Een slapend been of arm; wat is Transient paresthesia?

Een slapend been of arm; wat is Transient paresthesia? Transient paresthesia, beter bekend als een ‘slapend’ ledemaat zorgt voor een onaangenaam gevoel. Het is een gevoel wat iedereen wel kent, maar wat moeilijk te omschrijven is. Het wordt wel een tinteling, kriebel of een ‘doof’ gevoel genoemd. Verder wordt het ledemaat slap. Transient paresthesia komt doorgaans voor in het arm, been of voet en in mindere maten in handen of vinger. Het gaat het snelste over door het ledemaat te bewegen en afknelling te voorkomen.

Hoe kom ik aan een slapend ledemaat?

Een slapend ledemaat geeft een tintelend, soms prikkend gevoel. Het doet niet zozeer pijn, maar voelt erg vervelend. Wanneer je het ledemaat wil optillen of verplaatsen voelt het slap aan. Je kunt het ledemaat niet meer vrij bewegen, maar hoe komt dat?

Tintelend gevoel

Een tintelend gevoel ontstaat doordat bepaalde zenuwen worden afgekneld. Er is geen communicatie meer tussen de hersenen en het ledemaat. Als er helemaal geen contact meer was, zou het ledemaat gevoelloos worden. Dit is niet het geval. Bepaalde andere zenuwen worden sterker gestimuleerd en geven meer signalen door. Hierdoor ontstaat een tintelend gevoel.
Het tintelende gevoel is een waarschuwingssignaal. Door dit gevoel verplaats je het betreffende ledemaat om schade te voorkomen.

Slap worden

Het ledemaat wordt slap door een gebrekkige doorstroom van bloed. Het ledemaat wordt afgekneld, in sommige gevallen een hele arm of been, in andere gevallen alleen een hand of voet. Door de gebrekkige doorstroom van bloed verslapt het ledemaat. Uiteindelijk kan dit zo erg zijn dat je het ledemaat niet meer kunt bewegen omdat er niet voldoende kracht inzit. Om het toch te bewegen moet je het bijvoorbeeld met je (andere) arm optillen.

Slapende ledematen voorkomen

Slapende ledematen zijn vervelend en doorgaans goed te voorkomen. Door een goede houding aan te nemen en niet op de arm te liggen is het slapen van de arm bijna altijd te voorkomen. Benen slapen meestal tijdens een lange periode stil zitten. Probeer daarom regelmatig even te bewegen. Lopen is het beste, maar gewoon even met je benen schudden is vaak al genoeg. Slapen voeten veel zorg dan dat je ze niet te hoog legt. Afknellende schoenen kun je beter niet dragen, zeker wanneer je stil zit.

Een slapend ledemaat verhelpen

Wanneer je een slapend ledemaat hebt voelt het het meest comfortabel om het stil te houden. Bewegen is beter. Door de beweging komt de bloedstroom weer op gang. Let bij slapende voeten en benen op dat je hier niet je volle gewicht opzet. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat je been het gewicht niet kan dragen. Het gevolg is dat je valt. Is een ledemaat ‘diep’ in slaap en niet meer vrij te bewegen, dan kun je hem met je (andere) arm optillen en licht schudden.

Zijn slapende ledematen gevaarlijk?

Slapende ledematen zijn in principe niet gevaarlijk. Theoretisch gezien kunnen zenuwen beschadigd raken wanneer ze te lang afgekneld raken, maar in praktijk komt dit zelden voor. Een slapend ledemaat kan wel een teken zijn van een ernstigere aandoening. Komen slapende ledematen vaak door, zonder duidelijke aanleiding kan het verstandig zijn een dokter te bezoeken.

Slapende ledematen door tekorten

Door tekorten aan bepaalde stoffen kunnen slapende ledematen vaker voorkomen. Heb je veel last van slapende armen, benen, handen of voeten, dan is het verstandig om na te gaan of je voldoende mangaan, zink en vitamine B12 binnen krijgt. Eventueel zijn supplementen van deze stoffen verkrijgbaar.

Andere oorzaken voor slapende ledematen

Het risico op slapende ledematen wordt door verschillende oorzaken van buitenaf vergroot. Sommige zijn makkelijk op te lossen, zoals een te hard matras. Andere, zoals veel fietsen of paardrijden, zijn gelinkt aan een levensstijl. Of het stoppen van slapende ledematen het waard is om hiermee te stoppen is twijfelachtig. Factoren die bijdragen aan slapende benen zijn onder andere:
  • Roken
  • Intensief gebruik van de benen
  • Wielrennen
  • Paardrijden
  • Een te hard matras

Oorzaken van slapende ledematen

In verreweg de meeste gevallen komt een slapend ledemaat door het mechanisch afknellen van een bloedvat, bijvoorbeeld door op een arm te liggen. Er zijn echter ook bepaalde ziekten die slapende ledematen tot gevolg kunnen hebben. De meest voorkomende ziekten die voor slapende ledematen kunnen zorgen zijn:
  • Suikerziekte
  • Traag werkende schildklier
  • Hernia
  • Carpale Tunnel Syndroom (CTS)
  • Multiple sclerose (MS)
  • Thoracic Outlet Syndroom (TOS)
  • Logesyndroom (LS)
  • Compartimentsyndroom (CS)
  • Post Whiplash Syndroom (PWS)
  • Vaatproblemen in de lies

Wanneer een dokter bezoeken?

