Multiple Sclerose en sport

Multiple Sclerose en sport Voor mensen met Multiple Sclerose is sport geen gewone zaak. Toch kan beweging juist voor mensen met Multiple Sclerose positief bijdragen. Kies liever geen zware sporten zoals hardlopen of verspringen. Doordat mensen met Multiple Sclerose een beperking hebben, zijn ze vaak onzeker over hun bewegingen.

Wat is Multiple Sclerose

Multiple Sclerose, ook wel afgekort tot MS, is een fout in het immuunsysteem. Als gevolg daarvan ontstaat er een immuunreactie tegen het eigen zenuwstelsel. Hierdoor kunnen er verlammingen optreden en in een later stadium de hersenvolume afnemen. Ongeveer 0.1 procent van de Nederlandse en Belgische bevolking lijdt aan Multiple Sclerose.

Sporten

Voor mensen met Multiple Sclerose is sport geen gewone zaak. Toch kan beweging juist voor mensen met Multiple Sclerose positief bijdragen. De stijfheid verminderd, en ook de elasticiteit verbetert. Het evenwicht komt beter in balans. Maar bovenal is sport ook goed voor de geest: men leert zijn grenzen kennen en te verleggen. De conditie gaat ook omhoog door regelmatig te sporten, waardoor de patiënt minder snel uitgeput raakt. Verder is het natuurlijk altijd leuk om door middel van sport ook in contact te komen met andere mensen.

Opbouwen

Begin niet zomaar fanatiek aan sport maar bouw dit langzaam op. Kijk eerst waar je grenzen liggen, en wanneer je vermoeid raakt of pijn hebt. Houdt er rekening mee dat niet iedere patiënt met Multiple Sclerose evenveel kan. Ga dus niet uit van andere lotgenoten en wat hun kunnen, maar kijk naar je eigen lichaam en kunnen. In het begin zal de patiënt eerder vermoeid zijn en uitgeput raken. Stop dan tijdig en laat je hierdoor niet ontmoedigen. Probeer het één of een aantal dagen later weer. Na verloop van tijd zal de conditie verbeteren. Sporten heeft een positieve werking op lichaam en geest, voor ieder mens. Dit geldt dus ook voor mensen met Multiple Sclerose. Door sport pompt het hart ook meer bloed rond in het lichaam, waardoor de bloeddruk ook weer daalt. Let op wanneer men medicijnen gebruikt: hierdoor kan de pijngrens hoger liggen dan het daadwerkelijk is. De kans is dan groot dat men over zijn eigen grens gaat en hierdoor weer problemen krijgt.

Welke sport is geschikt

Kies liever geen zware sporten zoals hardlopen of verspringen. Dit zijn sporten waar men zeer veel kracht en uithoudingsvermogen moet hebben. En dat lukt nou eenmaal niet voor iemand met Multiple Sclerose. Kies liever ook geen teamsporten zoals basketbal, omdat dit weer teveel van de geest vergt. Men kan vaak toch niet mee komen binnen een groep en dit leidt dan tot teleurstellingen en ontmoediging. Kies voor sporten die men gedurende langere tijd kan beoefenen zonder direct uitgeput te raken. Een aantal zeer geschikte sporten zijn:
  • yoga
  • zwemmen
  • wandelen
  • fietsen
  • dansen
Wanneer iemand met Multiple Sclerose in een rolstoel zit, kijk dan eens bij een gehandicaptenvereniging welke sporten er mogelijk zijn. In de meeste dorpen en steden is er altijd wel minimaal een gehandicaptensport te vinden, die aangepaste sport aanbieden. Heel erg leuk om zo aan sport te doen, waarbij men rekening houdt men de individuele mens en zijn of haar beperkingen. Voor mensen die rust hebben voorgeschreven, kan er eventueel iemand helpen met heel lichte bewegingen. Het gaat er hierbij vooral om dat men er ook plezier in heeft.

Beperkingen

Doordat mensen met Multiple Sclerose een beperking hebben, zijn ze vaak onzeker over hun bewegingen. Dit komt vooral tot uiting in de sport. Het is daarom belangrijk dat men plezier heeft in de sport en niet teveel van zichzelf verlangt. Houdt er rekening mee dat er nu eenmaal beperkingen zijn en probeer hier niet overheen te sporten. Wanneer men dit niet doet en er rekening mee houdt dat de sport rustig aan opgebouwd moet worden, zal men ook minder snel een negatief zelfbeeld krijgen. Ieder mens bouwt de sport op zijn eigen tempo op, en kijk daarom nooit naar anderen en hun vorderingen. Wees trots op ieder stapje vooruit, hoe klein ook, en neem ook eens rust in achting.

Revalidatiearts

Wie met Multiple Sclerose wil gaan sporten en grote beperkingen heeft, kan het beste naar een revalidatiearts om samen te bespreken wat wel en niet mogelijk is. Ook kan er een al dan niet tijdelijke terugval in de ziekte ontstaan als gevolg van de sport. Let hier daarom heel erg goed op, ga niet over je eigen grens neem ook voldoende rust in achting en bespreek bij twijfel alles met de arts door.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…

Medicijngebruik tijdens Ramadam dikwijls probleemMedicijngebruik tijdens Ramadam dikwijls probleemAls je geen moslim bent sta je er niet altijd bij stil, maar moslims moeten tijdens de Ramadan niet alleen hun eet- en s…
Depressie te lijf gaan met lichaamsbeweging en sportDepressie te lijf gaan met lichaamsbeweging en sportVan oudsher worden voor de behandeling van een depressie geneesmiddelen en psychotherapie voorgeschreven. Tegenwoordig w…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Multiple_sclerose
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.