Bijwerking Prednison: waarom word je pafferig van Prednison?

Bijwerking Prednison: waarom word je pafferig van Prednison? Bijna iedereen kent het geneesmiddel prednison wel. Het wordt gegeven bij allerlei aandoeningen en is eigenlijk bijna een wondermiddel voor veel zware aandoeningen. Dit omdat het ontstekingsremmend en anti-allergeen werkt. Maar prednison heeft ook veel bijwerkingen. Zo gaan mensen er van prednison heel erg opgeblazen uitzien. En dat heeft eigenlijk een drietal redenen, zo krijg je heel veel honger van prednison. Maar het heeft ook met je vocht- en vethuishouding te maken.

Wat is prednison precies?

Prednison is een snel werkend en effectief geneesmiddel dat tot de geneesmiddelengroep corticosteroïden hoort. Deze groep heeft een ontstekingsremmende en anti-allergische werking.

Wanneer wordt prednison voorgeschreven?

Prednison wordt voorgeschreven voor een groot aantal ziekten en aandoeningen. Dit kan zijn:
 • Ziekten waarbij een ontsteking een rol speelt zoals longontsteking, COPD en astma
 • Reuma
 • Ziekte van Crohn
 • Andere auto-immuunziekten
 • Bij de ziekte van Lyme
 • Spierziekten
 • Bij orgaantransplantatie (corticosteroïden onderdrukken het afweersysteem en worden daarom gebruikt om afstoting van getransplanteerde organen tegen te gaan)
 • Huidaandoeningen zoals eczeem

De bijwerkingen van Prednison

Het “wondermiddel” Prednison werkt vaak al na een paar dagen. Het wordt echter bekeken als een paardenmiddel en er kleven daarom helaas ook veel bijwerkingen aan. Dit kunnen zijn:
 1. Dikker worden
 2. Een opgezwollen gezicht en bovenlijf
 3. Het vasthouden van vocht.
 4. Een dunne huid zodat er makkelijker blauwe plekken ontstaan en wondjes slechter genezen.
 5. Verhoogde bloeddruk
 6. Diabetes
 7. Verhoogde kans op een infectieziekte
 8. Maagproblemen (maagzweren kunnen ontstaan)
 9. Botontkalking als het middel langer wordt gebruikt
 10. Verminderde spierwerking (aangezien het hart ook een spier is, kan ook dat dus voorkomen)
 11. Veel meer eetlust
 12. Slaapproblemen
 13. Onrust
 14. Stemmingswisselingen
 15. Vertroebeld zicht

Prednison kan de opbouw en afbraak van vet veranderen

Een bijwerking van Prednison is dat mensen er dik van worden en een pafferig gezicht krijgen. Dit komt omdat het geneesmiddel de opbouw en afbraak van vet kan veranderen. Ook neemt de eetlust vaak toe door het gebruik van prednison en wordt de vochthuishouding ontregeld en ook dit leidt er allemaal toe dat mensen dikker worden en er dikker uitzien.

Hoe neem je Prednison in?

Prednison is er in:
 • Pilvorm
 • Vloeibare vorm die wordt ingespoten of via een infuus het lichaam binnengaat
 • Poedervorm die in een inhalator gaat
 • Zalfvorm voor bijvoorbeeld huidaandoeningen

Lichaam maakt zelf ook corticosteroïd Hydrocortison aan, maar stopt daarmee als er Prednison wordt toegediend

In de bijnierschors van de mens wordt zelf onder ander ook corticosteroïd Hydrocortison aangemaakt. Als een dokter dan ook nog eens Prednison voorschrijft en er meer wordt toegediend dan het lichaam zelf aanmaakt, gaat de lichaamseigen productie omlaag. Om die reden moet het gebruik van Prednison ook langzaam worden afgebouwd als mensen het middel lang geslikt hebben. De bijnierschors moet dan zelf het middel namelijk weer gaan produceren. En dat duurt soms maanden.

Stootkuur Prednison

Mensen die maar even kort een weekje of twee een stootkuur Prednison slikken, hoeven vervolgens niet meer af te bouwen, omdat hun bijnierschors dan nog niet aan het middel gewend is.

In Nederland wordt heel veel Prednison geslikt

In 2010 werd aan een half miljoen Nederlanders Prednison voorgeschreven. Daarbij gaat het dan alleen maar om wat bij apotheken werd verstrekt en zijn ziekenhuizen niet meegerekend. Prednison is vanaf 1955 op de markt, maar omdat het bij heel veel kwalen zoveel doet wordt het dus ook veel voorgeschreven.

