Pillen via het internet: veel is nep of bevat foute stoffen
Wie dat wil kan te kust en te keur medicijnen bestellen op het internet. Daar waar normaal gesproken een arts geraadpleegd moet worden voor een recept, kan via het internet bijna alles besteld worden wat iemand maar wil. Onveilig is dat wel; niemand houdt toezicht. Bovendien blijkt dat heel veel van die pillen nep zijn.
Medicijnen in overvloed te koop op het internet
Op het internet is werkelijk bijna alles te koop. Van viagra tot afslankpillen en van tranquilizers tot middelen die het haar sneller laten groeien. Ook de anticonceptiepil en antibiotica zijn gewoon te bestellen via het internet. De talloze sites die zich daarmee bezig houden komen als paddenstoelen uit de grond. Wie er achter die handel zit is vaak heel duister en dat betekent ook dat eigenlijk niemand verantwoordelijk te stellen is als er iets mis gaat.
Waarom pillen bestellen via het internet?
Veel mensen willen zichzelf de gang naar de dokter besparen en bestellen hun geneesmiddelen via het internet. Vaak zijn de middelen ook goedkoper op die manier en is dat ook een reden om het te doen. Daarnaast is het gemakkelijk. Met een druk op de knop en een betaling worden de pakjes gewoon thuis gebracht. Het is uit onderzoek gebleken dat 3 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder medicijnen online koopt.
Kalmeringsmiddelen en slaappillen bestellen via het internet omdat de dokter ze niet meer wil voorschrijven
Een andere reden om via internet geneesmiddelen te kopen is omdat de huisarts ze niet of niet langer wil voorschrijven. Dat is vaak het geval met verslavende kalmeringsmiddelen en slaappillen. Mensen die de geneesmiddelen toch willen hebben, gaan dan maar het internet op en bestellen ze daar dan.
Neppillen van het internet: voor miljoenen aan neppillen
Dat het gevaarlijk is om zelf pillen te bestellen zonder te weten hoe ze samengaan met anderen middelen (er is immers geen apotheker die dat in de gaten houdt) of omdat ze verslavend zijn, moge duidelijk zijn. Maar daar komt ook nog bij dat een groot deel van de internetverkopen van geneesmiddelen ook nog eens nep is. Alleen al in oktober en november van 2008 onderschepte de Nederlandse Douane voor 34 miljoen euro aan neppillen. En dat zijn dan maar twee maanden.
Ook levensreddende geneesmiddelen worden vervalst
De criminelen die neppillen op de markt brengen, deinzen er niet voor terug om ook levensreddende middelen als antibiotica te vervalsen zodat ze niet werken of niet goed genoeg werken. Overigens worden middelen die heel duur zijn of die heel veel worden gebruikt het meest vervalst.
Wat is er mis met pillen die je per internet bestelt?
Uit onderzoek is tevens gebleken dat ruim 62 procent van alle medicijnen die op het internet worden aangeboden nep zijn. Maar ze zijn niet alleen maar nep, er mankeert nog veel meer aan. Zo wijken de werkzame stoffen in de middelen vaak meer dan 10 procent af van wat wettelijke is voorgeschreven en wat erin hoort te zitten. Ook zit er bijna nooit een bijsluiter bij het middel.
Neppillen van het internet: wat kan er allemaal mis zijn met pillen van het internet?
- De nepperigheid van de pillen loopt overigens uiteen van een pil die helemaal niets aan werkzame stof bevat tot pillen waar de stof wel inzit, maar niet in de juiste hoeveelheid.
- Verder zijn er heel veel pillen waar de werkzame stof die op het pakje staat volledig ontbreekt en er een heel andere stof voor in de plaats is gekomen. Dus een stof die voor een heel andere aandoening helpt.
- Ook zijn er op het internet middelen te koop die de reguliere handel heeft weggehaald omdat het middel te veel bijwerkingen geeft of gewoon gevaarlijk is.
- Bovendien zijn er geneesmiddelen gevonden met xtc erin. Waarschijnlijk worden beide pillen in eenzelfde soort laboratorium gemaakt en krijg je dus een soort kruisbestuiving, waardoor de schadelijke xtc in een middel terechtkomt dat mensen voor heel iets anders slikken.
- Dat het bij dat soort bedrijven ontbreekt aan elke vorm van hygiëne of zuiverheidscriteria moge duidelijk zijn.
Waarschuwing om geen pillen via het internet te kopen
Omdat het zo vaak mis gaat met het kopen van pillen via internet heeft het Ministerie van Volksgezondheid samen met het KNMP (Koninklijke Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) een website gelanceerd die waarschuwt voor het kopen van medicijnen op het internet. Deze website is te vinden op www.internetpillen.nl
De Thuisapotheek stelt zich wel in contact met de huisarts
De Thuisapotheek brengt ook de geneesmiddelen thuis, maar doet dat op een heel andere manier. Mensen kunnen zich via de website melden en vervolgens worden dan bij de huisarts of de specialist de gegevens van de patiënt opgevraagd. De Thuisapotheek is vervolgens dan ook dossierhouder van de patiënt en houdt alle gegevens bij. Een week voor de medicijnen op zijn, verstuurt de Thuisapotheek de medicijnen naar de klanten. Bij de Thuisapotheek zijn dus ook gewoon apothekers en apothekersassistenten in dienst. De Thuisapotheek is dus geen internetapotheek.