Frozen shoulder of bevroren schouder
Een frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ontstaat. Hoe ontstaat deze, hoeveel pijn doet het en wat is de behandeling van een bevroren schouder? Meestal zullen er gerichte oefeningen worden gegeven bij een frozen shoulder of bevroren schouder.
Frozen shoulder
De benaming frozen shoulder wordt in het Nederlands vaak een bevroren schouder genoemd. Het gaat hier echter niet om de temperatuur van de schouder, maar om een ontsteking aan het kapsel in de schouder. Bij deze aandoening ontstaat er een pijnlijke bewegingsbeperking van het schoudergewricht. Deze neemt geleidelijk toe. De aandoening komt het meest voor bij mensen tussen de veertig en zestig jaar, met name bij vrouwen.
Oorzaak
De aanleiding van een frozen shoulder kan een schouderletsel zijn. Ook wanneer er sprake is van een periode van inactiviteit kan dit ontstaan. Een halfzijdige verlamming kan ook de oorzaak zijn. De diepere oorzaak is vaak onbekend. Een frozen shoulder kan spontaan ontstaan zonder dat hier een aanleiding voor te vinden is. Wat opvalt is dat deze aandoening vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Ook mensen met diabetes of een hartaandoening hebben vaker last van een frozen shoulder.
Symptomen
De aandoening is vaak dubbelzijdig, dit wil zeggen dat het aan beiden schouders voorkomt. Een frozen shoulder kenmerkt zich in eerst instantie met veel pijn aan de schouder. De pijn wordt erger wanneer de schouder gebruikt wordt. Ook in de nacht lijkt de pijn erger te worden, vooral wanneer men op de schouder ligt. De schouder wordt minder bewegelijk. Deze pijn kan uitstralen naar de arm, de hand en naar de nek. Ook kunnen er tintelingen gevoeld worden. De pijn zal na enkele weken tot maanden afnemen, waarbij de bewegingsbeperking juist toeneemt. Dit is het moment waarop de schouder bevroren lijkt. Hij voelt stijf aan en men kan er moeilijk mee bewegen. De diagnose kan gesteld worden aan de hand van het klachtenpatroon dat kenmerkend is voor frozen shoulder. Vooral de draaibeweging kan amper uitgevoerd worden, wat kenmerkend is voor deze aandoening.
Er is sprake van een frozen shoulder wanneer bovengenoemde klachten minimaal drie maanden aanhouden. En indien er sprake is van een bewegingsbeperking van vijftig procent of meer. Bij klachten die na een aantal weken (één tot twaalf weken) overgaan, is er geen sprake van deze aandoening.
Soms ontstaat er naast de frozen shoulder ook nog een aandoening van de hand, de Sudeck's atrofie. Hierbij is er sprake van pijn aan de handen.
Behandeling
Een frozen shoulder zal in de meeste gevallen na één tot drie jaar spontaan genezen. In de periode dat er sprake is van een frozen shoulder, kan men het beste pijnstillers nemen en een goede bewegingstherapie. Deze therapie moet volgehouden worden. Vaak worden er ook ontstekingsremmende middelen toegediend. Hierdoor kan de pijn ook afnemen.
Het belangrijkste is dat de schouder binnen de pijngrenzen gebruikt blijft worden, om volledige stijfheid te voorkomen. Omdat vaak onduidelijk is in hoeverre men de schouder kan en mag gebruiken is het raadzaam om bij een fysiotherapeut langs te gaan die hierbij kan helpen. Deze zal precies aan kunnen geven in hoeverre de schouder belast kan en mag worden en gerichte oefeningen meegeven.
Wanneer het vermoeden bestaat dat er iets anders met de schouder aan de hand is, zal er een echo of een röntgenfoto worden gemaakt. Dit om uit te sluiten dat er geen andere oorzaak van pijn aan de schouder is. Wanneer een andere aandoening de klachten veroorzaakt, zal het behandelplan aangepast worden.
Na één tot drie jaar zal de frozen shoulder vanzelf genezen. Indien dit niet het geval is, is het raadzaam langs een arts te gaan. Deze zal bekijken in hoeverre er nog sprake is van een frozen shoulder.