Ziekte: Multiple Sclerose

Ziekte: Multiple Sclerose Er zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aantast. Door deze ziekte gaan er van de hersenen geen signalen meer naar sommigen delen van je lichaam.

De ziekte multiple sclerose


Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) komt in het algemeen voor bij mensen tussen de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Het is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel en daarom geen spierziekte wat veel mensen denken. Bij deze ziekte kunnen zenuwen beschadigen en en soms ook niet meer herstellen. Bij MS is het zo dat je plotseling andere klachten kan krijgen dan welke je normaal hebt. Dit komt door het feit dat er een nieuw litteken ontstaat in de hersenen waardoor je hersenen niet meer goed via die plek een signaal door kunnen geven aan de zenuwen. De klachten kunnen ook ineens weer minder worden en is het even rustig.

Vormen van Multiple Sclerose

Progressieve Multiple Sclerose

Deze vorm van MS houdt in dat de MS heel sluipend begint en dat het langzamerhand steeds slechter gaat.

Secundair progressieve Multiple Sclerose

Bij deze vorm van MS heeft de lijder in het begin veel up's en down's. Bij deze vorm kan de lijder binnen een paar jaar langzaam aan achteruit gaan.

Symptomen

  • Minder gevoel in je vingers
  • Minder goed kunnen lopen
  • Af en toe vermindert zicht
  • Vermoeidheid
  • Af en toe niet goed horen

Leefstijl aanpassen

Helaas moet iemand met MS zijn/haar leefstijl aanpassen, hoe moeilijk het ook is. De lijder zal hier enorm van moeten bijstellen maar het is allemaal in positieve zin. Hij/zij zal hier veel profijt van hebben.

Rolstoel of krukken

Wanneer iemand er slecht aan toe is en niet meer goed kan lopen door de ziekte, kan het zijn dat de lijder een rolstoel of krukken krijgt. Maar er zijn ook veel mensen die geen hulpmiddel nodig hebben en waar je het niet aan ziet dat ze MS hebben. Van de mensen die MS hebben, zitten er ongeveer 20% van de mensen binnen 10 jaar in een rolstoel. Dit zal binnen 20 jaar 50% van de mensen zijn.

Behandeling

Helaas is de ziekte niet te genezen. Ook zijn de wetenschappers er nog niet uit wat de oorzaak van de ziekte is. Wel zijn er medicijnen die de symptomen kunnen verminderen. Maar er zijn ook therapieën die kunnen helpen bij de ziekte zoals fysiotherapie en/of ergotherapie. Coaching of begeleiding is erg belangrijk in dit stadium.
© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Ziekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnZiekte van Balo: Auto-immuunaandoening met hoofdpijnDe ziekte van Balo is een zeldzame en progressieve ziekte met onbekende oorzaak waarbij schade aan het hersenweefsel en…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…

Ziekte van Hodgkin: symptomen, diagnose, behandelingZiekte van Hodgkin: symptomen, diagnose, behandelingDe ziekte van Hodgkin komt vooral voor bij jonge mensen, tussen de 15 en 45 jaar, en komt iets vaker voor bij mannen dan…
Ziekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingZiekte van Ménière: diagnose, symptomen, behandelingDe diagnose ziekte van Ménière is vervelend voor de betreffende persoon. De ziekte heeft een grote negatieve impact op h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SGENET, Pixabay
  • http://www.fysiotherapie-amsterdam.nl/MS.html
Reactie

Marijke, 03-08-2012
Goede middag,
Onlangs heb ik een MRI-scan een een ruggeprik gehad om te zoeken naar de oorzaak van de ontstekingen in mijn hersrenen:

-mutipele demyelinisatiehaarden in de witte stof waarvan een aantal het aspect van de Dawsons fingers hebben
- deze haarden zijn gelokaliseerd in en rond het corpus callosum
- infratentorieel geen afwijkingen
- verder geen bijzonderheden zoals tumor
Conclusie: demyelinisatie haarden in de witte stof zoals wel bij MS gezien wordt - aldus de radioloog
Eindconclusie neuroloog: ME/CVS.

Dus: alles wijst op MS, maar uit de ruggeprik is niets gekomen. De neuroloog heeft echter een zeer korte anamnese gedaan wat betreft neurologische verschijnselen.
Maar, omdat ik geen verlammingsverschijnselen in arm, been of gezicht, geen plasproblemen, geen aangezichtsproblemen en geen prikkelingen heb, is het geen MS.
Aangezien de anamnese veel te kort was, veel te weinig tijd natuurlijk, en omdat de vraag me overviel of ik uitvalsverschijnselen heb gehad, kon ik dat niet zo gauw bedenken. Omdat ik altijd maar alles verdoezel, altijd zoveel ellende heb dat je niet meer beter weet. Maar zo'n 8 jaar geleden begon het veel erger te worden in mijn hoofd, ernstig suizen, erge draaiduizelingen. In maart jl. heb ik een paar keer achter elkaar door mijjn benen gezakt door ernstige duizelingen. Ook heb ik bij inspanning lichte wegrakingen. De huisarts zei ook dat ik neurologische verschijnselen had.

Zou ik eventueel een second opinion kunnen aanvragen? Volgens mij komt het namelijk wel eens voor dat de diagnse MS wordt gemist.

Graag uw reactie Reactie infoteur, 03-08-2012
Beste Marijke,

Erg vervelend voor je allemaal! Aan je verhaal te lezen is het inderdaad misschien verstandig om een second opinion aan te vragen. Ik ben geen arts, dus ik durf helaas niets te zeggen over hoe en wat verder.

Heel veel succes!

Gr. Rozanne

Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 01-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.