Bloeddonor zijn: Wanneer mag je geen bloed geven?

Bloeddonor zijn: Wanneer mag je geen bloed geven? Bij bepaalde ziekten mag iemand geen bloed doneren. Zo mag iemand die gordelroos heeft, tijdelijk geen bloed geven. Ook iemand die een coloscopie heeft gehad, mag daarna vervolgens een jaar lang geen bloed geven. En mensen die na 1980 bloed hebben gekregen via een donatie, mogen nooit meer bloeddonor worden. Ook mensen die ooit kanker hebben gehad, kunnen geen bloeddonor meer zijn. Daar komt nog bij dat homoseksuele mannen helemaal nooit bloeddonor mogen zijn.

Bloedgeven: wanneer mag het niet?

Als iemand een bepaalde ziekte heeft, mag hij of zij geen bloed geven. Er is een lijst van ziekten of ziekten waarbij iemand geen bloeddonor mag zijn, maar hieronder worden er een paar uitgelicht.

Bij aids kan iemand geen bloed doneren

Het lijkt voor de hand liggend, maar iemand die HIV besmet is, mag geen bloed geven. Bloed/bloedcontact is namelijk een van de grootste risicofactoren om HIV te krijgen en op den duur Aids. Overigens wordt iedereen die bloeddonor is elke keer dat hij bloed geeft getest op HIV. Er worden naast de donatie een aantal aparte buizen bloed afgenomen, die worden getest op allerlei ziekten waaronder HIV.

Gordelroos en bloed geven

Iemand die gordelroos heeft, mag tijdelijk geen bloed geven. Het aparte is dat die persoon wel plasma mag geven. Het is zelfs zo dat de bloedbank graag wil dat iemand met gordelroos plasma geeft, omdat daar antistoffen tegen het varicella zostervirus wordt behaald dat gordelroos wordt veroorzaakt. Dit is namelijk hetzelfde virus dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. Kinderen die al een verlaagde weerstand hebben kunnen sterven omdat ze waterpokken krijgen. Uit de antistoffen van mensen met gordelroos wordt een inenting gemaakt zodat deze kinderen geen waterpokken krijgen. Overigens moeten dan wel de antistoffen worden gebruikt die in de eerste weken worden aangemaakt na het ontstaan van gordelroos. Ze zijn dan in grote aantallen aanwezig in het donorplasma.

Wie bloed wil geven moet een jaar wachten als hij een coloscopie heeft ondergaan

Een coloscopie is een onderzoek van de dikke darm en eventueel het laatste stuk van de dunne darm. Dit onderzoek wordt gedaan met een kleine camera die aan een soort buis vastzit. Het is juist die buis die er voor zorgt dat mensen die een coloscopie hebben ondergaan, een half jaar lang geen bloed mogen geven. Hoewel de flexibele scoop zoals hij wordt genoemd wel heel goed wordt gereinigd, is er geen garantie te geven dat er geen kiemen achter blijven op de scoop. Dit zou dus kunnen betekenen dat ziekten op die manier kunnen worden overgebracht. Om die reden mogen bloeddonoren een half jaar lang geen bloed geven na dat onderzoek. Zijn na dat jaar de bloedtesten goed, dan mag opnieuw weer bloed gegeven worden. Dan is namelijk bewezen dat de donor geen ziektekiemen kan doorgeven aan de ontvanger van het bloed. Wel is de kans heel klein dat iemand besmet wordt met ziekten door middel van een coloscopie, maar dit risico moet wel worden uitgesloten vinden de bloedbanken.

Wie kanker heeft gehad, kan geen bloeddonor meer zijn

Wie ooit kanker heeft gehad, kan daarna geen bloeddonor meer zijn.

Ooit zelf bloed ontvangen na 1980: bloed geven is verboden

Iemand die na 1980 zelf een bloedtransfusie heeft ontvangen, mag nooit meer bloed geven. Vroeger hoefden mensen dan maar een jaar te wachten, maar onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde ziekten als BSE (gekkekoeienziekte) ontstaan bij het herhaald doorgeven van weefsel binnen de soort. Bloed geven is een vorm van weefsel doorgeven binnen de soort. Daarom is besloten in 2005 dat mensen die een bloedtransfusie hebben ondergaan geen bloed meer mogen geven. Op die manier wordt een mogelijke besmettingsketen via bloedtransfusie doorbroken.

