Pijn aan de schouder

Pijn aan de schouder Pijn aan de schouder door fitness, sport, werk of een ontsteking. Bij overbelasting kan de schouderpijn gaan doen. Vaak is dit voelbaar bovenop de schouder maar ook aan de zijkant. Een slijmbeursontsteking kan ook ontstaan en veroorzaakt schouderpijn. En is bestaat altijd het risico op een frozen shoulder. Wat zijn de oorzaken, symptomen en behandeling?

Pijn aan de schouder en schouderklachten


Schouderpijn bij sport/fitness

Bepaalde sporten kunnen schouderklachten veroorzaken. Vooral krachttraining is een grote oorzaak. Vaak wordt een blessure aan de schouder gezien bij beginners, doordat deze óf te zwaar beginnen óf de schouder verkeerd belasten. Ook een slechte warming-up geeft vaker blessures. Er kan een scheur in een spier ontstaan, de zenuw of pees raakt bekneld of de spieren zijn geïrriteerd. Daarnaast kan het schoudergewricht (de kom en de kop) ook overbelast raken.

Bij overtraining zijn de spieren geïrriteerd. Het is moeilijk om de armen omhoog te brengen en er treedt vrij snel een verzuring van de spieren op. De schouder kan bovendien erg zwaar of vermoeid aanvoelen. De klachten verdwijnen door drie dagen rust te houden. Wanneer na drie dagen nog steeds sprake is van pijn aan de schouder dan is er vaak meer aan de hand en zal een arts ernaar moeten kijken. Het beste is om bij krachttraining de schouder niet te belasten of hele lichte oefeningen te doen en daarnaast andere spiergroepen wel wat meer te trainen. Zo gaat er van het trainingsschema weinig verloren. Let op met borstoefeningen: hierbij wordt de schouder ook belast.

Een overbelaste pees ontstaat ook door te zware training, vaak te snel overschakelen of hogere gewichten of een slechte warming-up. Wie de pijnklachten aan de schouder niet serieus neemt en door blijft gaan met zware training, kan van een koude kermis thuiskomen en maandenlang last blijven houden van de schouder. Op tijd rust nemen dus.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder wordt ook wel bevroren schouder genoemd en komt voor bij inactiviteit van de schouder of bij een schouderletsel. Vaak ontstaat dit op een leeftijd vanaf 40 jaar en vaak ook aan bieden schouders tegelijk. Kenmerkend is pijn aan de schouder die verergert bij het bewegen van de schouder. Vaak straalt de pijn uit naar de nek of de arm. Het draaien van de schouder, alsof men een windmolen nadoet, is vaak niet meer mogelijk. De schouder voelt erg stijf aan. Een frozen shoulder duurt langer dan drie maanden. Klachten die korte duren duiden vaak niet op een frozen shoulder. Een frozen shoulder geneest in de meeste gevallen vanzelf maar heeft wel tijd nodig: gemiddeld één tot vier jaar.

De behandeling bestaat voornamelijk uit het blijven bewegen van de schouder om ergere klachten te voorkomen. Beweeg niet over de pijngrens heen maar tegen deze grens aan. De armen heen en weer zwaaien, de schouder draaien en de nek heen en weer bewegen houdt de schouder soepel. Schakel een fysiotherapeut in die kan helpen om een bewegingsprogramma op te stellen. Soms moet er een echo of een röntgenfoto gemaakt worden wanneer het vermoeden bestaat dat er iets anders aan de hand is.

Slijmbeursontsteking

Spieren worden beschermd door een slijmbeurs. In het schoudergewricht bevinden zich meerdere slijmbeurzen. Een slijjmbeurs kan ontstoken raken, dit heet dan een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking gaat gepaard met veel pijn, zowel in rust als bij beweging. Door de pijn zal men de schouder minder willen bewegen. Vaak voelt de schouder ook wat warmer aan en kan zelfs een zwelling vertonen. De huid is soms rood.

Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak na overbelasting. Werken boven de schouders uit is vaak de grootste oorzaak, maar ook zware sport kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. Ook vaak dezelfde beweging (herhaling) uitvoeren kan dit veroorzaken. Bij ouderen komt een slijmbeursontsteking vaker voor als gevolg van spierscheurtjes.

De behandeling bestaat vaak uit rust van de schouder, waarbij de schouder zo min mogelijk bewogen moet worden. Vaak is dit gedurende twee tot vier weken nodig. Een mitella kan gedurende enkele uren per dag de arm ondersteunen. Ontstekingsremmers en pijnstillers kunnen voorgeschreven worden door de arts. Soms worden deze toegediend middels een injectie: de cortico-costeroïden-injectie. In ernstige gevallen is een operatie nodig, maar dan alleen wanneer de klachten wel erg lang aan blijven houden. Soms kan fysiotherapie helpen. Te veel rust van de schouder kan weer een frozen shoulder veroorzaken. Daarom zijn lichte oefeningen van de schouder na ongeveer twee weken wel aan te raden. De wat intensievere oefeningen moeten uitgesteld worden totdat de schouder beter aanvoelt. De fysiotherapeut kan helpen bij de juiste oefeningen. Ga niet zelf experimenteren met oefeningen: dit doet vaak meer kwaad dan goed.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder lijkt op het eerste zicht vrij onschuldig, maar kan in het dagelijks leven toch wel ernstige ongema…
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Slijmbeursontsteking als oorzaak van schouderpijnEen van de hoofdoorzaken van schouderpijn is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking wordt ook bursitis genoe…
Schouderklacht: Frozen shoulderEen frozen shoulder, is een veelvoorkomende schouderklacht. Deze aandoening brengt veel problemen met zich mee, en heeft…

Een brok in je keel, wat kan er aan de hand zijn?Een brok in je keel, wat kan er aan de hand zijn?Je voelt iets ter hoogte van het strottenhoofd, maar het gaat niet weg, ook niet als je slikt of kucht. Als het vervelen…
Gaviscon bij keelproblemen met misselijkheidGaviscon bij keelproblemen met misselijkheidVeel werk en drukte aan je hoofd kunnen ervoor zorgen dat je keelproblemen krijgt. Het slikken voelt apart aan en het li…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.