Bij slapende ledematen is er geen reden tot zorgen. In de meeste gevallen is enkel een lichaamsdeel tijdelijk afgekneld. Dit kan komen door een verkeerde houden, maar incidenteel ook zonder duidelijke reden. Wanneer het echter vaak en zonder aanleiding gebeurd, is het aan te raden om een dokter te bezoeken om te onderzoeken of er een andere, meer ernstige, oorzaak is.
Wanneer er geen achterliggende oorzaak is maar de slapende ledematen vaak optreden en vervelend zijn, is het mogelijk om een fysiotherapeut te bezoeken. Deze kan helpen en adviezen geven om de slapende ledematen te voorkomen en sneller te verhelpen. Treden de slapende ledematen op tijdens het slapen, kan het dragen van een brace de uitkomst bieden.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden met auteursrecht, royalties & websitesSlapend rijk worden klinkt voor veel mensen als een droom, en dat blijft het ook vaak. Toch zijn er manieren om slapend…
Slapende voet of beenSlapende voet of beenSlapende voet of been: een veel voorkomende klacht die in de meeste gevallen onschuldig is. Vaak komt het door een verke…
Slapend afvallenAls je wilt afvallen dan kost dit extra energie. Afvallen gaat niet vanzelf. Een gezond eetpatroon is altijd een goede b…

Pillen via het internet: veel is nep of bevat foute stoffenPillen via het internet: veel is nep of bevat foute stoffenWie dat wil kan te kust en te keur medicijnen bestellen op het internet. Daar waar normaal gesproken een arts geraadplee…
Bloeddonor zijn: Wanneer mag je geen bloed geven?Bloeddonor zijn: Wanneer mag je geen bloed geven?Bij bepaalde ziekten mag iemand geen bloed doneren. Zo mag iemand die gordelroos heeft, tijdelijk geen bloed geven. Ook…
Bronnen en referenties
  • www.fitsugar.com
  • www.gezondenzo.net
  • www.afvallen-weblog.nl
Reacties

W. N., 25-08-2014
Ik heb vaker, als wakker word, een slapende arm. Als het 1 arm is, is het niet zo erg. Til ik hem op met mijn andere arm dan komt het weer op gang en kan ik hem bewegen. Laatst werd ik, liggend op mijn rug nog wel, wakker met 2 slapende armen, helemaal gevoelloos en verlamd. Dit was een heel eng gevoel. Door met mijn bovenlichaam te bewegen kwam er heel langzaam weer gevoel en kracht terug in mijn armen. Mijn ene arm iets eerder dan mijn andere arm. Daardoor kon ik de andere arm optillen. Het duurde allemaal best lang voor mijn armen weer goed waren. Nu heb ik zelfs zodra ik ik in bed ga liggen dat tintelende gevoel weer. Ik heb het gevoel dat het aan de binnenkant van de bovenarmen zit. De binnenkant van de biceps. Ik heb er de hele dag geen last van. Maar zodra ik in bed ga liggen begint dat tintelende gevoel weer. Mijn armen zijn dan nog niet lam, maar het tintelende gevoel begint weer. Ik durf niet eens te gaan slapen. Wat is dit? Met vriendelijke groeten. W. Noordhof Reactie infoteur, 17-09-2014
Kan het zijn dat u een verkeerde slaaphouding aanneemt?
Als het probleem aanhoud raad ik aan om even langs de huisarts te gaan. Die kan u gericht helpen.

