Diclofenac; werking, toepassing en bijwerkingen

Diclofenac; werking, toepassing en bijwerkingen Diclofenac is een medicijn uit de groep van niet-steroïde anti-inflammatoire (ontstekingswerende) geneesmiddelen (NSAID's), dat wordt gebruikt voor de behandeling van pijn, ontsteking en koorts. Het is bovendien het meest gebruikte medicijn in Nederland. Diclofenac wordt gebruikt om pijnlijke aandoeningen zoals artritis, verstuikingen, jicht, migraine, kiespijn, en pijn na operaties te behandelen. Diclofenac wordt onder meer verkocht onder de merknamen Diclomax, Cataflam en Voltaren.

Diclofenac; werking, toepassing en bijwerkingen


Werking van Diclofenac

De werking van diclofenac is gebaseerd op de remming van de zogenaamd cyclo-oxygenase-enzymen (COX). Deze enzymen zijn belangrijk voor de aanmaak van de stof prostaglandine. Prostaglandine is een stof die door het afweersysteem wordt aangemaakt op plaatsen waar het lichaam letsel heeft of waar er ontstekingen zijn. Het zijn de prostaglandines die zorgen voor de pijn. Door het blokkeren van de COX enzymen zorgt diclofenac er voor dat de aanmaak van prostaglandine geremd wordt, wat resulteert in een vermindering van de pijn en ontsteking.

Natriumdiclofenac en kaliumdiclofenac

Diclofenac wordt verkocht in twee verschillende vormen; natriumdiclofenac (diclofenac-natrium) en kaliumdiclofenac (diclofenac- kalium). Het belangrijkste verschil tussen de twee vormen is dat diclofenac kalium wordt opgenomen sneller in het lichaam wordt opgenomen dan diclofenac natrium. Een snelle opname zorgt ook voor een snellere werking, dit is onder meer nuttig wanneer onmiddelijke verlichting van pijn gewenst is. Een vertraagde opname van diclofenac zorgt voor een tragere werking wat belangrijk is om een langdurige werking van pijn te bewerkstelligen.

Toepassingen van diclofenac

Diclofenac wordt gebruikt voor de bestrijding van pijn en de vermindering van koorts. Het wordt onder meer gebruikt voor het tegen gaan van ochtendstijfheid in geval van reuma. In dit geval kan het beste een dosis diclofenac voor het slapengaan worden ingenomen. Bij voorkeur een zetpil of een pil met langdurige werking. Ook bij jichtaanvallen is diclofenac zeer effectief. Diclofenac kan dagelijks worden gebruikt samen met medicijnen die jichtaanvallen voorkomen. Deze medicijnen en diclofenac dienen tegelijkertijd te worden ingenomen. Bij migraine aanvallen kan diclofenac met een snelle werking (kaliumdiclofenac) op het moment dat u de migraineaanval op voelt komen. In het geval van chronische pijnklachten, kunnen deze onder controle gehouden worden door met regelmatige tussenpozen diclofenac te slikken.

Hoe snel werkt diclofenac?

Diclofenac is een medicijn met een snelle werking. diclofenac kalium heeft de snelste werking en de pijn wordt na een half uur minder. Diclofenac met vertraagde afgifte werkt na ongeveer een uur.

Hoe lang werkt diclofenac?

Het pijnstillende effect van diclofenac start een half uur tot een uur na inname. Dit effect houdt ongeveer zes uur aan. Diclofenac met vertraagde afgifte werkt iets minder snel, maar de werking houdt wel langer aan, namelijk 12 tot 24 uur.

Hoe diclofenac te gebruiken?

Diclofenac is op doktersrecept verkrijgbaar. Alvorens u begint met het gebruik van diclofenac, lees eerst de door de fabrikant geleverde bijsluiter. Diclofenac wordt verstrekt als omhulde tablet, als maagsapresistente tablet en als zetpil. De diclofenac voor orale toepassing dient te worden ingenomen met een half glas water, waarna de pillen in hun geheel worden doorgeslikt zonder te kauwen. Probeer diclofenac op vaste tijdstippen in te nemen en geen dosis over te slaan. Als u toch vergeet een dosis in te nemen, neem deze dan alsnog zodra u eraan denkt, tenzij het bijna tijd is voor uw volgende dosis.

