Frozen shoulder of bevroren schouder

Frozen shoulder of bevroren schouder Een frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ontstaat. Hoe ontstaat deze, hoeveel pijn doet het en wat is de behandeling van een bevroren schouder? Meestal zullen er gerichte oefeningen worden gegeven bij een frozen shoulder of bevroren schouder.

Frozen shoulder

De benaming frozen shoulder wordt in het Nederlands vaak een bevroren schouder genoemd. Het gaat hier echter niet om de temperatuur van de schouder, maar om een ontsteking aan het kapsel in de schouder. Bij deze aandoening ontstaat er een pijnlijke bewegingsbeperking van het schoudergewricht. Deze neemt geleidelijk toe. De aandoening komt het meest voor bij mensen tussen de veertig en zestig jaar, met name bij vrouwen.

Oorzaak

De aanleiding van een frozen shoulder kan een schouderletsel zijn. Ook wanneer er sprake is van een periode van inactiviteit kan dit ontstaan. Een halfzijdige verlamming kan ook de oorzaak zijn. De diepere oorzaak is vaak onbekend. Een frozen shoulder kan spontaan ontstaan zonder dat hier een aanleiding voor te vinden is. Wat opvalt is dat deze aandoening vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Ook mensen met diabetes of een hartaandoening hebben vaker last van een frozen shoulder.

Symptomen

De aandoening is vaak dubbelzijdig, dit wil zeggen dat het aan beiden schouders voorkomt. Een frozen shoulder kenmerkt zich in eerst instantie met veel pijn aan de schouder. De pijn wordt erger wanneer de schouder gebruikt wordt. Ook in de nacht lijkt de pijn erger te worden, vooral wanneer men op de schouder ligt. De schouder wordt minder bewegelijk. Deze pijn kan uitstralen naar de arm, de hand en naar de nek. Ook kunnen er tintelingen gevoeld worden. De pijn zal na enkele weken tot maanden afnemen, waarbij de bewegingsbeperking juist toeneemt. Dit is het moment waarop de schouder bevroren lijkt. Hij voelt stijf aan en men kan er moeilijk mee bewegen. De diagnose kan gesteld worden aan de hand van het klachtenpatroon dat kenmerkend is voor frozen shoulder. Vooral de draaibeweging kan amper uitgevoerd worden, wat kenmerkend is voor deze aandoening.

Er is sprake van een frozen shoulder wanneer bovengenoemde klachten minimaal drie maanden aanhouden. En indien er sprake is van een bewegingsbeperking van vijftig procent of meer. Bij klachten die na een aantal weken (één tot twaalf weken) overgaan, is er geen sprake van deze aandoening.

Soms ontstaat er naast de frozen shoulder ook nog een aandoening van de hand, de Sudeck's atrofie. Hierbij is er sprake van pijn aan de handen.

Behandeling

Een frozen shoulder zal in de meeste gevallen na één tot drie jaar spontaan genezen. In de periode dat er sprake is van een frozen shoulder, kan men het beste pijnstillers nemen en een goede bewegingstherapie. Deze therapie moet volgehouden worden. Vaak worden er ook ontstekingsremmende middelen toegediend. Hierdoor kan de pijn ook afnemen.

Het belangrijkste is dat de schouder binnen de pijngrenzen gebruikt blijft worden, om volledige stijfheid te voorkomen. Omdat vaak onduidelijk is in hoeverre men de schouder kan en mag gebruiken is het raadzaam om bij een fysiotherapeut langs te gaan die hierbij kan helpen. Deze zal precies aan kunnen geven in hoeverre de schouder belast kan en mag worden en gerichte oefeningen meegeven.

Wanneer het vermoeden bestaat dat er iets anders met de schouder aan de hand is, zal er een echo of een röntgenfoto worden gemaakt. Dit om uit te sluiten dat er geen andere oorzaak van pijn aan de schouder is. Wanneer een andere aandoening de klachten veroorzaakt, zal het behandelplan aangepast worden.

Na één tot drie jaar zal de frozen shoulder vanzelf genezen. Indien dit niet het geval is, is het raadzaam langs een arts te gaan. Deze zal bekijken in hoeverre er nog sprake is van een frozen shoulder.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schouderklacht: Frozen shoulderEen frozen shoulder, is een veelvoorkomende schouderklacht. Deze aandoening brengt veel problemen met zich mee, en heeft…
Frozen shoulder ofwel bevroren schouder een lastige kwaalFrozen shoulder ofwel bevroren schouder een lastige kwaalEen frozen shoulder of letterlijk vertaald bevroren schouder is een aandoening waarbij de schouder en arm alleen beperkt…
Pijn aan de schouderPijn aan de schouderPijn aan de schouder door fitness, sport, werk of een ontsteking. Bij overbelasting kan de schouderpijn gaan doen. Vaak…
Frozen ShoulderDe frozen shoulder is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar (ongeveer 2% van d…

Mongolenvlek baby: goedaardige blauwe pigmentvlek rug/billenMongolenvlek baby: goedaardige blauwe pigmentvlek rug/billenWat is een mongolenvlek en hoe herken je een mongolenvlek? Een mongolenvlek is een goedaardige pigmentvlek die verschijn…
Hyperventilatie: symptomen en oefeningenHyperventilatie: symptomen en oefeningenHyperventilatie zorgt voor een gevoel van kortademigheid. Wie dit meemaakt, kan makkelijk in paniek raken. Wat zijn de s…
Bronnen en referenties
  • http://www.patient.co.uk/health/Frozen-Shoulder.htm
Reactie

Busyboy, 20-07-2011
De dieperliggende oorzaak van een frozen shoulder is bij osteopaten wel bekend. Vaak zorgen verspanningen (of mobiliteitsverlies) rond het mediastinum, diafragma, lever, maag voor de bekende problemen. Er zal op die plekken dan ook altijd een beoordeling plaats moeten vinden. Soms licht de oorzaak nog dieper, maar zelden is deze gelokaliseerd in de schouder zelf. Reactie infoteur, 27-07-2011
Osteopathie is een geheel andere tak van de wetenschappelijk medische wereld. Iedereen kan de cursus of opleiding osteopathie volgen zonder vooropleiding. Dit is dus niet te vergelijken met de medische wetenschap. Wat niet wil zeggen dat osteopathie kwakzalverij is: problemen rond de wervelkolom kunnen vaak prima opgelost worden door een osteopaat. Maar wanneer men zweverig met de handen over de grote teen of over de schedel gaat bewegen, mag men zich afvragen wat hier het doel en nut van is en waarom dit 70 euro moet kosten. Een frozen shoulder die vanuit de maag wordt veroorzaakt? Laten we eerst eens de schouder zelf behandelen. Voor maag-darmproblemen zijn er andere artsen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.