S., 03-05-2014
Ik heb al meer dan een jaar last van slapende armen, soms is het een tijdje weg maar de laatste week heb ik het elke dag.
Het gaat ook niet weg, als ik me armen naar beneden laat hangen, voelt het alsof mijn bloed naar beneden stroomt.
Maar ga ik auto rijden, dan voel ik al snel dat mijn armen gaan afknellen en krijg ik hevige pijn.
Dan rij ik met een hand aan het stuur, de andere hand laat ik naar beneden hangen, en naar 1 min wissel ik om.
Ik weet niet of het wat met elkaar te maken heeft, maar recht achter me boven been die spier gaat verschrikkelijk zeer doen
ik kan bijna geen gas meer geven, of lange afstanden rijden het voelt alsof die spier zich strak trekt, en dat doet ongelooflijk pijn.
Zo kan ik niet te lang achter de computer zitten of sms versturen want dan krijg ik al snel dat mijn armen zeer gaan doen.
Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan, zodra ik in bed lig leg ik mijn armen langs me lichaam, maar als snel heb ik het gevoel dat er geen bloed doorheen stroomt.
deze week heb ik er extreem veel last van, als ik opsta duurt het uren voor ik weer iets kan doen. en dan nog is het maar voor heel even want binnen 15 seconde voel ik de pijn alweer opkomen.
Ik heb al snel hele koude vingers in de winter, na een tijdje zit er geen gevoel meer in ze zijn dan spier wit en zo is het ook met me tenen.
Ik ga as dinsdag naar de dokter,
Maar mijn vraag is ; Wat denkt u wat ik heb, en die hevige pijn in mijn been heeft dat ook te maken met die pijn in mijn armen.
M vr gr, S. Reactie infoteur, 17-09-2014
Het kan met elkaar te maken hebben, het klinkt alsof er iets wordt afgekneld.
Ik raad u aan om bij uw huisarts langs te gaan, die heeft een beter overzicht over de situatie en kan u gericht met uw klachten helpen.

Maraiche, 31-01-2014
Gisteravond had ik opeens geen controle meer over mijn rechteronderbeen en voet. Ik vermoed dat door een periode van een paar uur in dezelfde houding te hebben gezeten, het onderbeen slapend is geworden en ik had er werkelijk geen gevoel meer in, heel angstig. Na een minuut of vijf bewegen kwam gelukkig het gevoel terug. Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 14-04-2014
Waarschijnlijk gewoon een diep slapend been. Als het vaker voorkomt, of gebeurt zonder dat het been is vastgeklemd, kun je het best even een dokter op zoeken om zekerheid te krijgen.

Evake87, 12-01-2014
Ik heb een aanval van pijn door mijn hernia gekregen waardoor ik haast niet meer kon bewegen… De uitstralende pijn naar mijn been is uiteindelijk weggetrokken maar nu zit ik sinds 1 dag met een slapende voet/onderbeen… Is dit erg? Of zit de zenuw nu helemaal gekneld? Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 14-04-2014
Als het een volle dag aanhoud zeker even een dokter raadplegen. Het kan zijn dat de zenuw afgekneld is, zonder dat je hem zelf kunt vrijmaken.

Jos, 08-01-2014
Al enige tijd word ik bijna elke morgen wakker met een of twee slapende armen, ik heb al van alles geprobeerd. Heeft u misschien tips?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 14-04-2014
Waarschijnlijk slaap je op je buik, of rol je in je slaap op je buik. Je komt op je armen terecht, welke in slaap vallen. Probeer van positie te veranderen, en eventueel een nieuw matras of kussen aan te schaffen.

M., 17-12-2013
Bij mij is een slapend ledemaat niet zo zeer vervelend, maar doet het echt heel veel pijn. Daardoor kost het veel moeite om het weer te bewegen. Kan er een reden voor zijn dat een slapend ledemaat echt pijn doet? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 14-04-2014
Hoe het aanvoelt verschilt van persoon tot persoon. Pijn komt zeker voor, en er is helaas niets aan te doen. Het beste kun je proberen een houding aan te nemen waarin je geen slapende ledematen krijgt.

H. van den Broek, 23-07-2013
Ik heb al een week een slapende arm en kan mijn schouder niet meer gebruiken. Dit is gebeurt na een nacht op de grond geslapen te hebben. Wat kan ik doen om dit te verhelpen? Heel erg bedankt! Reactie infoteur, 25-07-2013
Een slapend ledemaat houd doorgaans niet zo lang aan. Zeker als je je schouder niet meer kunt gebruiken, klinkt het alsof er iets anders aan de hand is.
Ik raad aan om even langs een dokter te gaan.

J. Wilschut, 12-07-2013
Geen reactie wil graag weten wat het is en of het gevaarlijk kan zijn. Reactie infoteur, 25-07-2013
Een slapend ledemaat is een tintelend gevoel dat ontstaat doordat bepaalde zenuwen worden afgekneld. Een slapend ledemaat kan niet of moeilijk worden bewogen.

In principe is een slapend ledemaat ongevaarlijk. Regelmatig slapende ledematen kan wel een aanwijzing zijn voor bepaalde ziekten, zoals in het artikel beschreven. Meestal betekent een slapend ledemaat alleen maar dat je enige tijd een verkeerde houding hebt aangehouden, en is er dus niets aan de hand.

Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.