Voltaren: tabletten, zetpil en gel - gebruik & bijwerkingen

Voltaren: tabletten, zetpil en gel - gebruik & bijwerkingen Een van de meest bekende en meest gebruikte geneesmiddelen tegen spier- en gewrichtspijn is Voltaren. Voltaren heeft als belangrijkste bestanddeel de werkzame stof diclofenac, wat een niet-steroïdale ontstekingsremmer (NSAID) is. Maar Voltaren bestrijdt niet alleen ontstekingen; het werkt ook pijnstillend en in de vorm van tabletten en zetpillen ook koortsverlagend. Behalve als tablet en als zetpil is dit geneesmiddel ook verkrijgbaar als warmtepleister en als gel. 'Voltaren Emulgel' biedt het voordeel dat het heel plaatselijk op de huid kan inwerken en niet oraal ingenomen hoeft te worden. Waarop moet je zoal letten bij het gebruik van Voltaren en welke bijwerkingen kan dit geneesmiddel hebben?

Voltaren: diclofenac

Voltaren is een geneesmiddel dat vooral gebruikt wordt bij chronische gewrichtsproblemen. Het bevat de werkzame stof diclofenac, dat tot de niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID's) behoort. NSAID's werken niet alleen ontstekingsremmend maar ook pijnstillend. Diclofenac is bovendien een prostaglandinesynthetaseremmer, wat betekent dat het de productie van pijnprikkels afremt. Hierdoor heeft Voltaren een pijnstillende functie. Voltaren is een medicijn dat de symptomen van ontstekingen aan spieren en gewrichten kan tegengaan, zoals bijvoorbeeld pijn, krampen en zwellingen. In de vorm van pillen en zetpillen werkt Voltaren ook koortsverlagend. Voltaren wordt geproduceerd door het gerenommeerde Zwitserse pharmaceuticabedrijf Novartis.

Gebruik Voltaren

Gewrichten

Bij gewrichtsklachten kan Voltaren pijn, zwelling en de onderliggende ontsteking in het gewricht bestrijden. Voorbeelden daarvan zijn onder meer ontsteking van de elleboog (tenniselleboog), verstijving van de schouder, of ontsteking van het kniegewricht. Sommige mensen met reuma en reumatoïde artritis kunnen gebaat zijn met Voltaren. Daarnaast kunnen ook jicht en andere rugklachten behandeld worden met Voltaren, waarbij het geneesmiddel de rug een stuk soepeler en beweeglijker kan maken.

Andere aandoeningen

Voorts wordt Voltaren ook gebruikt bij spierpijn, ernstige menstruatiepijn en tandpijn als gevolg van een tandheelkundige behandeling. Andere symptomen die met Voltaren kunnen bestreden worden zijn: koorts, hoofdpijn en andere pijnklachten in geval van verkoudheid, keelontsteking en griep.

Soorten en werking Voltaren

Voltaren is verkrijgbaar in de vorm van tabletten (pilletjes), zetpillen, warmtepleisters en gel.

Voltaren tabletten

Voltaren K
Voltaren-tabletten zijn onder meer verkrijgbaar onder de naam Voltaren K. Voltaren K bevat ook kalium en heeft als belangrijkste voordeel dat het vrij snel werkt en ook een koortsverlagende functie heeft. Als ontstekingsremmer en pijnstiller kan Voltaren K erg nuttig zijn bij tandpijn, menstruatiepijn, en lage rugpijn. Maar ook spierpijn en gewrichtspijn kunnen efficiënt bestreden worden met Voltaren K. Voltaren K-tabletten zijn verkrijgbaar in 12,5 mg en 25 mg.

Voltaren Retard
Als tegenhanger van het snel werkende Voltaren K geldt het trager werkende Voltaren Retard. Voltaren Retard heeft dezelfde pijnstillende en ontstekingsremmende functie maar heeft een verlengde afgifte. Dit betekent dat het effect minder snel optreedt, maar langer duurt. Voltaren Retard is beschikbaar in tabletten van 75 mg en 100 mg.

Voltaren zetpil

Net als Voltaren-tabletten werken Voltaren-zetpillen niet alleen ontstekingsremmend en pijnstillend, maar ook koortsverlagend. Het gebruik van zetpillen wordt doorgaans aangeraden wanneer tabletten voor te veel maaglast zorgen en een orale inname moeilijk is. Voltaren-zetpillen zijn verkrijgbaar in 25 mg, 50 mg en 100 mg.

Voltaren gel

De vorm waarin Voltaren allicht het meest wordt gebruikt is gel ('Voltaren Emulgel'). Voltaren Emulgel is een witachtige crème die op de getroffen plek aangebracht wordt. Hierbij moet je de huid goed insmeren en masseren zodat de werkzame stof diep kan inwerken. Voltaren Emulgel wordt vooral gebruikt bij pijn en ontstekingen aan knieën en vingers, maar ook bij spierpijn, gewrichtsproblemen en rugklachten. Het insmeren van een pijnlijke, ontstoken knie met Voltaren Emulgel kan bijvoorbeeld kniepijn snel stillen en de zwelling verminderen. Voltaren Emulgel kan ook nuttig zijn bij sportmassages, waarbij de gel het spierprobleem diep aanpakt en de bloedcirculatie bevordert.

