Ziekte van Hodgkin: symptomen, diagnose, behandeling

Ziekte van Hodgkin: symptomen, diagnose, behandeling De ziekte van Hodgkin komt vooral voor bij jonge mensen, tussen de 15 en 45 jaar, en komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het genezingspercentage bij patiënten zonder uitzaaiingen is hoog, als er therapie plaatsvindt. Als er uitzaaiing heeft plaatsgevonden is het genezingspercentage veel lager. Behandeling kan plaatsvinden met bestraling of chemotherapie, of een combinatie ervan.

Ziekte van Hodgkin


Lymfe en het lymfestelsel

Door het lymfestelsel in het lichaam stroomt lymfe. Dit is een heldere, lichtgele vloeistof met voornamelijk witte bloedcellen en rode bloedcellen. De witte bloedcellen bestrijden infecties in het lichaam. Grote groepen lymfevaten bevinden zich bij de oksels, in de liezen, het onderlichaam en de hals. Als lymfocyten ongeremd gaan groeien noem je het lymfoom. De ziekte van Hodgkin is daar een voorbeeld van. Het kan ontstaan in de lymfeknopen, de milt, de amandelen, het beenmerg en de zwezerik. De oorzaak is nog onbekend, al wordt er gedacht aan een verband met het Epstein-Barrvirus, wat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.

Symptomen ziekte van Hodgkin

  • Opgezwollen lymfeklieren, die ook pijnlijk kunnen zijn
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Jeuk
  • Nachtzweten
  • Gewichtsverlies

Diagnose stellen ziekte van Hodgkin

  • Lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek, waarmee bloedarmoede kan worden aangetoond. Er wordt ook getest op de ziekte van Pfeiffer en andere ziekten die gezwollen lymfeklieren veroorzaken, om die ziekten uit te sluiten.
  • Bioptie van het aangedane lymfeweefsel en het beenmerg
  • Röntgenfoto’s van de borst, waarbij de lymfeklieren te zien zullen zijn
  • CT scan van het hele lichaam, om alle lymfeknopen te checken op de ziekte

Behandeling ziekte van Hodgkin

  • Bestraling
  • Chemotherapie
  • Eventueel immunotherapie waarbij stoffen worden ingebracht die het afweersysteem van de persoon versterken
  • Transplantatie van stamcellen na bestraling. De eigen cellen zijn kapot gegaan, de nieuwe stamcellen kunnen zich specialiseren tot rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Tijdens behandeling met chemotherapie wordt je vatbaarder voor infecties, doordat het eigen afweersysteem wordt onderdrukt. Het is belangrijk om direct de arts te waarschuwen als je koorts krijgt. Chemotherapie en bestraling kunnen negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Vermoeidheidsklachten

Zowel door de ziekte als door de behandeling kan ernstige vermoeidheid optreden, die lang kan aanhouden.

Pijnklachten

Pijnklachten kunnen optreden, maar meestal is het onder controle te houden. Neem bij erge pijnklachten contact op met uw behandelend arts.

Lees verder

© 2011 - 2025 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskundige methodiek: Morbus hodgkinHet lichaam beschikt over een lymfevatenstelsel. Dit stelsel vervoert lymfe, deze lymfe wordt in de lymfeklieren gefilte…
Lymfeklierkanker (maligne lymfoom)Lymfeklierkanker (maligne lymfoom)Lymfeklierkanker (maligne of kwaadaardig lymfoom) is een type kanker waarbij kwaadaardige witte bloedcellen - ofwel lymf…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…

Het syndroom van AngelmanHet syndroom van Angelman is een aangeboren aandoening die gepaard gaat met een verstandelijke beperking.
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Bronnen en referenties
  • www.medicinfo.nl
  • Boek Bloed en immuunsysteem ISBN 978 90 6407 793 7
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 23-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.