Diclofenac: werking en verkooppunten

Diclofenac: werking en verkooppunten Diclofenac is één van de bekendste pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende geneesmiddelen. De werking van Diclofenac staat buiten kijf en daardoor is het ook één van de meest gebruikte geneesmiddelen. Doordat Diclofenac nogal wat bijwerkingen kan hebben is de verkoop aan banden gelegd. Diclofenac is bijvoorbeeld niet bij supermarkten en tankstations verkrijgbaar. Bij verkooppunten zoals drogisterijen en apotheken is Diclofenac wel te koop, maar gelden er restricties aan de verpakkingsgrootte en sterkte. Ook is er een onderscheid gemaakt tussen Diclofenac zonder recept en met recept.

Inhoud


Diclofenac

Diclofenac heeft een koortsverlagende, pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Diclofenac behoort tot de NSAID's, oftewel non-steroidal anti-inflammatory drugs (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen).
Diclofenac zorgt ervoor dat de pijnprikkels verminderd worden, je ervaart de pijn dus minder heftig of zelf geheel niet. Ook zorgt Diflofenac voor een remming van de ontsteking. Hierdoor kan een ontsteking minder pijn doen en worden de roodheid en de zwelling aanzienlijk verminderd. Diclofenac kan op verschillende manieren worden ingediend. De meest gebruikte vormen zijn in (omhulde) tabletvorm of als zetpil. Ook kan Diclofenac worden ingediend via het infuus of via aangepaste tabletten (maagsapresistente of vertraagde afgifte).

Voorbeelden toepassing

Diclofenac wordt vooral gebruikt bij situaties waarbij naast pijn ook van een ontsteking sprake is. Maar gebruik van Diclofenac komt ook voor bij andersoortige (pijn)klachten. Bij gewone pijnklachten (zonder ontsteking) is het gebruik van bijvoorbeeld paracetamol ook voldoende en tevens veiliger. Voorbeelden van situaties waarbij Diclofenac wordt toegepast zijn gewrichtspijn, jicht, artrose, menstruatieklachten, klachten na een ingreep door de tandarts, migraine , enzovoorts.

Bijwerkingen

Hoewel Diclofenac een gunstige uitwerking heeft op tal van klachten, mogen de gevaren niet uit het oog worden verloren. Diclofenac is een geneesmiddel en daardoor niet ongevaarlijk qua gebruik. Volg altijd het advies van de dokter of apotheek op en lees de bijsluiter goed door. Diclofenac kan namelijk verschillende bijwerkingen veroorzaken. Voorbeelden van bijwerkingen zijn hoofdpijn, darmklachten, maagklachten, huiduitslag, het ontstaan van een maagzweer of darmzweer, wazig zicht, oorsuizen, duizeligheid, meer last van huidaandoeningen als psoriasis, enzovoorts. In de bijsluiter is tevens aangegeven wanneer, hoe, hoe lang en in welke dosis je Diclofenac veilig kunt innemen. Ook is in de bijsluiter aangegeven hoe om te gaan met Diclofenac in combinatie met het gebruik van alcohol, zwangerschap, het geven van borstvoeding, deelname aan het verkeer, bijwerkingen in combinatie met andere medicijnen, enzovoorts.

Geneesmiddelen met Diclofenac

Diclofenac wordt toegepast in verschillende (bekende) medicijnen en geneesmiddelen. Enkele bekende voorbeelden zijn:
  • Diclofenac (merkloos)
  • Pfizer Arthrotec
  • Novartis Voltaren, Catarflam en Naclof
  • Diclon
  • Voltarol

Verkooppunten Diclofenac

Waar je Diclofenac kunt kopen is afhankelijk van de grootte van de verpakkingen en de dosering.

Algemene verkoop (supermarkten, benzinestations, enzovoorts

Diclofenac is niet verkrijgbaar bij supermarkten, benzinestations, enzovoorts.

Drogisterijen

Bij drogisterijen is Diclofenac alleen verkrijgbaar in kleine verpakkingen van maximaal 24 tabletten. De maximale sterkte die verkrijgbaar is bedraagt 12,5 mg. Tot de drogisterijen behoren onder andere winkelketens als Kruidvat, Etos, enzovoorts.

Apotheken

Bij apotheken is Diclofenac zonder recept verkrijgbaar tot een sterkte van 25 mg, ongeacht de grootte van de verpakking. Wanneer je bij een apotheek Diclofenac wilt kopen met een sterkte groter dan 25 mg is dit alleen mogelijk op recept. Bij de apotheek is Diclofenac verkrijgbaar in de vorm van tabletten, gel, oogdruppels, zetpillen en gel. Het voordeel aan het kopen van Diclofenac bij de apotheek is dat de apotheker voor je controleert of het middel voor je geschikt is en of het geen problemen geeft met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt. Een overzicht van alle apotheken in Nederland is te raadplegen via apotheek.nl.

Online verkooppunten

Ook via internet zijn verschillende producten met Diclofenac te koop. Diclofenac is online alleen verkrijgbaar in de minder sterke varianten waar geen recept voor is. Online gelden dezelfde eisen als die er van toepassing zijn op de verkoop van diclofenac voor drogisterijen en apotheken. Drogisterijen zoals Kruidvat mogen bijvoorbeeld online niet ineens zwaardere varianten van Diclofenac verkopen. Het voordeel aan het online kopen van Diclofenac is dat de prijs lager ligt dan bij normale drogisterijen en apotheken.
© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diclofenac tijdens de zwangerschapDiclofenac tijdens de zwangerschapDiclofenac heeft een pijnstillende, een ontstekingsremmende en een koortswerende werking en wordt dan ook veel ingezet b…
Diclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac behoort tot de geneesmiddelengroep van de NSAID's en is een van de meest gebruikte pijnstillers. Diclofenac w…
Medicijn: diclofenacMedicijn: diclofenacDiclofenac is een middel dat wordt voorgeschreven bij pijn en/of ontstekingen aan gewrichten, spieren, oog, hoofdpijn of…
Diclofenac; werking, toepassing en bijwerkingenDiclofenac; werking, toepassing en bijwerkingenDiclofenac is een medicijn uit de groep van niet-steroïde anti-inflammatoire (ontstekingswerende) geneesmiddelen (NSAID'…

Het verbod op TeflonHet verbod op TeflonHet merendeel van de huishoudens gebruikt een pan of een ander huishoudelijk apparaat met een anti-aanbak laag welke gem…
Bronnen en referenties
  • College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, www.cbg-meb.nl
  • Apotheken Nederland, www.apotheek.nl
Reactie

Bonte, 28-07-2015
In het buitenland zoals o.a. de UK, USA en Australie kan men Voltarin Rapid met het werkzame middel Declofenac Potassium bij de apotheek kopen. Dit is een snel werkend medicijn tegen spier-en rugpijn en werkt bij mij uitstekend. In Nederland heb ik dat nog niet gezien. Hier kreeg ik Declofenac Natrium bij de apotheek, maar dat middel werkt niet zo goed als het bovengenoemd medicijn. Is de Declofenac Potassium in Nederland verkrijgbaar en zo ja waar? Zo nee waarom niet? Reactie infoteur, 28-07-2015
Via internet is alles wel verkrijgbaar. Maar ik raad u aan om uw vraag eens voor te leggen aan bijvoorbeeld uw huisarts of apotheker, hij/zij kan hierover het beste advies geven.

Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 09-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.