Bijsluiter bij medicijnen

Bijsluiter bij medicijnen Bijsluiter bij medicijngebruik: bij iedere verpakking hoort een bijsluiter te zitten. Op de bijsluiter staan belangrijke eigenschappen van het medicijn vermeld. Wanneer er geen bijsluiter bij het medicijn zit, moet men er bij de apotheek om vragen. Ook is het mogelijk om een bijsluiter online op te zoeken, bijvoorbeeld van paracetamol of ieder ander geneesmiddel.

Wat is een bijsluiter?

Een bijsluiter is een papier, waarop de eigenschappen van een medicijn vermeld zijn. Dit papier wordt bijgesloten in de verpakking van het medicijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een artsenbijsluiter en een patiëntenbijsluiter. De patiëntenbijsluiter wijkt sterk af van de artsenbijsluiter, omdat het voor de patiënt duidelijk te begrijpen moet zijn.

Wat staat er op een bijsluiter?

Op een bijsluiter staat de werking van het medicijn, de ingrediënten van het medicijn, de manier van gebruik, de bijwerkingen, wanneer het middel niet gebruikt mag worden en de manier van bewaren. Ook staat er vaak de wisselwerking met andere medicijnen bij. Een patiëntenbijsluiter moet in duidelijke taal geschreven zijn, zodat iedereen kan begrijpen wat er staat.

De bijsluiter zit altijd in de verpakking van het medicijn. in sommige gevallen, wanneer het medicijn door de apotheker zelf wordt gemaakt of kleiner wordt verpakt, kan de apotheker er een ander soort bijsluiter bijgeven: vaak is dit een A-4tje waarop de gegevens staan. Wanneer een medicijn geen bijsluiter bevat, moet de patiënt altijd hierom vragen.

Een bijsluiter wordt continue aangepast. Het is daarom raadzaam om de bijsluiter altijd te lezen, ook wanneer de patiënt het medicijn al eens eerder heeft gebruikt. Soms wordt de samenstelling van een medicijn aangepast of kunnen er bijwerkingen optreden die nog niet eerder vermeld waren op een oude bijsluiter.

Bijsluiter online

Het is mogelijk om een bijsluiter online terug te vinden. De website Efarma biedt bijsluiters online aan, maar ook andere website vertonen online bijsluiters, zoals Exmedica. Het is belangrijk om, voor gebruik van het medicijn, de bijsluiter goed te lezen. Van de apotheker mag je eisen dat er een bijsluiter bij het medicijn zit. Wanneer de bijsluiter kwijt is geraakt, is het online opzoeken van de bijsluiter een goede optie. Bewaar echter de papieren versie altijd goed: in sommige gevallen is het handig om deze snel bij de hand te kunnen hebben. Het opzoeken op internet duurt toch altijd wat langer.

Voor wie geen bijsluiter meer heeft en hem opzoekt via het internet, is het aan te raden om de bijsluiter uit te printen en bij het betreffende medicijn te bewaren. In principe zijn bijna alle bijsluiters van medicijnen terug te vinden via het internet. Bijvoorbeeld voor paracetamol of de anticonceptiepil Microgynon 30. De website van Apotheek.nl biedt zelfs een zeer uitgebreid overzicht van bijsluiters aan, waarbij ook de bijsluiter zelf vaak uitgebreider is dan op de papieren versie.

Bijsluiters van paracetamol

Paracetamol is een van de meest gebruikte medicijnen. Paracetamol werkt pijnstillend. Dit middel blokkeert de pijnsignalen die naar de hersenen worden doorgegeven. De pijn is dus nog wel aanwezig, maar wordt niet geregistreerd door de hersenen, waardoor men geen pijn voelt of de pijn verminderd. Het wordt onder zeer veel verschillende merknamen verkocht. Bijna iedere supermarkt of drogist verkoopt wel paracetamol. Winkels als de Hema, Albert Heijn, Jan Linders, Kruidvat etc: aan paracetamol geen gebrek.

In iedere verpakking paracetamol zit een bijsluiter, of het nou om tabletten, poedervorm of zetpillen gaat. Wanneer er geen bijsluiter in de verpakking zit, dient men terug te gaan met deze verpakking. Neem nooit zomaar paracetamol in, zonder de bijsluiter gelezen te hebben. Paracetamol komt in verschillende hoeveelheden voor. Zo is er de 120 mg, de 240 mg, 500 mg en 100 mg. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de dosering van ieder soort sterk verschilt. Let hier goed op: haal dus geen bijsluiters door elkaar.

De meest verkochte versie van paracetamol zijn de tabletten van 500 mg. Onderstaande overzicht geeft aan hoeveel hiervan ingenomen mag worden:

  • leeftijd 6 t/m 8 jaar : per keer 1/2 tablet, maximaal per 24 uur 2-3 tabletten
  • leeftijd 9 t/m 11 jaar: per keer 1 tablet, maximaal per 24 uur 3-4 tabletten
  • leeftijd 12 t/m 14 jaar: per keer 1 tablet, maximaal per 24 uur 4-6 tabletten
  • leeftijd vanaf 15 jaar: per keer 1-2 tabletten, maximaal per 24 uur 6 tabletten

Geef kinderen onder de 6 jaar geen 500 mg paracetamol: voor deze kinderen is er de zogenaamde kinderparacetamol verkrijgbaar.
© 2011 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik een financiële bijsluiter?Hoe krijg ik een financiële bijsluiter?Een financiële bijsluiter is vaak verplicht, maar krijgt u die automatisch in 2020? Deze bijsluiter geeft u belangrijke…
Bijwerkingen van de pil Microgynon 30Bijwerkingen van de pil Microgynon 30We weten allemaal dat de pil zwangerschap voorkomt, maar wat we niet allemaal weten is dat anticonceptie pillen ook veel…
De financiële bijsluiter, doe er uw voordeel meeDe financiële bijsluiter, doe er uw voordeel meeDe complexe financiële producten, zoals de beleggingen in een beleggingsfonds vereisen in 2020 een goede financiële bijs…
De Financiele Bijsluiter: de feitenDe Financiele Bijsluiter: de feitenDe Financiële Bijsluiter: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies en waar hoort het bij? De Fi…

Lawaai bij werk en in vrije tijdLawaai bij werk en in vrije tijdLawaai en werken gaan niet goed samen. Lawaai kan reden zijn om slechter te kunnen concentreren. Het kan hoofdpijn veroo…
Fabeltjes om ‘de hik’ te stoppenIedereen heeft er wel eens last van: De hik. Hierbij schokt de ademhaling gevolgd door een hikgeluid. Er zijn wel tienta…
Bronnen en referenties
  • http://www.exmedica.nl
  • www.efarma.nl
  • http://www.apotheek.nl
  • http://www.cbg-meb.nl/cbg/nl

Reageer op het artikel "Bijsluiter bij medicijnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 05-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!