Medicijn: diclofenac
Diclofenac is een middel dat wordt voorgeschreven bij pijn en/of ontstekingen aan gewrichten, spieren, oog, hoofdpijn of bij menstruatiepijn. Door diclofenac ontstaat er minder pijn en koorts ten gevolge van een verwonding of ontsteking. Het middel is er in de vorm van tabletten, oogdruppels en gel. Let op de bijwerkingen van dit middel.
Wat is diclofenac?
Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller die behoort tot de groep Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs, afgekort NSAID. Het middel remt het cyclo-oxygenase-eiwit. Dit eiwit vormt prostaglandinen, een hormoonachtige stof dat betrokken is bij onder andere ontstekingen.
Diclofenac is een pijnstiller die veel wordt voorgeschreven door artsen, maar ook zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek. Het middel wordt gebruikt als pijnstiller, maar ook als ontstekingsremmer.
Over het algemeen werkt deze pijnstiller goed bij de meeste mensen. Toch kan het voorkomen dat er geen effect te merken is bij een patiënt. Ook kunnen er ernstige bijwerkingen of overgevoeligheidsreacties optreden. In deze gevallen is het beter te stopen met diclofenac en over te stappen op een andere pijnstiller/ontstekingsremmer.
Wanneer diclofenac gebruiken?
Dit middel wordt voorgeschreven bij ontstekingen als artritis, reumatische pijn, de ziekte van Bechterew, pijn of ontstekingen aan de wervelkolom, menstruatiepijn, hoofdpijn, pijn na een operatie etc.
Diclofenac remt de aanmaak van prosteglandinen, wat ook de maagwand tegen maagzuur beschermt. Het maagslijmvlies wordt dunner door het middel. Bij klachten zal de arts tevens een maagbeschermer voorschrijven. Er is ook diclofenac verkrijgbaar, die maagsapresistent is.
In de meeste gevallen werkt het middel binnen 30 tot 60 minuten. De pijn wordt voelbaar minder.
Vormen van diclofenac en dosering
Diclofenac wordt het meest voorgeschreven in de vorm van tabletten. Deze moeten volgens voorschrift ingenomen worden: meestal een tot driemaal per dag. Bij de apotheek is diclofenac zonder recept verkrijgbaar als 12,5 en 25 mg diclofenac-tabletten. Op recept als 50, 75 en 100 mg diclofenac-tabletten. Volg altijd het recept van de arts voor de juiste wijze van dosering. Indien het middel niet op recept is verkregen, gebruik dan een zo laag mogelijke dosering volgens de bijsluiter.
Diclonefac is op recept verkrijgbaar als oogdruppels. In de oogdruppels zit 1 mg natrium-diclofenac per 5 ml. Volg de aanwijzingen van de arts op bij gebruik van de oogdruppels.
Als gel is diclofenac ook verkrijgbaar. Deze wordt op de huid toegepast bij spierpijn en bij ontstekingen in gewrichten. De gel gaat voornamelijk roodheid, zwellingen en pijn tegen. Het middel is bekend onder de naam Voltaren Emulgel, maar ook onder de naam Diclofenac emulsie-gel. Lees de bijsluiter voor gebruik.
Bijwerkingen diclofenac-tabletten
De meest voorkomende bijwerking van diclofenac-tabletten is maagpijn, diarree, maagdarmklachten of zwarte ontlasting. De maagsapresistente tabletten geven over het algemeen minder van dit soort klachten.
De volgende bijwerkingen komen het meest voor tijdens gebruik van diclofenac-tabletten:
- verstoppingen of diarree
- maagdarmbloedingen, zwarte ontlasting, bloed bij ontlasting of braaksel, buikpijn
- misselijkheid, braken, diarree, verstopping, brandend maagzuur
- hoofdpijn, hersenvliesontsteking, duizeligheid
- oorsuizen, gehoorstoornis, wazig zien
- slapeloosheid, dufheid, slaperig worden, vermoeidheid
- verminderde eetlust, aankomen in gewicht
- depressie
- haaruitval, blaasjes op de huid, eczeem, jeuk, huiduitslag, oedeem
- stoornissen aan de nierfunctie
Bij regelmatig gebruik van diclofenac, is er een grotere kans op een hartinfarct. Ook kan het bij langdurig gebruik gehoorbeschadiging teweegbrengen.
Diclofenac kan veilig gelijktijdig met paracetamol worden gebruikt. Gebruik dit middel niet gelijktijdig met onder andere bloedverdunnende middelen, corticosteroïden of plasmiddelen. Lees altijd de bijsluiter welke middelen een wisselwerking hebben met diclofenac.
Bijwerkingen oogdruppels
Het gebruik van de oogdruppels kan ervoor zorgen dat men tijdelijk minder goed kan zien. Door tijdens het gebruik de traanbuis dicht te drukken, vloeit er minder naar de neus-en keelholte. Dit vermindert de bijwerkingen.
Andere bijwerkingen kunnen zijn:
verhoging van de oogdruk, irritatie aan het oog, beschadiging van het hoornvlies, jeuk en roodheid, oogbindvlies-ontsteking.
Bijwerkingen diclofenac-gel
Als gel geeft het middel minder vaak ernstige bijwerkingen. De bijwerkingen die voorkomen, zijn over het algemeen direct aan de huid te zien. Dit kunnen zijn:
- eczeem, jeuk, roodheid
- netelroos: jeukende uitslag van de huid met gezwollen vlekken
- overgevoeligheid in de vorm van benauwdheid of een opgezwollen gezicht
Door gebruik van dit middel wordt de huid vaak gevoeliger voor zonlicht. Hierdoor kan er sneller dan normaal zonnebrand ontstaan, maar ook roodheid en jeuk.
Lees verder