Afbouwen van Prednison: na het stoppen wordt iemand ook weer dunner

Er zijn mensen die heel lang prednison slikken omdat hun aandoening chronisch is en andere medicijnen niet meer helpen. Blijkt uiteindelijk toch dat ze met het middel moeten stoppen dan moet ze dat langzaam afbouwen. Maar zelfs dan is het geen pretje om prednison af te bouwen. Klachten die voor kunnen komen zijn:
 • Misselijkheid
 • Pijn

Het goede nieuws is wel dat als iemand helemaal gestopt is met het middel dat de kilo’s er vaak ook weer afvliegen en dat de andere bijwerkingen ook weer verdwijnen. Soms richt het middel overigens wel permanente schade aan zoals botontkalking (waar de arts overigens wel medicijnen tegen zou moeten geven) en schade aan de spieren zoals het hart.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijwerkingen van PrednisonPrednison wordt als medicijn voorgeschreven aan personen met bepaalde ontstekingsreacties, bepaalde vormen van bloedkank…
Prednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuurPrednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuurPrednison en Prednisolon zijn ontstekingsremmers op basis van bijnierschorshormonen of corticosteroïden, die bij veel zi…
Hoe ga je met Prednison om?Hoe ga je met Prednison om?Er zijn maar weinig mensen die nog nooit van de naam “Prednison” gehoord hebben. Maar lang niet iedereen weet ook precie…
Prednison soms wenselijk met stootkuur; wel bijwerkingenPrednison soms wenselijk met stootkuur; wel bijwerkingenPrednison is een geneesmiddel dat vaak wordt voorgeschreven als medicijn om ontstekingen af te remmen. Het wordt o.a. ve…

Fabeltjes om ‘de hik’ te stoppenIedereen heeft er wel eens last van: De hik. Hierbij schokt de ademhaling gevolgd door een hikgeluid. Er zijn wel tienta…
Pillen via het internet: veel is nep of bevat foute stoffenPillen via het internet: veel is nep of bevat foute stoffenWie dat wil kan te kust en te keur medicijnen bestellen op het internet. Daar waar normaal gesproken een arts geraadplee…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Ziekenhuis sites
 • Apothekerssite
Reacties

Fransje Murphy, 03-07-2017
Prednison (Wondermiddel): ik slik nu bijna 1 jaar prednison voor evident grote vaten vasculitis. Takayasu. Met 40 Mg per dag begonnen. Was hiervoor/ hierdoor al 10 kg kwijt. Spieren grotendeels weg. Suikerspiegel aanzienlijk verhoogd door prednison. Diabetes diëet + Grote moeite met aankomen. Veel spiertraining, fietsen en joggen. Prednison heeft voor ieder een andere bijwerking. Voor mij nog onmisbaar en veel goeds gebracht. Reactie infoteur, 17-07-2017
Fijn dat prednison voor jou ook een wondermiddel is. Je neemt als ik het zo lees de bijwerkingen op de koop toe en doet er veel aan om die teniet te doen door zelf aan de slag te gaan. Heel goed van je.

Twan, 15-04-2016
Nu heb ik zelf al een aantal keer de stootkuur gekregen ivm een terugval bij ms en ja je word wat dikker maar dat is tijdelijk (ik woog 65 toen even 72 en nu weer 65). Bij mijn dan het grootste nadeel vind ik toch wel je smaak. Je kunt net zo goed een hap tuinaarde nemen dat smaakt het zelfde als het lekkerste eten wat je kunt bedenken.
Gelukkig blijft het niet ik heb al gemerkt dat als je tijdens een stootkuur wel zure dingen blijft proeven dus ik heb meestal zoet zure snoepjes tijdens een kuur die blijf je wel proeven al weet ik niet of dat met tabletten ook zo is. Maar over het auto rijden zei mijn arts tegen mij dat het niet verstandig is ivm met je concentratie dat ik dat toch maar een paar dagen moest laten. Reactie infoteur, 14-06-2016
Goede aanvulling van dat autorijden.

J. Ruskus, 21-02-2016
Ik heb soms last van jigt heb nu een stoot kuur van 5 pillen PREDNISOLON, na twee pillen ingenomen te hebben heb ik bijna helemaal geen pijn meer. mijn vraaag is mag ik na twee pillen in genomen te hebben er mee stoppen, Reactie infoteur, 20-06-2016
Ik weet niet wat je dokter je heeft voorgeschreven, maar het is wel de bedoeling dat je de kuur afmaakt. Mocht je twijfels hebben, bel je dokter dan even.

