Oorzaken van zenuwpijn

Oorzaken van zenuwpijn Zenuwpijn en fantoompijn laten zich helaas niet bestrijden met gewone pijnstillers van de drogist. Een bezoek aan de huisarts is altijd nodig teneinde zo snel mogelijk de oorzaak op te sporen, waardoor veel leed kan worden voorkomen. Wat zijn eigenlijk de oorzaken en symptomen van zenuwpijn?

Zenuwpijn of neuropathische pijn

Het zenuwstelsel is als volgt opgebouwd: Hersenen, het ruggenmerg, het centrale zenuwstelsel, de zenuwen, het perifere zenuwstelsel. Als zich ergens beschadigingen hebben voorgedaan kan dat resulteren in zenuwpijn (neuropathische pijn).

In zon 90% van alle gevallen is een beschadiging van het perifere zenuwstelsel de oorzaak van de pijn. Gordelroos is bijvoorbeeld zon aanleiding. Zenuwpijn die voortkomt uit een beschadiging van het centrale zenuwstelsel kan komen door een bloeding van het ruggenmerg of door een herseninfarct.

Pijnfunctie

De functie van pijn is overduidelijk; het zorgt dat we ons niet aan een hete kachel branden enz. Of dat je niet blijft hardlopen met hevige spierpijn.

Bij zenuwpijn wordt het pijnsignaal echter volkomen willekeurig gegeven en soms zelfs continue. Terwijl er helemaal niets aan de hand is krijgt u zomaar het signaal "heet" door. Een streling kan pijn doen. U voelt naalden, maar er is geen naald te bekennen. Dit zijn voorbeelden waarbij er sprake is van beschadiging van de gevoelszenuwen. De manier waarop wij prikkelingen ervaren wordt bepaald door de gevoelszenuwen: is iets warm, koud, prettig of pijnlijk om te voelen?

Oorzaken van zenuwpijn

Een beschadigde gevoelszenuw kan leiden tot chronische of acute pijn in diverse gradaties. Er zijn nog meerdere vormen van zenuwpijn. De symptomen en klachten verschillen per persoon. De belangrijkste oorzaken zijn:

Ongeval of een operatie

Littekenpijn na operatie, of fantoompijn na een amputatie. In het laatste geval is het deel van de hersenen dat bijvoorbeeld de geamputeerde arm of voet aanstuurde nog steeds actief, dus ondanks dat het lichaamsdeel weg is. Dit kan zorgen voor chronische of acute pijn. Mensen met een dwarslaesie hebben ook vaak last van zenuwpijn.

Druk op, of beschadiging van een zenuw

Komt een zenuw in de verdrukking, dan kan zich een 'schietende' pijn vormen. Bijvoorbeeld bij een tumor of een hernia. Een dergelijke zenuwpijn wordt neuralgie genoemd. Ischias is hiervan eveneens een bekend voorbeeld. Er is dan een geïrriteerde heupzenuw, bijvoorbeeld als gevolg van te zwaar tillen.

Infectie

Het zenuwstelsel kan aangetast worden door verschillende infecties, bijvoorbeeld gordelroos, HIV, de ziekte van Lyme. Gordelroos bijvoorbeeld veroorzaakt in 10 tot 15% van de gevallen zenuwpijn, met name bij patiënten ouder dan vijftig jaar.

Schadelijke stoffen

Ook stoffen die je binnenkrijgt kunnen het zenuwstelsel beschadigen. Chemotherapie is daarvan het bekendste voorbeeld. Daardoor krijgen veel kankerpatiënten zenuwpijn. Dit kan natuurlijk ook het gevolg zijn van een operatie of de vorm van de kanker. Maar er is tevens een groep patiënten, waarbij de chemotherapie de oorzaak van de pijn is.

Te veel alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een langdurig en ernstig tekort aan voedingstoffen en op die manier resulteren in beschadigingen aan het zenuwstelsel.

Diabetes (suikerziekte)

Circa een kwart van de diabetespatiënten heeft hinder van zenuwpijn. De te hoge bloedsuikerspiegel (hypoglycemie) beschadigt namelijk de zenuwen, vooral in handen en voeten. Naast pijn is bij diabetes echter tevens gevoelloosheid een risico. Wondjes kunnen over het hoofd worden gezien en gaan daarom ontsteken.

Beschadiging van het centrale zenuwstelsel

Een bloeding in het ruggenmerg, Multiple Sclerose of een herseninfarct kunnen zenuwpijn tot gevolg hebben.

Bezoek de huisarts

Het is helaas niet altijd even eenvoudig om zenuwpijn te herleiden tot een van de genoemde oorzaken. Teneinde een zo goed mogelijke diagnose te kunnen stellen, vraagt een arts behalve naar het soort pijn, ook naar het medische verleden van de degene die zenuwpijn heeft.

Vanzelfsprekend is het belangrijk om in geval van pijnklachten de huisarts te raadplegen. Zelfzorgmedicijnen hebben bij zenuwpijn meestal geen resultaat. Een tijdige professionele behandeling kan daarenrtegen veel narigheid voorkomen.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Neuropathische pijnNeuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn, ontstaat door acuut of chronisch letsel van het zenuwstelsel. Door bescha…
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Zenuwpijn of neuralgieZenuwpijn of neuralgieZenuwpijn wordt ook wel neuralgie genoemd. Het is pijn die gevoeld wordt in de omgeving van een gevoelszenuw. Gevoelszen…

Huidkanker: epidemiologische kenmerken en oorzakenHuidkanker: epidemiologische kenmerken en oorzakenHuidkanker is een van de minst gevaarlijke vormen van kanker, maar niettemin een ziekte die voorkomen moet worden. In te…
Angstaanval: InstortingsangstAngstaanval: InstortingsangstEr bestaan heel veel soorten angsten: claustrofobie, spinnenangst, pathofobie en nog veel meer... maar 1 angst komt niet…
Bronnen en referenties
  • Plus
Reactie

W. Sierdsema, 23-02-2016
Na een jarenlange pijn aan de onderkant van de voet werd een ontstoken zenuw verwijderd. De pijn is echter niet verdwenen en dit werd afgedaan als fantoompijn welke zich uit in een brandend gevoel met aan het eind van de dag hevige uitstraling naar de voorvoet / eind van de tenen. Ik gebruik 2 x daag lyrica aangezien ik geen morfine verdraag. Mijn vraag is of de Tens behandeling voor mij baat zou hebben.

Met vriendelijke groet Winifred Sierdsema Reactie infoteur, 25-02-2016
Spijt me daarin kan ik u niet adviseren, maar misschien vindt u hier meer info:

olvg.nl/afdelingen/fysiotherapie/medische_informatie/tens_behandeling_bij_pijn

Succes en vriendelijke groet,
Rob

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.