Homo’s mogen in Nederland ook geen bloed geven

Homoseksuele mannen die seks hebben met mannen, mogen in Nederland geen bloed geven. Zelfs niet als ze al honderd jaar in een monogame relatie zitten.

Andere redenen waarom mensen geen bloed mogen geven

Mensen mogen verder geen bloed geven als:
  • Net een piercing hebben genomen
  • Net een tatoeage hebben laten zetten
  • In een gebied zijn geweest waar malaria heerst
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doneer je bloed en word bloeddonorDoneer je bloed en word bloeddonorWil je graag bloeddonor worden? Wat houdt het nu precies in om bloeddonor te worden? Bloed is altijd nodig, er zijn alti…
Bloeddonor worden?Bloeddonor worden?Er wordt veel aandacht besteed aan het werven van orgaan- en weefseldonors. Maar ook bloed kun je doneren en ook voor de…
Bloedtransfusie en bloeddonatieBloedtransfusie en bloeddonatieZiekenhuizen in Nederland hebben dagelijks duizenden liters bloed nodig voor levensreddende operaties en ingrepen. Dit b…
Bloedtransfusie is het overbrengen van bloedBloedtransfusie is het overbrengen van bloedEen bloedtransfusie kan vaak een leven redden, maar wordt ook toegepast tijdens bijvoorbeeld een operatie of wanneer er…

Een slapend been of arm; wat is Transient paresthesia?Een slapend been of arm; wat is Transient paresthesia?Transient paresthesia, beter bekend als een ‘slapend’ ledemaat zorgt voor een onaangenaam gevoel. Het is een gevoel wat…
De gezonde impuls van een stevige wandelingVolgens voetenspecialist Robert Wonink (die podoloog is en generaties vakgenoten, fysiotherapeuten en artsen opleidt en…
Bronnen en referenties
  • Bloedverwant
Reacties

Mirjam, 04-12-2015
Is het niet zo dat na 23 jaar je bloed is vernieuwd dus dat bse niet meer kan worden overgedragen. En de donors die bloed geven zijn toch getest. (Mag ik hopen) Reactie infoteur, 21-07-2016
Iemand die na 1980 zelf een bloedtransfusie heeft ontvangen, mag nooit meer bloed geven. Vroeger hoefden mensen dan maar een jaar te wachten, maar onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde ziekten als BSE (gekkekoeienziekte) ontstaan bij het herhaald doorgeven van weefsel binnen de soort. Bloed geven is een vorm van weefsel doorgeven binnen de soort. Daarom is besloten in 2005 dat mensen die een bloedtransfusie hebben ondergaan geen bloed meer mogen geven. Op die manier wordt een mogelijke besmettingsketen via bloedtransfusie doorbroken.

Miranda Schoonbeek, 24-06-2015
Goedemorgen,

Mag je bloed geven als je chemo heb gehad?

Groet
Miranda Reactie infoteur, 02-07-2015
Je mag geen bloed geven als je kanker hebt gehad. Ik was bloeddonor, kreeg kanker en mocht het toen niet meer. De chemo zal het grote probleem niet zijn, maar wel het bestaan van de ziekte zelf.

Martin, 07-03-2015
Ik voel me gediscrimineerd. Ik heb een monogame relatie, vrij veilig, ben niet ziek en mag geen bloeddonor zijn. Waar gaan we naar toe in dit land? Ik wil heel graag mijn bloed geven want het is hard nodig om een mensenleven te redden… Reactie infoteur, 21-03-2015
Lastig inderdaad.