Rosita, 24-09-2014
Ik slik prednison al vaker een kuur gedaan en i.d.d het vocht vasthouden een nare bijwerking!
Kun je hier nou vochtafdrijvers voor gebruiken en welke dan?
Ik hoor het graag! Reactie infoteur, 05-10-2014
Dat zou ik aan de arts vragen.

Roos, 27-07-2014
Heb een vraagje, mijn kat krijgt ook al een paar jaar prednison, omdat zijn immuunsysteem niet goed goed is.
Nou is mijn vraag, kan dat ook verstopping veroorzaken?
De dierenarts zeg van niet, maar wat vind u.

Gr.Roos Reactie infoteur, 28-07-2014
Ik kan verstopping niet vinden als bijwerking van het gebruik van prednison. Dit artikel gaat bovendien over mensen en niet over dieren. Ik weet dus niet of bij hen de uitwerking hetzelfde is als bij mensen.

Mas, 02-06-2014
Vorig jaar heeft mijn huisarts PMR vastgesteld Verhoogde BSE waarde. Ik slikte daarvoor 15 mg prednison. Mijn klachten verdwenen. Na het langzaam afbouwen kwamen de klachten langzaam terug.Op mijn verzoek doorverwezen maar de reumatoloog. Volgens reumatoloog geen ontstekingswaarde in het bloed.diagnose: fibromyalgie.
Daar ik erg veel pijn had ben ik toch weer begonnen met prednison. Pijn verdwijnt voor een groot deel. Kun je met FM ook zo reageren op prednison?
Heb ik nu PM of FM? Ben ten einde raad! Reactie infoteur, 27-07-2014
Daar kan ik echt geen antwoord op geven. Ik adviseer u toch goed met uw artsen te praten en het hen te vragen. Prednison helpt bij alle mogelijke ontstekingen dus het is wel een soort paardenmiddel.

Henk, 03-11-2013
Mag je met prednisol auto rijden? Reactie infoteur, 03-11-2013
Ja hoor met prednison kun je gewoon autorijden.

Inez, 02-07-2013
Ik ben sinds 2 weken gestopt met prednison nadat ik het middel ruim 3 mnd heb gebruikt. Ik ben nog steeds niet van mijn overtollige vocht af. Hoe land duurt dit? Reactie infoteur, 10-07-2013
Het kan heel lang duren voordat iemand dat overtollige vocht weer kwijt is. Maar prednison zorgt niet alleen voor vocht, maar ook voor groei van vet. Misschien dat u dus gewoon bent aangekomen van de Prednison en dat er weer af moet.

Leo, 16-06-2013
Prednison is sinds 1955 op de markt, NIET 1995. Reactie infoteur, 25-06-2013
Ik heb het veranderd. Bedankt voor de opmerkzaamheid.

Jh Vocking, 22-01-2013
Goede morgen ik heb COPD gold 3 en nu een stootkuur van 40mg. Prednisolon. Ben in 2012 aug.sep.uit ziekenhuis naar verpleeghuis afdeling bejaardenhuis 6 weken
verpleegd en pertinent aan zuurstof weg gegaan met blaas-prostaat en long-
ontsteking naar UMCU gebracht, maar tot heden nog steeds ontstekingspillen.
div kuuren. Avelox Diclofenac zetpil 100mg en in het UMCU ZYVOXID keur. Hoe kom ik van al die ontstekingen af? Weet u een keur voor die bacteriën? Reactie infoteur, 22-01-2013
Ik ben geen arts en bovendien is er voor dit soort zaken grondig onderzoek nodig. Dit zullen de artsen toch echt moeten uitzoeken en daar de juiste remedie voor moeten vinden.

C. Willemen, 21-03-2012
Een pijnlijke mond komt dat ook van de prednison? Reactie infoteur, 22-03-2012
Ik weet niet wat u bedoelt met een pijnlijke mond. Is het uw gebit, zitten er wondjes in uw mond (dat kan wel van de prednison komen) of bedoelt u iets anders? Bovendien ben ik geen dokter, maar schrijf ik artikelen over zaken die ik belangrijk vind. Als u echt erge pijn heeft aan uw mond (ik weet ook niet waar u de prednison voor slikt) dan zou ik me toch tot mijn huisarts wenden.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.