen naar de hersenen stuurt en vanuit de hersenen naar alle delen van het lichaam. Omdat zenuwen signalen naar de hersenen voeren kunnen ze ook pijnsignalen naar de hersenen sturen. Elke zenuw is aan een bepaald lichaamsdeel gekoppeld waardoor zenuwpijn in verschillende plaatsen van het lichaam kan voorkomen. Meest voorkomende zenuwpijn is echter in een gedeelte van het gezicht of in de armen, benen of rug. In het merendeel van de gevallen wordt de zenuwpijn veroorzaakt door een ontsteking maar de oorzaak kan, zoals bij een hernia, ook druk op de zenuw zijn vanuit de wervels.

Blijf niet doorlopen met zenuwpijn of neuralgie

Bij chronische zenuwpijn is het belangrijk om de realiteit onder ogen te zien en daarna is het goed om er mee te leren omgaan. Maar daar is hulp bij geboden. Met chronische zenuwpijn moet u niet door blijven lopen. Ga in eerste instantie naar een huisarts. Probeer een zo duidelijk mogelijk verhaal te houden over de pijn en de plek waar die zit en wanneer het erger wordt of juist draaglijker. Een zenuwbeschadiging geneest nagenoeg nooit vanzelf en kan langdurig pijn veroorzaken. Een behandeling die een huisarts voorschrijft moet daarom lange tijd worden gevolgd en in sommige gevallen zelfs levenslang.

Bepaling juiste plek moeilijk

De bepaling van de juiste pijnplek is echter moeilijk omdat de pijn op een andere plek kan worden gevoeld dan waar de beschadiging zit. Zo kan bijvoorbeeld bij een hernia in de rug de pijn ook gevoeld worden in de bil of het been en zelfs in de voet omdat de zenuw daar ook naar toe leidt.

Doorverwijzing naar specialist

Soms zal een huisarts na een onderzoek en op grond van uw verhaal doorverwijzen naar bijvoorbeeld een neuroloog, internist, orthopedisch chirurg of een pijnspecialist. Dit is volledig afhankelijk van de soort zenuwpijn en de ernst van de klachten.

Behandeling zoeken is soms detectivewerk

Maar helaas komt het voor dat zenuwpijn nooit meer geheel weggaat. De pijn kan wel in alle gevallen zoveel mogelijk verminderd worden waarvoor diverse behandelingen bestaan. Het is echter niet zo dat een behandeling bij iedereen hetzelfde uitpakt. Waar de een veel profijt van heeft kan bij een ander nauwelijks helpen. Voor degene die de pijn bestrijdt is het soms een langdurig zoeken om de juiste behandeling te vinden wat eigenlijk een soort detectivewerk lijkt. Ook slaat een behandeling die op zich goed is niet altijd zodanig aan dat er meteen resultaten worden bereikt.

Verschillende behandelingen voor zenuwpijn

Bij zenuwpijn zijn verschillende behandelingen mogelijk zoals:

Acupunctuur

Veel lijders aan zenuwpijn hebben baat bij behandelingen met acupunctuur.

Bewegingstherapie

Bij zenuwpijn is het goed om in beweging te blijven en de spieren in een goede conditie te houden. Op die manier kan voorkomen worden dat de pijn erger wordt.

Fysiotherapie

Bij fysiotherapie kan de behandeling vooral gericht worden op het zo goed mogelijk functioneren ondanks de pijn.

Gesprekstherapie

Een manier om te leren omgaan met zenuwpijn is gesprekstherapie. Door over de pijn te praten en over de invloed van de pijn op het dagelijkse leven kunnen de klachten verminderen.

Medicatie

Door medicijnen kan getracht worden de draaglijkheid van de zenuwpijn te vergroten.

Ontspanningstechnieken

Spanningen vergroten in het algemeen de pijn wat met technieken om te ontspannen kan worden tegengegaan zoals bijvoorbeeld yoga.

Transcutane Elektrische NeuroStimulatie

Door middel van een klein apparaatje, Transcutane Elektrische NeuroStimulatie (TENS) genaamd, kunnen stroomstootjes afgegeven worden waardoor de zenuwen worden afgeremd die de pijnprikkels afgeven. Een dergelijk apparaatje kan door patiënten thuis worden gebruikt.

Warmtebehandeling

Warmtebehandelingen kunnen een verzachtende werking hebben.

Zenuwblokkade of zenuwverdoving

Soms kan de zenuw worden geblokkeerd of verdoofd waardoor geen pijnprikkel meer naar de hersenen kan worden doorgegeven. Dit gebeurt door een verdovende of pijnstillende stof in de zenuw te spuiten

Zenuwoperatie

Het kan zijn dat de zenuwpijn wordt veroorzaakt doordat een gezwel op de zenuw drukt. In dat geval is het soms mogelijk om dit operatief te verwijderen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Rickandie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zenuwpijn of neuralgieZenuwpijn of neuralgieZenuwpijn wordt ook wel neuralgie genoemd. Het is pijn die gevoeld wordt in de omgeving van een gevoelszenuw. Gevoelszen…
Glossofaryngeale neuralgie: Zenuwpijn in het gezichtGlossofaryngeale neuralgie: Zenuwpijn in het gezichtBij glossofaryngeale neuralgie ontstaat schade van de negende schedelzenuw. Hierdoor ervaren patiënten extreme pijn in d…
Kiespijn: oorzaken & behandelingKiespijn of tandpijn is een van de vervelendste soorten pijn. Er is sprake van een constante, zeurende pijn, onderbroken…
Oorzaken van zenuwpijnOorzaken van zenuwpijnZenuwpijn en fantoompijn laten zich helaas niet bestrijden met gewone pijnstillers van de drogist. Een bezoek aan de hui…

Maculadegeneratie of MD (afnemen centrale gezichtsscherpte)Maculadegeneratie of MD (afnemen centrale gezichtsscherpte)Meer dan negentig procent van alle informatie verkrijgen we via onze ogen. Natuurlijk heb je geen keuze maar veel mensen…
Acromioclaviculaire luxatieBij een Acromioclaviculaire (AC) luxatie is het sleutelbeen uit de kom geraakt. Dit kan veroorzaakt worden door een hard…
Bronnen en referenties
  • Stopdepijn.nl
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Zenuwpijn of neuralgie en wat te doen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ilse, 27-03-2017 12:33 #2
Ben aan rug geopereerd 3x, laatste keer met plaat en vijzen.
En dan is de miserie begonnen. helse pijn aan voet, precies een open wonde waar ze aankomen met steken in voet. ondraaglijk. slaap amper 4 uur, kan gewoon niet meer functioneren. Hoop dat pijnarts me kan helpen! tramadol helpt niet, niks helpt. en neurochirurg kijkt amper naar je voet. Heeft tijd nodig. Maar ondertussen zit ik er wel mee. dus, wie kan me helpen?

Louiza, 14-12-2015 01:16 #1
Ik heb altijd pijn bij linker schouderblad long er drukkend gevoel naar mijn arm kan hier ook niet door slapen. Duizelig vaak. Gebruik tramadol 3 keer 50 mg. Maar werkt niet echt wat nu? Ik weet me geen raad ren steeds naar huisarts en fysio helpt niet. Tramadol en oxacepam om teslapen. Maar lignog wakker van de pijn. Weet iemand raad. Gr en dank

Infoteur: Rickandie
Laatste update: 16-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijnbestrijding
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!