Pijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijn

Pijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijn Pijn aan de schouder lijkt op het eerste zicht vrij onschuldig, maar kan in het dagelijks leven toch wel ernstige ongemakken veroorzaken. Als je erge schouderpijn hebt dan kan je problemen krijgen om simpele alledaagse activiteiten uit te voeren, zoals het aantrekken van je kleren of het kammen van je haar. Pijn aan de schouder kan meerdere oorzaken hebben. De behandeling van schouderpijn gebeurt best heel plaatselijk door middel van het aanbrengen van een pijnstillende crème of een verzachtende massage-olie. De getroffen plek kan daarbij zowel warm als koud aanvoelen. In ernstige gevallen kan een cortisone injectie noodzakelijk zijn om de ontsteking af te remmen en de pijn te bestrijden. Ook het dragen van een schouderbrace kan verlichting van de klachten brengen. Welke tips kunnen nuttig zijn bij de behandeling van schouderpijn?

Pijn aan de schouder

We gebruiken het schoudergewricht elke dag voor zoveel dingen dat we er niet meer bij stilstaan, zoals bijvoorbeeld: iets uit de kast nemen, het draaien aan het stuur van onze wagen of het dragen van een tas. Een schoudergewricht kan net als andere gewrichten pijn gaan doen omwille van uiteenlopende oorzaken. Naast de pijn die specifiek aan de schouder zelf optreedt kan er ook een stekende pijn tussen de schouderbladen gevoeld worden.

Schouder: erg gevoelig

Vrij veel mensen hebben wel eens last van schouderpijn. Dit komt omdat rond de schouder veel verschillende spieren en pezen samenkomen waardoor de gevoeligheid voor schouderproblemen potentieel groter is. Bovendien is de schouder een vrij complex gewricht waarbij de oorzaak van het probleem soms moeilijk te bepalen is. Veel van die spieren en pezen zijn verbonden met de spieren van de nek, de arm en de rug, waardoor een schouderaandoening ook daar voor pijn kan zorgen.

Schouderpijn: oorzaken

 • overbelasting: door een vaak herhaalde beweging (bv. bij het verven van muren) of sport (bv. tennis)
 • peesontsteking of scheur van de pees: probleem aan de verbinding tussen het bot en de spier van de schouder
 • slijmbeursontsteking: de ontstoken slijmbeurs verhindert een soepele beweging van de schouder
 • frozen shoulder: pijnlijk en stijf aanvoelende schouder die soms heel eenvoudige handelingen bemoeilijkt
 • schouder uit de kom: bij een plotse of hevige beweging van het schoudergewricht
 • nekhernia: geblokkeerde zenuw zorgt voor uitstralende pijn naar arm en schouder

Cortisone injectie

De ontsteking die de pijn aan de schouder veroorzaakt kan bestreden worden met ontstekingsremmers als aanvulling op een natuurlijke genezing. In ernstige gevallen kan de behandelende arts opteren voor een cortisone injectie. Door deze inspuiting kan de getroffen plek heel direct en plaatselijk aangepakt worden, waardoor de ontsteking aan de schouder snel en effectief kan genezen. Een voorbeeld van zo een geval van ernstige schouderpijn is het fenomeen van de frozen shoulder.

Behandeling en tips

Rust of beweging

Om te weten of je de pijn aan je schouder moet behandelen met rust of beweging, is een juiste diagnose door de arts van groot belang. Is de schouderpijn een gevolg van overbelasting of van een frozen shoulder? Gaat het om een acuut of een chronisch probleem? De arts zal uitmaken of beweging en fysiotherapie al kan, of dat het voorlopig beter is om nog even te rusten.

Warm of koud

Een warme zalf aanbrengen op de schouder of ze bedekken met een ijskoud Icepack: de adviezen van artsen lopen hierover nogal eens uiteen. De ene patiënt is meer gebaat bij een koude behandeling, terwijl de ander voordeel haalt uit een aanpak met een zalf, crème of gel die warm aanvoelt. Bij het aanbrengen van een massageolie zal eerder een verwarmend effect optreden.

Pijnstillers

Schouderpijn zal in de meeste gevallen vanzelf moeten overgaan doordat de schouder zich op natuurlijke wijze heelt. Toch kan schouderpijn ook bestreden worden met klassieke pijnstillers (paracetamol) of ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's: Nurofen, Ibuprofen, Dicoflenac, Naproxen).

Zalf of gel

Om heel plaatselijk de schouder te behandelen kan een pijnstillende zalf, gel of crème efficiënt zijn tegen pijnklachten. Sommige gels werken niet alleen pijnstillend maar ook ontstekingsremmend. Enkele voorbeelden van dergelijke gels zijn:
 • Ibuprofen gel
 • Tantum crème
 • Voltaren gel

Schouderbrace

Een schouderbrace zorgt ervoor dat het geheel van de getroffen plek wat meer gestabiliseerd wordt. Hierdoor zal de kans op pijnlijke bewegingen met de schouder kleiner worden. Sommige schouderbraces beschermen tegelijkertijd de schouder en de nek, wat een dubbel voordeel biedt en eventuele bijkomende klachten aan de nek voorkomt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frozen shoulder of bevroren schouderFrozen shoulder of bevroren schouderEen frozen shoulder, of bevroren schouder, is een aandoening waarbij een bewegingsbeperking van het schoudergewricht ont…
Pijn aan de schouderPijn aan de schouderPijn aan de schouder door fitness, sport, werk of een ontsteking. Bij overbelasting kan de schouderpijn gaan doen. Vaak…
Schouderklacht: Frozen shoulderEen frozen shoulder, is een veelvoorkomende schouderklacht. Deze aandoening brengt veel problemen met zich mee, en heeft…
Slijmbeursontsteking als oorzaak van schouderpijnEen van de hoofdoorzaken van schouderpijn is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking wordt ook bursitis genoe…
Perifere neuropathiePerifere neuropathiePerifere neuropathie is een vervelende aandoening aan de zenuwen. Lees hieronder meer over deze aandoening.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • http://www.healthylives.nl/beweging/Gezond-sporten/pijnlijke-schouder
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/798/schouderpijn.html (bronnen geraadpleegd op 04/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.