Immie, 29-10-2013
Mensen die kanker hebben gehad, mogen de rest van hun leven geen donor meer zijn. Dit is een regel van de EU. De Nederlandse regel voorheen was dat je 5 jaar geen bloed mocht geven. ik was altijd bloeddonor, heb O negatief bloed, maar sinds ik 10 jaar geleden borstkanker gehad heb, sta ik op de zwarte lijst… heel raar, want mensen die nu bloedgeven kunnen ook kanker onder de leden hebben. dat zie je niet zo'n bloedonderzoek. Reactie infoteur, 30-10-2013
Ik weet het. Ik heb zelf ook borstkanker sinds vorig jaar en ik was altijd bloeddonor. Ik heb me ook al afgevraagd hoe dat dan werkt. Want misschien bevatte mijn bloed de laatste keer dat ik bloed gaf ook al kanker. Overigens vind ik het wel goed dat ze zo weinig mogelijk risico nemen. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat mensen mijn bloed krijgen en iets ergs overleven, maar daarna kanker krijgen.

Roos, 09-08-2013
Ik heb vorige week een colonscopie gehad en mag een half jaar lang geen bloed geven. Het lijkt er dus op dat bovenstaande informatie (een jaar lang geen bloed geven) niet meer 'up-to-date' is en/of onjuist. Reactie infoteur, 30-10-2013
De regels zijn veranderd, ik heb het artikel inmiddels aangepast.

Maria, 09-04-2013
Ik begrijp dat een aids patiënt geen bloed mag doneren, maar niet iedereen weet natuurlijk dat de partner er naast zijn/haar eigen partner buiten de deur ook nog een actief en onveilig sexleven heeft. Wordt na elke donatie het bloed onderzocht op SOA 's of is het maar een kwestie van vertrouwen? Reactie infoteur, 09-04-2013
Het bloed van iedere donor wordt onderzocht op onder andere HIV. Het is dus geen kwestie van vertrouwen. Ook moet er een lange vragenlijst worden ingevuld. Het is echter inderdaad de vraag of iemand die lijst naar eer en geweten invult.

Berni, 17-01-2013
Beste Infoteur,
Ik woon in Italië en mag hier geen bloeddonor zijn omdat ik tussen 1980 en 1996 in Engeland ben geweest, i.v.m. BSE. Dit is wettelijk bepaald en geldt dus zowel voor Italianen als buitenlanders. Heel absurd, ik ben kern gezond en bovendien ben ik allang vegetariër (dus ook allang voor 1980).
Is dit in Nederland ook zo? Of zou ik in Nederland evt. wel bloed kunnen doneren?
Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 17-01-2013
Voor Nederland gelden dezelfde regels als het gaat om bloed geven. Wie tussen 1980 en 1996 langer dan een half jaar in Engeland is geweest, mag inderdaad geen bloed geven in verband met BSE. Overigens geldt bijvoorbeeld ook voor kerngezonde homofiele mannen dat ze geen bloed mogen geven.

Ik, 07-06-2012
Wij wilden een familielid, die aan M.E. leidt bloed geven zodat die zich tijdelijk even beter kan voelen. Echter mag dit niet. Sanquin zegt dat familieleden elkaar geen bloed mogen geven.Dat is niet toegestaan in Nederland en ook niet wenselijk. De ziekte M.E. bestaat volgens vele disciplines alleen tussen de oren, dus kan de reactie van Sanquin niet helemaal volgen. Reactie infoteur, 23-06-2012
Het is de vraag of het gaat om of familieleden elkaar geen bloed mogen geven of dat het punt is dat bij ME geen bloed wordt gegeven, omdat dit helemaal geen soelaas biedt. Ik heb er nog nooit van gehoord en het blijkt mij ook niet helemaal uit uw reactie. Sanquin verzamelt natuurlijk gewoon bloed voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Ik geloof niet dat families daarbij elkaars bloed krijgen tenzij het om een hele speciale bloedgroep gaat. Maar dan nog geloof ik niet dat dit de werkwijze is.

Sjoerd, 03-11-2011
Wouw, dat over homo's. hilarisch, alsof hetro's geen ranzige sex hebben. ;) Reactie infoteur, 03-11-2011
Ja, helemaal mee eens. Zelfs mannen die alleen maar seks hebben met hun eigen partner of alleen maar veilige seks mogen geen bloed geven. Terwijl hetero's blijkbaar wel onveilige seks mogen hebben en dan ook gewoon bloed mogen geven. Ik begrijp het ook niet, maar dat zijn wel de regels.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.