Multiple Sclerose en Homeopathie

Multiple Sclerose en Homeopathie Multiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen die het leven van een patiënt moeten verbeteren, is er ook een homeopathische behandeling.

Multiple Sclerose

Wat is Multiple Sclerose

Multiple Sclerose, ook wel MS, is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. De myelinescheden rond de zenuwvezels worden beschadigd door afweercellen van het immuunsysteem. Het is nog niet bekend wat de oorzaken zijn van het ontstaan van MS. Erfelijkheid zou een oorzaak kunnen zijn. Men gaat er echter van uit dat de oorzaak van MS een combinatie is van genetische factoren en de omgeving waarin men leeft. Hoe dichter een streek namelijk bij de evenaar ligt, hoe minder MS er voor komt. Verder is gebleken uit onderzoek dat een persoon die in een noordelijk land ligt en op jonge leeftijd naar een streek dichter bij de evenaar verhuist, minder kans heeft op MS dan een leeftijdsgenoot die niet verhuisde in de tussentijd.

Symptomen

De klachten van patienten verschillen zeer per geval. De klachten hangen onder andere af van de plaats waar de ontstekening begint. Veel voorkomende klachten zijn echter:

 • Tintelingen, gevoelens van zwakte of gevoelloosheid in handen, voeten of zelfs een hele zijde van het lichaam.
 • Een wazig gezichtsvermogen.
 • Spierkrampen, constipatie en stemmingswisselingen.
 • Een zwaar gevoel in handen en voeten.
 • Moeite met lopen en spreken.
 • Duizligheid en misselijkheid.

Hoe vaak komt Multiple Sclerose voor

In de BeNeLux komt MS bij ongeveer 1 op de 1000 voor. Vrouwen lijden vaker aan de aandoening dan mannen. Verder worden vooral jongvolwassenen getroffen door de ziekte. Hoe dichter een streek ligt bij de evenaar, hoe lager het aantal gevallen van MS is.

Wat is Homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeskunst waarbij niet alleen lichamelijk symptomen behandeld worden, maar de hele mens. De gedachte hierachter is de overtuiging dat lichaam en geest heel nauw met elkaar verbonden zijn en om die reden kan het ene niet genezen zonder ook naar het andere te kijken. Homeopathen gaan nog steeds uit van een principe dat de Griek Hipocrates lang geleden bedacht. Een stof die een gezonde mens ziek maakt, kan een zieke mens die kampt met de zelfde symptomen, beter maken.

Het was Samuel Hanhnemann die actief begon met het onderzoeken van natuurlijke bronnen en hun genezende krachten. Sindsdien is de homeopathie verder ontwikkeld.

Multiple Sclerose en Homeopathie

In de homeopathie gelooft men dat de oorzaak van MS een intrinsieke zwakte van het zenuwstelsel is. Trauma’s, infecties en giftige metalen verergeren de staat waarin het zenuwstelsel verkeert. Daarom wordt er goed gekeken naar emotionele factoren in het leven van patienten. Verder worden er medicijnen voor geschreven die een specifieke klacht behandelen. Sommige geneesmiddelen hebben echter direct te maken met het zenuwstelsel. Dit zijn:

 • Arg-n
 • Causticum
 • Nat-m
 • Lachesis
 • Phosophoros
 • Plumblum
 • Tarentula
 • Agaricus

Verder wordt een voedingspatroon aangeraden waarin dierlijke vetten gemeden worden. Ook glutenvrij eten en gammalinoleenzuur kan goed zijn. Cafeine, daarentegen moet bij voorkeur vermeden worden. Regelmatige beweging en regelmatige rust zijn ook erg belangrijk.
© 2010 - 2020 Niamh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
Multiple Sclerose en sportMultiple Sclerose en sportVoor mensen met Multiple Sclerose is sport geen gewone zaak. Toch kan beweging juist voor mensen met Multiple Sclerose p…

Geneeskrachtige theeU kent het wel, u heeft zo'n kwaaltje waar je nou niet meteen mee naar de dokter gaat, omdat het bijvoorbeeld niet erg g…
Lavas, de lubbestok"Bij het geurend groen prijs ik ook de sterke lavas, mijn liefde gaat naar alles in de tuin. Hoewel hij in smaak en geur…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cenczi, Pixabay
 • Homeopathie: principes en praktische toepassingen, dr. Andrew Lockie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Multiple_sclerose

Reageer op het artikel "Multiple Sclerose en Homeopathie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Henk, 09-01-2011 18:21 #3
Beste Fatih,

Grappig genoeg ben ik een door boiron gecertificeerde homeopaat. Daar was geen enkele kennis van scheikunde of biologie voor nodig, maar het is leuk om te vermelden als iemand denkt dat ik geen kennis van homeopathie heb. Homeopathie is de moderne equivalent van klazien uut zalk, geen enkele onderbouwing of bewijs dat het werkzaam is maar toch vinden sommige mensen het blijkbaar leuk om er mee bezig te zijn.
En er zijn nog nooit positieve behandelresultaten van homeopathie aangetoond in een degelijk dubbelblind onderzoek.

Fatih, 09-07-2010 21:26 #2
Beste Henk,
Zo te zien heeft u geen kennis van de homeopathie dus probeer het dan ook niet te stigmatiseren als het placebo-effect. Als je eens de positieve behandelresultaten bekijkt over de hele wereld dan ga je verschieten. Wereldwijd maken 450 miljoen mensen hiervan gebruik. De "klassieke homeopathie" is geen complementaire noch een alternatieve geneeskunde. Het is de geneeskunde van de toekomst en je kunt het plaatsen naast de reguliere geneeskunde. Na een diagnose door een reguliere arts is het voor een klassiek homeopaat perfect mogelijk om ervoor te zorgen dat de ms-patiënt een veel betere leven kan leiden met enkel homeopatische geneesmiddelen. Afbouw van reguliere medicatie kan dan altijd gebeuren na overleg met de arts. Probeer je eerst te berusten op objectieve feiten en onderzoeken.

Henk, 19-05-2010 23:46 #1
Jammer genoeg ontbreekt het de homeopathie aan wetenschappelijke onderbouwing. De methoden van Hahnemann zouden lachwekkend zijn (voor iedereen die scheikunde op de middelbare school heeft gehad), ware het niet dat zoveel mensen denken dat het enige werking heeft buiten het placebo-effect. Voor een serieuze ziekte als MS zou het aanbevelen van een homeopaat i.p.v. een echte arts strafbaar moeten zijn, de schrijver van het bovenstaande artikel is dan ook erg zorgvuldig in het vermijden van het rechtstreeks aanbevelen van homeopathie bij MS. Naar mijn mening is dit kwakzalverpraat. Reactie infoteur, 20-05-2010
Hoi Henk,

ik zou het artikel geen kwakzalverij willen noemen, aangezien de behandelingen wel degelijk voorkomen. Ik zou zelf nooit een behandeling als deze aanraden, omdat ik geen arts ben en omdat ik zelf geen ervaring heb met de behandeling.Desondanks vind ik het principe homeopathie interessant, en daarom schrijf ik erover.

Met vriendelijke groet,

Niamh

Infoteur: Niamh
Gepubliceerd: 19-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!