Mirjam, 04-12-2015
Is het niet zo dat na 23 jaar je bloed is vernieuwd dus dat bse niet meer kan worden overgedragen. En de donors die bloed geven zijn toch getest. (Mag ik hopen)
Reactie infoteur, 21-07-2016
Iemand die na 1980 zelf een bloedtransfusie heeft ontvangen, mag nooit meer bloed geven. Vroeger hoefden mensen dan maar een jaar te wachten, maar onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde ziekten als BSE (gekkekoeienziekte) ontstaan bij het herhaald doorgeven van weefsel binnen de soort. Bloed geven is een vorm van weefsel doorgeven binnen de soort. Daarom is besloten in 2005 dat mensen die een bloedtransfusie hebben ondergaan geen bloed meer mogen geven. Op die manier wordt een mogelijke besmettingsketen via bloedtransfusie doorbroken.
Miranda Schoonbeek, 24-06-2015
Goedemorgen,
Mag je bloed geven als je chemo heb gehad?
Groet
Miranda
Reactie infoteur, 02-07-2015
Je mag geen bloed geven als je kanker hebt gehad. Ik was bloeddonor, kreeg kanker en mocht het toen niet meer. De chemo zal het grote probleem niet zijn, maar wel het bestaan van de ziekte zelf.
Martin, 07-03-2015
Ik voel me gediscrimineerd. Ik heb een monogame relatie, vrij veilig, ben niet ziek en mag geen bloeddonor zijn. Waar gaan we naar toe in dit land? Ik wil heel graag mijn bloed geven want het is hard nodig om een mensenleven te redden…
Reactie infoteur, 21-03-2015
Lastig inderdaad.
Immie, 29-10-2013
Mensen die kanker hebben gehad, mogen de rest van hun leven geen donor meer zijn. Dit is een regel van de EU. De Nederlandse regel voorheen was dat je 5 jaar geen bloed mocht geven. ik was altijd bloeddonor, heb O negatief bloed, maar sinds ik 10 jaar geleden borstkanker gehad heb, sta ik op de zwarte lijst… heel raar, want mensen die nu bloedgeven kunnen ook kanker onder de leden hebben. dat zie je niet zo'n bloedonderzoek.
Reactie infoteur, 30-10-2013
Ik weet het. Ik heb zelf ook borstkanker sinds vorig jaar en ik was altijd bloeddonor. Ik heb me ook al afgevraagd hoe dat dan werkt. Want misschien bevatte mijn bloed de laatste keer dat ik bloed gaf ook al kanker. Overigens vind ik het wel goed dat ze zo weinig mogelijk risico nemen. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat mensen mijn bloed krijgen en iets ergs overleven, maar daarna kanker krijgen.
Roos, 09-08-2013
Ik heb vorige week een colonscopie gehad en mag een half jaar lang geen bloed geven. Het lijkt er dus op dat bovenstaande informatie (een jaar lang geen bloed geven) niet meer 'up-to-date' is en/of onjuist.
Reactie infoteur, 30-10-2013
De regels zijn veranderd, ik heb het artikel inmiddels aangepast.
Maria, 09-04-2013
Ik begrijp dat een aids patiënt geen bloed mag doneren, maar niet iedereen weet natuurlijk dat de partner er naast zijn/haar eigen partner buiten de deur ook nog een actief en onveilig sexleven heeft. Wordt na elke donatie het bloed onderzocht op SOA 's of is het maar een kwestie van vertrouwen?
Reactie infoteur, 09-04-2013
Het bloed van iedere donor wordt onderzocht op onder andere HIV. Het is dus geen kwestie van vertrouwen. Ook moet er een lange vragenlijst worden ingevuld. Het is echter inderdaad de vraag of iemand die lijst naar eer en geweten invult.
Berni, 17-01-2013
Beste Infoteur,
Ik woon in Italië en mag hier geen bloeddonor zijn omdat ik tussen 1980 en 1996 in Engeland ben geweest, i.v.m. BSE. Dit is wettelijk bepaald en geldt dus zowel voor Italianen als buitenlanders. Heel absurd, ik ben kern gezond en bovendien ben ik allang vegetariër (dus ook allang voor 1980).
Is dit in Nederland ook zo? Of zou ik in Nederland evt. wel bloed kunnen doneren?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Reactie infoteur, 17-01-2013
Voor Nederland gelden dezelfde regels als het gaat om bloed geven. Wie tussen 1980 en 1996 langer dan een half jaar in Engeland is geweest, mag inderdaad geen bloed geven in verband met BSE. Overigens geldt bijvoorbeeld ook voor kerngezonde homofiele mannen dat ze geen bloed mogen geven.
Ik, 07-06-2012
Wij wilden een familielid, die aan M.E. leidt bloed geven zodat die zich tijdelijk even beter kan voelen. Echter mag dit niet. Sanquin zegt dat familieleden elkaar geen bloed mogen geven.Dat is niet toegestaan in Nederland en ook niet wenselijk. De ziekte M.E. bestaat volgens vele disciplines alleen tussen de oren, dus kan de reactie van Sanquin niet helemaal volgen.
Reactie infoteur, 23-06-2012
Het is de vraag of het gaat om of familieleden elkaar geen bloed mogen geven of dat het punt is dat bij ME geen bloed wordt gegeven, omdat dit helemaal geen soelaas biedt. Ik heb er nog nooit van gehoord en het blijkt mij ook niet helemaal uit uw reactie. Sanquin verzamelt natuurlijk gewoon bloed voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Ik geloof niet dat families daarbij elkaars bloed krijgen tenzij het om een hele speciale bloedgroep gaat. Maar dan nog geloof ik niet dat dit de werkwijze is.
Sjoerd, 03-11-2011
Wouw, dat over homo's. hilarisch, alsof hetro's geen ranzige sex hebben. ;)
Reactie infoteur, 03-11-2011
Ja, helemaal mee eens. Zelfs mannen die alleen maar seks hebben met hun eigen partner of alleen maar veilige seks mogen geen bloed geven. Terwijl hetero's blijkbaar wel onveilige seks mogen hebben en dan ook gewoon bloed mogen geven. Ik begrijp het ook niet, maar dat zijn wel de regels.