Dosering diclofenac

De juiste dosering die u nodig heeft is afhankelijk van welke aandoening u heeft en de hoeveelheid pijn die deze aandoening veroorzaakt. Het is raadzaam alvorens u diclofenac inneemt en niet zeker bent over de juiste dosis eerst uw huisarts te raadplegen. De aanbevolen dosis in de meest gevallen 100-200 mg per dag. De doseringsinterval is afhankelijk van de gebruikte diclofenac sterkte en de aandoening die wordt behandeld. Diclofenac wordt verkocht met verschillende doseringen. Doseringen hoger dan 25 mg zijn alleen verkrijgbaar bijde apotheek met een doktersrecept. Kleine verpakkingen (max 24 tabletten) met een dosering van 12,5 mg zijn zowel bij drogist als apotheek verkrijgbaar. Grotere verpakkingen met een dosering van 25 mg zijn nog wel bij de apotheek verkrijgbaar zonder recept, maar worden niet verkocht bij de drogist.

Bijwerkingen diclofenac

Diclofenac heeft verschillende bijwerkingen. Stop onmiddellijk met het gebruik van diclofenac wanneer u last krijgt van netelroos, ademhalingsproblemen, gezwollen lippen, tong of gezicht. Dit is mogelijk het resultaat van een allergische reactie op het medicijn. Diclofenac heeft onder meer de volgende ernstige bijwerkingen:
 • Pijn op de borst, kortademigheid
 • Zwarte of zeer donkere ontlasting
 • Ophoesten van bloed of braaksel
 • Blauwe plekken,
 • Tintelingen en gevoelloosheid
 • Ernstige huidreacties met koorts, keelpijn, zwelling in het gezicht of de tong, branden in de ogen, pijnlijke huid, gevolgd door een rode of paarse huiduitslag die zich verspreidt (vooral in het gezicht of bovenlichaam) en gepaard gaat met blaarvorming en vervellen.

Minder ernstige bijwerkingen zijn:
 • Maagproblemen, zoals brandend maagzuur, diarree, obstipatie of een opgeblazen gevoel. (Deze problemen komen zeer vaak voor)
 • Jeuk en huiduitslag
 • Wazig zien
 • Duizeligheid, nervositeit of hoofdpijn

Wanneer mag u geen Diclofenac gebruiken?

Vanwege de bijwerkingen mag diclofenac niet gebruikt worden indien:
 • U last heeft van astma of een andere allergische aandoening
 • U ooit last heeft gehad van een maagzweer of maagbloeding
 • U zwanger bent of borstvoeding geeft
 • U problemen heeft met uw bloedstolling
 • U ouder bent dan 65 jaar
 • U porfyrie heeft
 • U lever of nierproblemen heeft
 • U ooit een allergische reactie op een andere NSAID (zoals aspirine, ibuprofen, naproxen en indometacine) heeft gehad.

Hoe moet diclofenac worden opgeslagen?

Houd alle geneesmiddelen buiten het bereik en zicht van kinderen. Bewaar diclofenac op een droge en koele plek afgeschermd van warmtebronnen en licht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Pernambuco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diclofenac tijdens de zwangerschapDiclofenac tijdens de zwangerschapDiclofenac heeft een pijnstillende, een ontstekingsremmende en een koortswerende werking en wordt dan ook veel ingezet b…
Diclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac: gebruik, bijwerkingen, merknamen & neveneffectenDiclofenac behoort tot de geneesmiddelengroep van de NSAID's en is een van de meest gebruikte pijnstillers. Diclofenac w…
Reuma en brandnetel, enkele onderzoekenReuma en brandnetel, enkele onderzoekenVoor chronische ouderdomskwalen zoals artrose zijn planten zoals brandnetel, moerasspirea en wilg traditioneel veel gebr…
Medicijn: diclofenacMedicijn: diclofenacDiclofenac is een middel dat wordt voorgeschreven bij pijn en/of ontstekingen aan gewrichten, spieren, oog, hoofdpijn of…

Omeprazol; werking, toepassing en bijwerkingenOmeprazol; werking, toepassing en bijwerkingenOmeprazol (Losec) is een maagzuurremmer die bekoort tot de klasse van protonpompremmers. Omeprazol wordt gebruikt in om…
Operatie bij otosclerose, een stapedectomie of stapedotomieOperatie bij otosclerose, een stapedectomie of stapedotomieOtosclerose is overmatige botgroei rondom de stijgbeugel in het middenoor met slechthorendheid tot gevolg. Soms is bij o…
Bronnen en referenties
 • www.medicinenet.com/diclofenac/article.htm
Reactie

R. Nammensma, 02-11-2013
Ik heb nooit last van mijn luchtwegen, nu ik diclofenac gebruik heb ik last van een droge hoest en piepende ademhaling. heeft meer klachten daar over?
graag een reactie.
gr.r.nammensma Reactie infoteur, 09-11-2013
Beste R. Nammensma,

Hoesten als gevolg van het gebruik van diclofenac is inderdaad een van de bijwerkingen van diclofenac. Deze bijwerking komt echter slecht zelden voor. De oorzaak van uw droge hoest kan dus ook elders liggen.

Pernambuco (62 artikelen)
Laatste update: 25-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.