Voltaren warmtepleister

Wanneer je een warmtepleister met Voltaren aanbrengt zal je - zoals de naam al zegt - doorgaans een warm en aangenaam gevoel ervaren op de getroffen plek. Dankzij zijn diepe inwerking in de huid remt een warmtepleister de ontsteking af en wordt ook de bloedcirculatie verbeterd. Hierdoor kan bijvoorbeeld een pijnlijke knie of ontstoken schoudergewricht een stuk soepeler worden. Voordeel van deze warmtepleister is dat je de huid niet zelf hoeft in te wrijven en dat je hem dus ook op moeilijk bereikbare plekken op je lichaam kan aanbrengen. Een voorbeeld hiervan is de onderrug, die je moeilijk zelf met een gel kan inwrijven, terwijl het aanbrengen van een warmtepleister makkelijker is. Je kan de Voltaren-warmtepleister maar één keer gebruiken.

Alcohol en Voltaren

Voltaren tabletten kunnen belastend zijn voor de maag doordat de werkzame stof diclofenac de maagwand prikkelt. Wanneer je daarbovenop ook nog eens alcohol drinkt, wordt dit effect versterkt. Daarom is het aangewezen om het gebruik van alcohol te beperken als je Voltaren neemt, en indien mogelijk zelfs helemaal te vermijden. Het besturen van machines en voertuigen is niet afgeraden bij het gebruik van Voltaren, tenzij je last hebt van bijwerkingen als sufheid, draaierigheid of duizeligheid.

Zwangerschap

Als je zwanger bent is het afgeraden om Voltaren te gebruiken nemen tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap. Wil je het geneesmiddel in het begin van de zwangerschap nemen, doe dit dan enkel op advies van een arts. Jonge moeders die borstvoeding willen geven en willen starten met Voltaren overleggen op voorhand het best met hun arts.

Bijwerkingen Voltaren

Maag en darmen

De bijwerkingen van Voltaren kunnen verschillen naargelang de vorm waarin het geneesmiddel gebruikt wordt, met name: pillen, zetpillen, warmtepleisters of gel. Bij de plaatselijke behandeling van Voltaren met gel of warmtepleisters zullen bijwerkingen ook plaatselijk zijn, denk bijvoorbeeld aan uitslag, irritatie of roodheid van de huid. Ook is de huid gevoeliger voor de blootstelling aan zonlicht wanneer je ze met Voltaren-gel hebt ingesmeerd. Wanneer je Voltaren inneemt in de vorm van tabletten of zetpillen dan behoren maag- en darmproblemen tot de meest voorkomende bijwerkingen. Het werkzame bestanddeel diclofenac staat erom bekend belastend te zijn voor het maagdarmstelstel, wat kan leiden tot bijwerkingen als: maagpijn, maagzuur, maagbloeding, buikpijn, misselijkheid en diarree.

Andere neveneffecten

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • sufheid
 • draaierigheid
 • hartkloppingen
 • wazig zien
 • verwardheid
 • gevoelens van angst
 • slaapproblemen

Lees verder

© 2017 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voltaren van Novartis is middel om ontstekingen af te remmenVoltaren van Novartis is middel om ontstekingen af te remmenVoltaren is een middel dat ontstekingen kan afremmen. We zullen het geneesmiddel dan ook in menig huisapotheek aantreffe…
Diclofenac: werking en verkooppuntenDiclofenac: werking en verkooppuntenDiclofenac is één van de bekendste pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende geneesmiddelen. De werking van…
Medicijn: diclofenacMedicijn: diclofenacDiclofenac is een middel dat wordt voorgeschreven bij pijn en/of ontstekingen aan gewrichten, spieren, oog, hoofdpijn of…

Maagsonde controleren op juiste ligging door meten pH-waardeMaagsonde controleren op juiste ligging door meten pH-waardeEen maagsonde is een katheter (dun slangetje) dat in de maag uitkomt. Patiënten krijgen een maagsonde geïndiceerd wannee…
Waarom de zon goed voor je isWaarom de zon goed voor je isMensen worden via allerlei media maar ook onderling veelvuldig gewaarschuwd voor het vertoeven in de zon. De zon kan sle…
Bronnen en referenties
 • http://www.voltaren.nl/voltaren.html
 • https://www.mijnmedicijn.nl/pijn/voltaren
 • http://www.consumed.nl/bijsluiters/3441/Voltaren_tablet
 • https://www.efarma.nl/pages/winap.asp?ID=1763&Method=medicijntekst&Lijstnaam=Voltaren+emulgel
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=13581&fuseaction=art (bronnen geraadpleegd op 19/06/2017).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.