Fabeltjes om ‘de hik’ te stoppen

Iedereen heeft er wel eens last van: De hik. Hierbij schokt de ademhaling gevolgd door een hikgeluid. Er zijn wel tientallen fabeltjes verzonnen om mensen op de gekste manieren van de hik af te helpen. Bij de meeste mensen helpen deze fabeltjes echter niet. De bekendste fabels rondom de hik staan in dit artikel vernoemd.

Wat is de hik

De hik kan komen door verdriet, een erge lachbui, onrust, alcohol, roken, temperatuurwisselingen of een volle maag. De ademhaling schokt hierbij om de paar seconde of minuten, hier zit geen regelmaat in. Vaak maakt dit een hikgeluid, vandaar heet deze, vaak korte, aandoening ook de hik. De hik kan enkele minuten aanhouden, als de hik langer dan 48 uur aanhoudt spreekt men van chronische hik.

Fabeltjes om de hik op te lossen

Hoewel de hik vanzelf overgaat in de meeste gevallen, zijn er vele fabeltjes verzonnen om de hik op te lossen. De bekendste fabeltjes over de hik staan hieronder uitgeschreven. Kinderen denken vaak dat deze fabeltjes echt werken doordat oudere mensen ze dit wijsmaken.

Gedichtje

Als men drie keer het onderstaande gedichtje zonder adem te halen op kan zeggen, is men van de hik af. Dit is de zin waarin veel kinderen, en soms ook volwassenen nog geloven. Vrijwel niemand lukt het om drie keer het gedichtje op te zeggen zonder te hikken of adem te halen, vandaar werkt deze manier ook niet. Het gedichtje is als volgt:

Ik heb de hik,
ik heb hem dik.
Ik geef hem aan een ander man,
Die hem beter dragen kan.


Suiker

Suikerklontjes op je tong laten smelten moet helpen tegen de hik. Eventueel kun je ook gewoon een lepel suiker op je tong leggen en doorslikken of zelfs het klontje suiker in de azijn dopen en opeten. Let wel op dat je deze fabel niet uitprobeert met schoonmaakazijn, dit is namelijk giftig.

Adem inhouden

Dit principe werkt hetzelfde als het gedichtje drie keer opzeggen, je adem inhouden en dit zal je verlossen van de hik. Eventueel kun je ook je neus dichtknijpen en zo hard mogelijk door je neus proberen te blazen of juist je oogbollen op te zetten.

Op zijn kop staan

Deze fabel is bedacht door mensen die het erg grappig vonden om te zien hoe lenig mensen zijn. Men geloofd dat als je op zijn kop gaat staan de hik uit je zakt. Ook denken sommige dat deze fabel werkt doordat het bloed naar je hoofd stroomt.

Drinken

Veel water drinken moet werken om de hik te stoppen, andere dranken kunnen ook maar fris of alcohol werkt juist weer tegenstrijdig tegen de hik. Alcohol is namelijk juist een oorzaak van het krijgen van de hik.

Schrikken

Mensen hard laten denken en vervolgens laten schrikken is ook een fabel om de hik te stoppen. Men schrikt zo hard dat men even de adem inhoudt. Dit moet voldoende zijn volgens de fabel om je van je hik af te helpen.

Kortom

Er zijn vele fabels om je van de hik af te helpen. Vaak gaat de hik na enkele minuten vanzelf over, en is er geen fabel nodig. Mocht de hik langer dan 48 uur aanhouden, is het verstandig om even langs de dokter te gaan.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hik en waar deze vandaan komtDe hik en waar deze vandaan komtIedereen heeft wel eens de hik: van jong tot oud. Waar de hik precies vandaan komt en waarom een mens hikt, wil je natuu…
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…
De hik, ik wil er vanaf!De hik, ik wil er vanaf!Neem een flinke lepel suiker en laat het langzaam smelten in je mond. Pak een groot glas water en drink die in één keer…
Origineel en grappig Sinterklaasgedicht schrijvenOrigineel en grappig Sinterklaasgedicht schrijvenTijdens de Sinterklaasmaand moet er ineens behoorlijk wat creativiteit geuit worden. Het bedenken van een goed gedicht i…

Bijsluiter bij medicijnenBijsluiter bij medicijnenBijsluiter bij medicijngebruik: bij iedere verpakking hoort een bijsluiter te zitten. Op de bijsluiter staan belangrijke…
Bijwerking Prednison: waarom word je pafferig van Prednison?Bijwerking Prednison: waarom word je pafferig van Prednison?Bijna iedereen kent het geneesmiddel prednison wel. Het wordt gegeven bij allerlei aandoeningen en is eigenlijk bijna ee…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia/dehik
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.